Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Potíže Babiše s Pandorou: Jestli jeho voliče neodradí tohle, tak už nic, míní politolog

Autor: Alice Mikulášová - 
9. října 2021
05:00

Premiér Andrej Babiš (ANO) napřed popíral, že by měl něco společného s offshory a daňovými ráji, ještě u toho kritizoval opozici. „Nemám žádné offshory jako vaši kámoši,“ tvrdil v roce 2015 ve Sněmovně. Jenže čas – a kauza Pandora Papers – ukazují, že Babiš nemluvil pravdu. A k nemovitosti na francouzské Riviéře pořízené přes offshory se musel přihlásit. Svou rétoriku proto nyní mírní. Offshorové firmy nejsou zakázané, nedělal jsem nic protiprávního, tvrdí. Odborníci s ním souhlasí, dodávají však, že záleží na tom, za jakým účelem se offshorové firmy zakládají.  „Obecně lze uvést, že nejčastější je snaha snížit daňové zatížení,“ uvedla právnička Monika Jirásková. „Jestli ani tohle voliče neodradí, tak je už snad neodradí nic,“ míní politolog Jakub Charvát.

V létě roku 2009 požádala právní kancelář DB Artwell Avocats právní kancelář Alcogal v Panamě o speciální službu pro svého českého klienta Andreje Babiše

Array

Zadání bylo anonymně založit firmy v diskrétních daňových rájích. O čtyři měsíce později Babiš čerstvě vzniklou strukturu firem využil k tomu, aby z jedné své společnosti do druhé přesunul 381 milionů korun. Co se vlastně stalo? Zjednodušeně řečeno poskytl sám sobě půjčku. Peníze využil k nákupu šestnácti luxusních nemovitostí ve Francii včetně skloňovaného zámečku Château Bigaud na Azurovém pobřeží.

Kauza Pandora Papers: Andrej Babiš tvrdí, že žádné offshory nemá. Kauza Pandora Papers: Andrej Babiš tvrdí, že žádné offshory nemá. | České centrum pro investigativní žurnalistiku

Politolog: Babišovi prochází kauzy jako nůž máslem. A vysvětluje proč

Kauza Pandora Papers neodhaluje první daňovou kauzu Andreje Babiše.  V minulosti bylo vzneseno podezření na krácení daně za fiktivní reklamy na Čapím Hnízdě. Společnosti z holdingu Agrofert si v letech 2009 až 2013 na Čapím hnízdě objednaly reklamu za 300 milionů korun. Jen díky tomuto výdělku farma splatila obří úvěr za stavbu. Vyšetřovatelé dodnes prověřují, zda se tím firmy nemohly dopustit krácení daní. A zda reklama, kterou si objednávaly zčásti i v období, kdy farma ještě nebyla otevřená, nebyla fiktivní.

A kauz je mnohem více. Andrej Babiš má podle politologa Jakuba Charváta schopnost mistrovského otáčení sebehorších kauz ve svůj prospěch jako modus operandi. „Když se podíváme zpětně, Andrej Babiš má na svém kontě rekordní množství kauz, žádná z nich se ho však citelněji nedotkla,“ upozornil Charvát. Mezi hlavními kauzami zmínil Čapí hnízdo a trestní stíhání, nařčení, že byl Andrej Babiš agentem StB. Nebo to, že dal odvléct svého vlastního syna na Krym. 

Premiér Andrej Babiš při rozhovoru pro Blesk. Premiér Andrej Babiš při rozhovoru pro Blesk. | Blesk:Tonda Tran TONDA TRAN

Jak je možné, že premiér všechny kauzy politicky přežil? „Andrej Babiš vždy předem na kauzu upozorní. A ve chvíli, kdy se kauza objeví, voliči si řeknou: vždyť on to říkal, že to na něj vytáhnou, to bude opravdu kampaň,“ popisuje politolog Babišovu strategii.

Ekonom: politici mají jít příkladem

Podle ekonoma Petra Janského, který se specializuje na daňové ráje, je rozdíl, pokud daňové ráje zneužívá nějaký anonymní člověk a pokud je zneužívá veřejná osobnost, která by měla jít příkladem. „Je to špatně, ale není to tak špatně, jako když třeba daňový ráj zneužívá nějaká politicky exponovaná osobnost, nějaký významný byznysmen,“ řekl v dokumentárním videu, které zveřejnil server Investigace Janský. „Pokud i lidé tady budou myslet, že pravidla tady v Česku neplatí pro všechny, ale jenom pro ty, co si nemůžou zneužít svůj oblíbený daňový ráj, tak je to špatně.“ zmínil,

Andrej Babiš souhlasí, že si to politik nemůže dovolit. Ale už nevidí problém tom, když politik offshory využíval před tím, než do vrcholové politiky vstoupil. „Samozřejmě politik si to nemůže dovolit, ale já jsem tu transakci dělal před 12 lety,“ zopakoval Babiš v České televizi.

Kauza Pandora Papers: Andrej Babiš tvrdí, že žádné offshory nemá. Kauza Pandora Papers: Andrej Babiš tvrdí, že žádné offshory nemá. | České centrum pro investigativní žurnalistiku

Zámeček na francouzské Riviéře, o kterém si Babiš ještě před nedávnem nebyl jist, zda ho vůbec vlastní, hojně využívala i premiérova manželka Monika Babišová, která tam každé léto jezdila na dovolenou, často i s kamarádkami. Fotky ze svého luxusního letního sídla sdílela i na svých sociálních sítích. 

Fotky z nemovitosti, jejíž vlastnictví Andrej Babiš donedávna popíral, má na svém Instagramu zveřejněné i jeho manželka Monika Babišová. Fotky z nemovitosti, jejíž vlastnictví Andrej Babiš donedávna popíral, má na svém Instagramu zveřejněné i jeho manželka Monika Babišová. | Instagram Moniky Babišové

2015: Babiš jako vrchní mravokárce a kritik daňových rájů

Britské panenské ostrovy jsou podle hodnocení tax justice network nejvýznamnějším korporátním daňovým rájem, a zároveň 9. nejvýznamnější, pokud jde o finanční tajemství. Právě tam si Andrej Babiš offshore firmu otevřel. Daňové ráje přitom o pár let později vehementně kritizoval. Například v roce 2015, kdy ve Sněmovně poukazoval na opozici. „Nemám žádné offshory jako vaši kámoši a vy taky někteří, vy držíte vaše firmy na offshorech. "

Billboard ANO ke krajským a senátním volbám 2016 Billboard ANO ke krajským a senátním volbám 2016 | Blesk / Karel Kopáč

Téma boje proti korupci, daňovým únikům a zneužívání daňových rájů si vzal za své. V dubnu roku 2016 v rozhovoru pro iRozhlas slíbil, že proti daňovým rájům zakročí. „Myslím, že každý, kdo podniká, ví, že Panama není úplně teritorium, kde se podniká transparentně. Proto to v současnosti analyzujueme a určitě podnikneme kroky, abychom zjistili, kdo z našich občanů tam má majetky. Neříkáme, že musím pocházet z trestné činnosti, ale je potřeba to prověřit, “ řekl tehdy Babiš.

2021: Babiš otočil a připustil offshory

Dnes však Babiš čelí kauze, ve které je jedním z nejvýraznějších aktérů v EU – podle dosavadních informací na seznamu Pandora Papers jiný evropský lídr nefiguruje. Po tom, co se objevily další důkazy, jejich existenci přiznal. Začal se hájit tím, že podezřelé transakce prováděl v roce 2009, tedy před svým vstupem do vrcholové politiky.

Pandora Papers Pandora Papers | Investigace.cz

„Transakce proběhla v roce 2009! Vám připadá obvyklé, že 5 dní před volbami vytáhnou 12 let starou věc, když jsem nebyl v politice? Je to načasování poškodit mě ve volbách. Neudělal jsem nic nezákonného. Český daňový poplatník nepřišel ani o korunu. Jasná snaha ovlivnit výsledek voleb,“ napsal v SMS pro Blesk Zprávy premiér.

Podle Investigace.cz premiér ve schématu s offshorovými firmami figuroval ještě loni. V úterním rozhovoru pro server tn.nova.cz Babiš připustil, že nemovitosti nyní pravděpodobně spadají do jím založených svěřenských fondů.

To, že se premiér nedopustil ničeho nelegálního, zpochybňuje bývalý vyšetřovatel finanční kriminality, dnes konzultant pro boj proti praní špinavých peněz Kamil Kouba.„Žádná normální obchodní transakce by takhle nikdy nevypadala,“ říká.

Právníci a poradci: Není offshore jako offshore

Machinace s takzvanými offshorovými firmami, které často existují prakticky jen na papíře, se využívají k daňovým optimalizacím. To znamená ke krácení odváděných daní legální cestou, byť třeba s pomocí kličky nebo mezery v zákoně. Může jít ale také o nástroj k praní špinavých peněz z nelegální činnosti nebo prostě o snahu z nejrůznějších důvodu ochránit soukromí kupujícího. Andrej Babiš tvrdí, že prostě jenom nakupoval.

„Koupil jsem si to na doporučení realitní kanceláře, všichni to tak kupujou,“ řekl v debatě Blesku. Dříve se také připomínal,  že offshorové firmy nejsou zakázané, že mít offshorovou firmu není protiprávní.

To, že na offshorech samo o sobě není nic nelegálního, potvrzuje i právnička Monika Jirásková. „Samotné založení offshore společnosti a následně její obchodní činnost nejsou samy o sobě nelegální, tedy v rozporu s českou legislativou. Nelze tedy říci, že by obecně transakce vedené přes offshore společnosti byly  s českou legislativou v rozporu.“

Další expert, investiční poradce Tomáš Geissler však zdůrazňuje, že vždy závisí na kontextu, v jakém je offshore zakládán a k čemu je následně využíván. „Záleží na účelu za kterým je taková firma zřizována. Zde můžeme použít analogii se zbraní. Tak jako zbraň je možné použít k ochraně majetku nebo života, je možné jí použít také k páchání trestné činnosti. Záleží tedy především na jejím uživateli jakým způsobem jí hodlá využít.“

Jirásková nicméně připustila, že důvody pro vedení transakcí přes „offshore“ společnosti mohou skutečně souviset s krácením daní. „Obecně lze uvést, že nejčastější je snaha snížit daňové zatížení, neboť „offshorové“ společnosti podléhají daňovým povinnostem v místě jejich sídla, které bývají nižší, než v České republice, " řekla Jirásková.

Opozice: Babiš pod palbou

Podezření z páchání trestné činnosti se před volbami chytila opozice a zahájila proti Andreji Babišovi ostrou palbu, a to nejen skrz média, na sociálních sítích, ale také na živo ve čtvrteční předvolební superdebatě Blesku. Politici z opozice volají po žalobě Babiše. Babiš chce žalovat opoziční politiky.

„Já jsem včera poslal předžalobní výzvu k upuštění od neoprávněného zásahu do osobnosti člověka. Já jsem to poslal paní Pekarové, panu Bartošovi, panu Wagenknechtovi a panu JurečkoviTo, že o mně lhali stovkykrát, dobře, ale teď vlastně oni říkají, že mám páchat trestní činnost. A pokud se mi dneska do půlnoci neomluví, tak je všechny zažaluju. Já jsem peníze nepral.“ 

„Není se za co omlouvat, protože vy o nás musíte vymýšlet jen lži, nám stačí říkat pravdu. Místo omluvy jsem vám přinesla dárek. Jde o trestní zákoník Francie, ať víte, co vás čeká,“ reagovala Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Video Majetky politiků a řež kvůli Pandora Papers: Babiš má možná i byt na Praze 6 - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

„Praní peněz je legalizace peněz z trestné činnosti. Já jsem žádnou trestnou činníost neměl, já jsem všechny peníze zdanil !“ bránil se Babiš v debatě.

To, zda a čím přesně se Andrej Babiš provinil, ukáže vyšetřování. Národní centrála proti organizovanému zločinu Služby kriminální policie a vyšetřování bude ve věci konat, a to nejen ohledně premiéra České republiky, ale i všech občanů ČR, kteří jsou v tzv. kauze Pandora Papers uvedeni, “ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Experti: Jestli voliče neodradí tohle, tak už nic

Politologové příliš nevěří tomu, že by sklalní voliče kauza Pandora nějak rozhodila.  „Voliči hnutí ANO pevně stojí za Andrejem Babišem a ti to naopak budou brát jako signál spiknutí, s těmi myslím to nezviklá, naopak je to utvrdí, že prostě zase se čekalo na další prefabrikovanou kauzu na Andreje Babiše,“ domnívá se Kubáček.

Charvát se domnívá, že voliči hnutí ANO jsou už proti Babišovým kauzám částečně imunní. „Těch kauz bylo tolik, že si voliči pravděpodobně vybudovali částečnou imunitu. Když se objeví další kauza, buď ji už ani nezaregistrují, nebo jí nepřikládají žádnou váhu. Na druhou stranu Pandora Papers je obrovská kauza mezinárodního rozměru. Jestli voliče hnutí ANO neodradí tohle, tak snad už nic.“

 

Video Pandora Papers a Andrej Babiš: O co v kauze jde? - Videohub
Video se připravuje ...

frantacizek ( 9. října 2021 13:28 )

před SPOLU čárka ...pro místní jazykovědce omluva

frantacizek ( 9. října 2021 13:22 )

no tohle už mu podle čísel účasti v krajích zřejmě jeho voliči nezbaští..Pokud došlo hodně mladých SPOLU může ty volby i vyhrát za téhle situace a dostat od panovníka první možnost pro složení vlády

sarina ( 9. října 2021 09:44 )

Musím uznat Prudev že z celé té pravičácké sebranky jsi ten nejférovější, z těch by nikdo nepřiznal že je krysa, ale volit ano to by chtěli, aby je koblihy volili, ale ať si je volí kdo chce, koblihy volí Babiše!!!

cervena_sedma ( 9. října 2021 09:40 )

Všechny průsery ODS, Řebíček a další jsou proti tomuto zloději a psychopatovi břídilové.

xxxx678 ( 9. října 2021 09:36 )

Tak paní Pekarová, páni Bartoš a Jurečka se do půlnoci(které ?!)neomluvili, řekli, že se omlouvat nebudou..tak vás nechá premiér zavřít do šatlavy nebo hladomorny. Tak, a máte to..nesmíte říkat pravdu, pan premiér to nemá rád.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa