Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Horké chvilky Babiše v debatě ČT kvůli Pandora Papers: Na to bych neměl žaludek, útočil Fiala

Autor: simao, ČTK - 
6. října 2021
22:30

Kauza Pandora Papers, která vznikla na základě práce 600 novinářů z celého světa, dál přidělává před volbami vrásky premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Nákup nemovitostí ve Francii byl však v souladu se zákony, bránil se v superdebatě na ČT. Petr Fiala (ODS) podotkl, že se stále dokola řeší problémy předsedy vlády a on sám by na něco takového neměl žaludek, politici v minulosti odstupovali pro méně závažné prohřešky. Vít Rakušan (STAN) poznamenal, že nejde o žádný předvolební komplot proti Babišovi, ale kauzu, která zasáhla celý svět - který navíc zajímají mnohem víc jiné vtažené osobnosti, než Babiš. Třeba zpěvačka Shakira. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se pozastavil nad tím, jak někdo, kdo nakupuje nemovitosti přes daňové ráje, může chápat potíže běžných občanů, pořizujících si panelákové byty na hypotéky.

V předvolební superdebatě na ČT došlo ve středu večer i na kauzu Pandora Papers. „Pane Babiši, kde jste vzal téměř 400 milionů, které jste si půjčil sám sobě a přes daňové ráje jste za ně nakoupil nemovitosti v zahraničí?“ tázala se premiéra Andreje Babiše (ANO) moderátorka Světlana Witowská a připomínala mu slova z roku 2015 ze Sněmovny, kdy Babiš tvrdil: „Nemám žádné offshory jako vaši kámoši a vy taky někteří, vy držíte vaše firmy na offshorech“.

Nyní však Babiš přiznává, že touto cestou, kterou v minulosti kritizoval, sám nemovitosti pořizoval. „Všechno bylo podle zákonů,“ tvrdí však premiér.

Fiala: Lhal jste veřejnosti

„Já fakt z toho jako opoziční politik žádnou radost nemám, že na prvních stránkách světových médiích není nic o tom, že jsme něco objevili, ale zase skandály pana premiéra. A tady místo toho, abychom řešili, co uděláme se vzděláním, s důchodovou reformou, tak se zase už poněkolikáté bavíme o problémech pana premiéra Babiše. Já bych na to vážně žaludek neměl. To jsou ty důvody, proč politici odstupují. Aby to nepoškozovalo ČR. Toto je pořád dokola u pana premiéra,“ rýpl si šéf ODS Petr Fiala do Babiše kvůli Pandora Papers v superdebatě na ČT.

„V roce 2015 jste v Poslanecké sněmovně říkal, že vy offshorové firmy nepoužíváte, ukazoval jste na druhé. Tak jste lhal vlastně veřejnosti,“ dodal Fiala směrem k Babišovi.

Filip: Neetické nákupy

„Já jsem dostal několikrát nabídku, abych využil offshorové firmy. Nikdy jsem je nevyužil, považuji to za neetické a považuji i tuto debatu za neetickou, protože v tuto chvíli se máme bavit o budoucnosti ČR a ne o tom, co mají vyšetřovat orgány,“ reagoval na Pandora Papers šéf KSČM Vojtěch Filip. „Já věci, které pocházejí od pana Sorose, opravdu nepotřebuji poslouchat,“ řekl v debatě ČT. „Bakaly a Sorose, pane kolego,“ přizvukoval Filipovi Babiš.

„Tato debata je na místě, protože pokud máme vrátit důvěru v politiku, je jediné možné, aby se ta kauza kompletně vysvětlila se vším všudy,“ uvedl Robert Šlachta (Přísaha). „Tato kauza se musí vysvětlit,“ nesouhlasil s komunistou Filipem.

Rakušan: Bohužel jste naším premiérem. Svět víc zajímá Shakira

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v ČT uvedl, že se mu kauza vůbec nelíbí, protože ukazuje, jaké dvě skupiny obyvatel tu jsou. „Jedna velmi malá, elita, která si řeší své bytové problémy nákupem nemovitostí po světě přes offshory, a pak drtivá většina obyvatel, kteří si musí vzít hypotéku, a já neznám nikoho, když si kupuje 3+1 v paneláku, aby mu realitní kancelář nabídla, že mu to koupí přes offshor. A já si jen kladu otázku, jak ti lidé, kteří nakupují přes offshory, rozumí problémům obyčejných lidí,“ uvedl šéf ČSSD, který si na byt sám také vzal hypotéku.

Šéf STAN a zástupce PirSTAN v debatě na ČT Vít Rakušan podotkl: „On nám tady dokazuje nějaké složité mechanismy, říká, že se tady ukazuje na ČR, že je to komplot novinářů. 600 žurnalistů na tom pracovalo a myslím si, že svět více zajímá Shakira, než Andrej Babiš někde uprostřed ČR. Já bych byl opravdu moc rád, kdybychom se o tomhle nemuseli v ČR bavit. Bohužel musíme, protože vy jste bohužel naším premiérem,“ podotkl Rakušan a uvedl, že si Babiš půjčil od sebe samotného na nákup vlastní nemovitosti.

Babiš při vysvětlování tasil Kalouska

„V roce 2009 jsem na doporučení realitní kanceláře nakoupil nemovitost ve Francii. Byl jsem podnikatel. V roce 2017 se mě všichni ptali, odkud mám peníze na dluhopisy. A já jsem deklaroval a já jsem jasně prokázal jako jediný politik v historii této země všechny moje daňové příjmy od 1996. Jednoznačně jsem deklaroval, že ty peníze byly zdaněné v ČR. To jsem prokázal. Panu Sobotkovi mimochodem a aj tak mě vyhodil z vlády. Já to odmítám a prosím vás, my tady máme banky, které musí hlídat, jaké jsou to peníze. Máme finančně-analytický útvar. Takže proč to nezkontroluje ten útvar. Mimochodem 2009 byl ministr financí Kalousek,“ uvedl v superdebatě ČT Babiš.

Moderátorka Witowská reagovala, že Babiš během tří dnů přišel s různými verzemi. Tázala se, proč se tyto verze liší. „Prosím vás, se žádnou verzí jsem nepřišel. Ne, já se omlouvám, ale já jsem nepřišel. A já jsem jasně zdeklaroval, ukázal jsem audit mých příjmů,“ tvrdil Babiš.

„Pět dní před volbami se občané ČR dozvěděli, že podnikatel Babiš v roce 2009 před 12 lety zakoupil nemovitost ve Francii. Všechno bylo podle zákonů. Já jsem to dělal podle toho, jak to doporučila realitní kancelář, která měla v Praze prezentaci. My jsme projevili zájem o nemovitost, něco jsme si vybrali, spěchali jsme,“ pokračoval Babiš.

Web Investigace.cz v neděli uvedl, že Babiš si v roce 2009 nechal pomocí francouzské a panamské právní kanceláře anonymně a diskrétně založit firmy s nastrčenými řediteli. Tuto strukturu údajně využil k tomu, aby z jedné své společnosti do druhé přesunul 15 milionů eur (tehdy 381 milionů korun). Poskytl tak sám sobě půjčku, kterou využil k nákupu 16 luxusních francouzských nemovitostí včetně zámečku Bigaud, uvádějí novináři. Podle nich by mohlo jít o praní špinavých peněz.

Předseda vlády pochybnosti kolem nákupu odmítá. Tvrdí, že před 12 lety poskytl půjčku, která byla řádně zdaněna. Ve vyjádření pro Českou televizi v pondělí připustil, že tehdejší postup sice nebyl vhodný pro politika, on tehdy ale v politice ještě nebyl. To zopakoval i v superdebatě na ČT.

Podle Investigace.cz premiér ve schématu s offshorovými firmami figuroval ještě loni. V úterním rozhovoru pro server tn.nova.cz Babiš připustil, že nemovitosti nyní pravděpodobně spadají do jím založených svěřenských fondů.

Babiš a offshory i jako premiér?

„Podepisoval jste dokumenty offshorových firem už v době, kdy jste byl už v politice?“ ptala se v superdebatě ČT Babiše napřímo Witowská a odkázala se na tvrzení francouzských novinářů pro iRozhlas.cz. „Já jsem podepisoval dokumenty, když realitní kancelář nás objednala do advokátní kanceláře na nákup té nemovitosti. Ano, jsem podepisoval dokumenty,“ vykroutil se z otázky Babiš.

„Já jsem podepisoval dokumenty pro firmu, která nakoupila nemovitost. A prosím vás, offshorové firmy nejsou zakázané, to není protiprávní,“ podotkl Babiš.

Video  Pandora Papers a Andrej Babiš: O co v kauze jde?  - Videohub
Video se připravuje ...

denisz ( 7. října 2021 00:49 )

Já to četl o Pekarové.

denisz ( 7. října 2021 00:47 )

Moderátorka debaty Witowská měla otázky upravené štábem ČT, takže rýpnutí do Babiše a zbytečné rozmazávání kauzy, která ještě není vyšetřena. To do debaty zatím nepatřilo, i když se to opozičníkům muselo moc líbit. O kauze Fialy ovšem nevyváženě ani zmínka.

luder ( 7. října 2021 00:25 )

Tuto aféru premiérského kandidáta SPOLU média hlavního proudu důsledně ignorují, jak si vysvětlujete tento odlišný přístup?

Dvojí metr. Znovu se podle mého názoru ukazuje nedůvěryhodnost médií, která důsledně podporují takzvané sluníčkáře a probruselské politiky. A naopak neustále pomlouvají vlastence.

luder ( 7. října 2021 00:25 )

Předseda ODS a lídr koalice SPOLU Petr Fiala má problém. Nezisková organizace, ve které figuruje, dostávala z veřejných peněz desítky milionů na projekty typu „podpora žen v Barmě“. Co říci na tyto aktivity politika, který je hlavním kazatelem rozpočtové odpovědnosti?


Svědčí to o mimořádném pokrytectví a falši Petra Fialy a celé koalice SPOLU. Kritizuje Andreje Babiše za dotace z veřejných peněz, přitom je sám sosá plnými doušky a pumpuje "do své kapsy" miliony. Podle webu Hlídač státu jeho Centrum pro studium demokracie a kultury uzavřelo za dobu své existence 82 smluv se státem v hodnotě 48 milionů korun a získalo celkem 116 dotací v hodnotě více než 28 milionů. Podle webu Hlídač státu jde například o: Burma Center for Transitional Studies z roku 2014 v hodnotě 1 941 237 korun, stejná dotace z roku 2013 v hodnotě 1 917 262 korun. Partnerství pro smíření a reformy v Barmě z roku 2017 ve výši 1 899 924, následuje Posílení role ženských a etnických občanských organizací v demokratizaci Barmy v roce 2015 za 1 779 300 korun. Dále také Burma Foreign Affairs and Translation Study Program v 2011 za 1 550 000 a o rok déle ta samá dotace ve výši 1 600 000 korun... Nemyslím si, že záležitosti žen v asijské Barmě jsou věcí, na kterou má Petru Fialovi přispívat český daňový poplatník. Myslím si, že třeba české dětské domovy nebo naši invalidé či pracující rodiny s dětmi by peníze potřebovaly více… Voliči to snad vidí.

elopapx ( 7. října 2021 00:19 )

Co dovede ODS už jsme viděli. Bylo to k nežití s nimi.
Fiala je stejný debil jako pratatíček Klaus . Chce se mi zvracet jen toho blba vidím ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa