Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš se v neděli chystá na schůzku se Zemanem, prohru nečekal. Prezident vydá prohlášení

Aktualizováno -
9. října 2021
22:23
Autor: ČTK, Jakub Veinlich, David Polák - 
9. října 2021
19:45

Prezident Miloš Zeman přijme v neděli v 11:00 na zámku v Lánech předsedu hnutí ANO a premiéra Andreje Babiše. ČTK to v sobotu sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Pražský hrad také podle něj připravuje Zemanovo prohlášení. Publikováno bude v neděli na webu a na sociálních sítích. Premiér Andrej Babiš (ANO) pogratuloval k vítězství koalici Spolu, která na počet hlasů jeho ANO předstihla. Prohru nečekal. Přesto stávající druhé místo označil za zázrak, protože ještě nedávno mělo hnutí jen 22procentní preference.

Array

Původně byla schůzka Zemana a Babiše ohlášena na nedělní večer, kvůli prezidentově nemoci ale nebyla jistá. Zeman kvůli svému zdravotnímu stavu zrušil účast v nedělní povolební debatě na CNN Prima News. Místo televizní debaty dal nakonec Zeman tedy přednost neformální schůzce s dosavadním premiérem. 

„Ano, já mám s panem prezidentem schůzku zítra (v neděli), která ale není k volbám,“ potvrdil na tiskové konferenci po skončení voleb Babiš. O schůzku k povolebnímu vyjednávání prý ale zatím ještě nepůjde. „Co mi sdělil Hrad, tak pan prezident začne se schůzkami ve středu, kdy za ním přijdu,“ doplnil Babiš, který má letět v pondělí na jednání V4 do Maďarska. 

Premiér se navíc nevzdává a chce se pokusit sestavit vládu. Očekává, že prezident dodrží své slovo a sestavením příštího kabinetu pověří předsedu vítězné strany a ne koalice. Tím je podle této logiky právě hnutí ANO, které podle předběžných výsledků získá zřejmě 71 poslaneckých křesel. 

„My jsme nejsilnější strana a možná na mandáty budeme mít nakonec více než vítězná koalice SPOLU. ODS má 34 mandátů, zatímco my přes sedmdesát. A pan Fiala pomohl těm ostatním se tam dostat.“ dodal Babiš, který zároveň naznačil, že bude chtít k prvním jednáním oslovit právě koalici SPOLU vedenou předsedou ODS Petrem Fialou. 

Babiš: Pokud mě pověří, přijmu to

Na dotaz, zdali Babiš odstoupí, jak avizoval, pokud skončí v opozici, premiér uvedl, že o tom rozhodne předsednictvo. „My máme nejvíce mandátů. Pokud mě pověří, tak to přijmu a oslovím ostatní a budu jednat o nové vládě. Co se týče dalších kroků, tak budeme mít předsednictvo a klub a projednáme to v rámci hnutí. V tuto chvíli si myslím, že máme před sebou důležitých věcí, které musíme řešit, čipy, zasedání Evropské rady, atd. To jsem nikdy neřekl, já jsem řekl jenom, že nikdy nebudu v opozici.“

„Pokud mě pan prezident pověří, tak bude jednat o sestavení vlády, další otázky budeme řešit potom,“ dodal.

Babiš si vzpomněl i na slova manželky pirátského lídra Lydie, která poslala během debaty na TV Nova vzkaz, kde uvedla, že země by jistě uvítala premiéra, který nelže a nekrade. „My jsme museli pracovat, zatímco ostatní nemuseli nic dělat. Vy novináři jste jim pomáhali a radili, jak nenáviděného Babiše sundat. A já můžu říci, že já mám čisté svědomí a konto. Všechny kauzy jsou vymyšlené a lživé. Pokud paní Bartošová říká, že máme premiéra zloděje, tak neříká pravdu. Já jsem nikdy nic neukradl. Ta kampaň byla špinavá na mě.“

Vláda s ODS? Fiala to vidí jasně

Padl i dotaz na to, co by se stalo, kdyby Babišovi nabídla SPOLU funkci předsedy Sněmovny. „Ježiš marja (smích)… však víte, že neumím mluvit. CO já bych tam dělal, Sněmovna je pro mě peklo a katastrofa … to je pokus o vtip. Nešel bych do toho. Já jsem manažer, moje místo je ve vládě.“

Vládu jako takovou ale SPOLU vylučuje. „Vylučoval jsem to před volbami a vylučuji to i teď. A jak bych se měl podívat do očí lidem, kteří takto silně podpořili změnu. My jsme řekli, že ten, s kým budeme vyjednávat o příští vládě, bude koalice Pirátů a Starostů,“ vyloučil ale Fiala jednání s Babišovým hnutím ANO po skončení voleb na tiskové konferenci po boku šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové a předsedy lidovců Mariana Jurečky

Vítězné SPOLU s PirSTAN již dokonce vydalo memorandum, ve kterém žádá prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil sestavením vládu 5 dříve opozičních stran a premiérem Petra Fialu (ODS).

Babišovo hnutí ANO ve volbách skončilo druhé za vítěznou koalicí Spolu, která bude mít společně s koalicí Pirátů a Starostů v Poslanecké sněmovně většinu. Babiše překvapilo, že do Sněmovny se nedostali sociální demokraté. 

„Myslím, že ta vláda se sociální demokracií byla dobrá. Já jsem s panem Hamáčkem měl dobré vztahy a chci mu poděkovat. Choval se úplně jinak, než pan Sobotka. Já jsem z toho byl překvapený, ale tak to je…“ uvedl v rozhovoru pro Blesk. 

 

mazd ( 10. října 2021 12:28 )

Zeman má zpackaný život a dožije v osamění? Tohle vyplodí jedině b..

bullshit ( 10. října 2021 12:27 )

Ještě je tu Macháně nebo Nývlt

bullshit ( 10. října 2021 12:25 )

Bohužel máš asi pravdu. Černěnko, Brežněv, Andropov je jen slabým odvarem. Bývalý exponent režimu na Hradě následován bývalým agentem stb a lhářem. 30 let po hadráku nedobrý výsledek. Naděje na změnu je, komouši a přisluhovači agenta už ve vládě nebudou a to je velké pozitivum.

clovekdobry ( 10. října 2021 11:16 )

O státním pohřbu.

rudy_hnis ( 10. října 2021 11:15 )

Kujme pikle neobvyklé.
Čím hůř pro lidi, tím líp pro nás, proto Zeman musí určit Babiše.
Čest práci!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa