Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemanova „poslední partie“: O tom, kdo povládne, rozhodne nemocný prezident

Autor: Vera Renovica - 
10. října 2021
05:00

Naposledy coby prezident zasáhne Miloš Zeman do povolebního uspořádání. A jeho role může být opravdu velká. Jenže kvůli jeho chatrnému zdraví se vedou dlouhé debaty mezi politiky i veřejností. Zvládne vůbec zdatný šachista tuhle svoji „poslední partii?“

Prezident už v minulosti avizoval, že sestavením vlády pověří vítěznou stranu. A tou je v přepočtu na mandáty ANO (byť na procenta i hlasy vyhrála koalice Spolu, viz níže). „Svého“ premiéra může jmenovat dvakrát (až kdyby dvakrát neuspěl s důvěrou, přichází na řadu šéf Sněmovny), a tím pádem kýženému kandidátovi dát dost času vyjednávat podporu pro svůj kabinet a hledat přeběhlíky – právě ty hnutí ANO bude potřebovat, jinak nebude moci vládnout.

Nelze vyloučit ani, že bude chtít Zeman koalicím vrátit úder za to, jak ho chtěli někteří jejich členové už v minulosti odvolat. „Miloš Zeman může (u vyjednávání, pozn. red.) stranám připomenout, jak se jejich senátoři vyjadřovali o jeho zdravotním stavu,“ okomentoval v předvolebním studiu na Blesk.cz politolog Jan Kubáček.

Video  Jan Kubáček a Petr Holec o volbách 2021  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Pohlídá i ministry

Dalším „příspěvkem“ Zemana do sestavování vlády může být jeho tradiční váhání nad jmény ministrů. Komukoliv, kdo bude sestavovat vládu, může prezident poměrně zarputile házet klacky pod nohy, což už v minulosti párkrát předvedl. Otázkou ale zůstává, jestli na to má energii.

Od poloviny září, kdy byl po osm nocí hospitalizován, je prezident v Lánech a pravidelně za ním dochází jeho ošetřující lékař Miroslav Zavoral (67). Ten mu také doporučil zrušit veškerý svůj víkendový program včetně schůzky s premiérem Andrejem Babišem (67, ANO) – ta se nakonec má uskutečnit v neděli dopoledne. Na posledních snímcích, které Hrad zveřejnil v den voleb, navíc Zeman vypadal unaveně a zesláble.

Prezidentem zůstane

Jak řekl Blesku ústavní právník Jan Kysela, o Zemanově způsobilosti vykonávat svoji funkci mohou hlasovat Sněmovna a Senát. Pokud by tak učinily a prezident by se neodvolal k Ústavnímu soudu, jeho pravomoci by přešly do rukou premiéra a předsedy Sněmovny. Jenže na Hradě by zůstal. „Dokud bude prezident ve výkonu úřadu, tak může být odsunut od výkonu pravomocí, ale přesto bude prezidentem republiky,“ čte v ústavě Kysela. Šéf Senátu Miloš Vystrčil (61, ODS) ČTK řekl, že příslušný článek ústavy zatím aktivovat nechce. Apeloval ale na Zemanovy lidi, aby o jeho stavu informovali přesně a svědomitě.

Zemanův kufřík s nástroji, aneb jak může hrát o čas?

Prezident může získat pro Andreje Babiše důležitý prostor opravdu hodně natvrdo a nechat ho vládnout s jeho kabinetem několik měsíců bez důvěry. No a pak to zopakovat ještě jednou.

Bránit se mohou ostatní politici u Ústavního soudu. I tohle ale dává Hradu a Babišovi to, o co údajně jde nejvíc, čas někoho z koalice ukecat a utrhnout k sobě.

Trochu bizarnější, ale pořád možnost, kterou mu formalistní výklad ústavy umožňuje, je, že se i  kvůli konfliktům s Babišem v poslední době rozhodne vytvořit úřednickou vládu a na nějakou dobu vyšachovat všechny demokraticky zvolené představitele.

Array

Kalouskův vzkaz do Lán: Respektujte demokracii

Exministr financí Miroslav Kalousek (60) sledoval sčítání hlasů ve volebním studiu na Blesk.cz. A varoval naším prostřednictvím prezidenta, že spojené síly SPOLU a PirSTAN nemůže ignorovat. „To, že ty nové koalice mají 107 hlasů, je síla, která si postaví vládu, která rozhodne o všem. Vláda vychází z voleb do poslanecké sněmovny, ne podle toho, jak se vyspal pan prezident. Takže to dopadlo tisíckrát lépe, než jsem doufal, a já jsem získal novou naději, že v téhle zemi bude demokracie a právní stát,“ řekl.

Video  Miroslav Kalousek a Marek Stoniš o výsledcích voleb  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

clovekdobry ( 10. října 2021 16:59 )

Ne, on je exemplář!

clovekdobry ( 10. října 2021 16:58 )

clovekdobry ( 10. října 2021 16:43 )

Teď už není o čem přemýšlet a okamžitě Zemana zbavit úřadu!

clovekdobry ( 10. října 2021 16:33 )

Další plánovaná prohlídka , tentokrát v bezvědomí, možná už exit.

lunatic ( 10. října 2021 15:06 )

Nestudoval jsem -- vydělal jsem mnoho s maturitou a i to jsem měl čtyřky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa