Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš přišel s novým vysvětlením o stamilionech: Peníze jsem měl, v auditu nebylo všechno, tvrdí

Aktualizováno -
5. října 2021
20:00
Autor: ČTK - 
5. října 2021
16:55

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes řekl, že v roce 2009 měl k dispozici na účtech 19,5 milionu eur, což stačilo na nákup francouzských nemovitostí. Dosud se v případu z Pandora Papers hájil auditem svých příjmů z roku 2017, na jehož základě by však podle Hospodářských novin dostatkem peněz nedisponoval. Nyní Babiš webu iROZHLAS.cz řekl, že auditorská zpráva neobsahovala veškeré jeho příjmy. Jednoznačně odmítl, že by pral peníze. „Pokud šéf Pirátů Ivan Bartoš nepřestane s takovými výroky, budu ho žalovat,“ řekl.

 

Web Investigace.cz v neděli uvedl, že Babiš si v roce 2009 nechal pomocí francouzské a panamské právní kanceláře anonymně a diskrétně založit firmy s nastrčenými řediteli. Tuto strukturu údajně využil k tomu, aby z jedné své společnosti do druhé přesunul 15 milionů eur (tehdy 381 milionů korun). Poskytl tak sám sobě půjčku, kterou využil k nákupu 16 luxusních francouzských nemovitostí včetně zámečku Bigaud, uvádějí novináři. Podle nich by mohlo jít o praní špinavých peněz. Babiš by měl podle serveru vysvětlit, proč si objednal založení složitého finančního schématu k zakrytí původu peněz.

Předseda vlády pochybnosti kolem nákupu odmítá. Tvrdí, že před 12 lety poskytl půjčku, která byla řádně zdaněna. Ve vyjádření pro Českou televizi v pondělí připustil, že tehdejší postup sice nebyl vhodný pro politika, on tehdy ale v politice ještě nebyl. Podle Investigace.cz premiér ve schématu s offshorovými firmami figuroval ještě loni. V úterním rozhovoru pro server tn.nova.cz Babiš připustil, že nemovitosti nyní pravděpodobně spadají do jím založených svěřenských fondů.

„Žádné peníze mi k vypořádání transakce, která proběhla v září 2009, nechyběly. Na nákup v hodnotě 15 milionů eur jsem měl v té době na účtech k dispozici 19,5 milionu eur, které jsem v České republice řádně zdanil,“ řekl webu iROZHLAS.cz premiér.

Babiš poznamenal, že v auditorské zprávě byly pokryty jeho vybrané příjmy. Měl však k dispozici i jiné zdaněné finance, jež v auditu zohledněny nebyly, uvedl.

Video  Pandora Papers a Andrej Babiš: O co v kauze jde?  - Videohub
Video se připravuje ...

Babiš, tehdy vicepremiér a ministr financí, analýzu nechal vypracovat mezinárodním firmám EY a PWC. Chtěl prokázal, že měl dostatečné prostředky pro nákup dluhopisů koncernu Agrofert. Společnost na konci roku 2012, kdy ji Babiš vlastnil, vydala korunové obligace za tři miliardy korun. Babiš tehdy nakoupil dluhopisy zhruba za 1,5 miliardy korun.

Obě auditorské firmy tehdy potvrdily Babišovo dřívější vyjádření, že v letech 1996 až 2015 měl celkové příjmy 2,4 miliardy korun. Podle Hospodářských novin měl ale mezi lety 1996 a 2009 Babiš z Agrofertu dostat zaplaceno 60 milionů korun, dalších 161,3 milionu získal po prodeji akcií společnosti Afeed. Na nákup nemovitostí by mu tak chybělo zhruba 160 milionů.

Další rok prodal akcie ve společnosti Profrost za 527,5 milionu. „Kdyby si tedy vzal na předchozí transakci zčásti půjčku, mohl ji tak v dalších letech doplatit,“ doplnil list.

Premiér se zároveň ostře ohradil proti vyjádření Pirátů. „Považuji za skandální, že někdo si dovolí říct, že jsem pral nějaké peníze. Praní peněz pochází z trestné činnosti. Je nepřijatelné to, co opakují někteří politici jako pan Bartoš. Pokud s tím nepřestane, budu ho žalovat. Buď je nekompetentní, nebo tomu nerozumí,“ řekl Babiš.

„Kauza premiéra Andreje Babiše hýbe v posledních dnech doslova světem. Andrej Babiš vypral téměř 400 milionů přes firmy v daňových rájích, aby si za to koupil nemovitosti na francouzské Riviéře,“ uvedl Bartoš. Koalice Pirátů a STAN předsedu vlády vyzvala ke zveřejnění daňového přiznání.

Video  Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO)  - Videohub
Video se připravuje ...

Stano1963 ( 6. října 2021 20:55 )

raději chodím za daňovým poradcem, právníci si umí dělat tak klienty, které potom draho zachraňují. Stačí si vzpomenout na účetní, která pracuje pro Babiše, moc toho neumí, stejně i auditorská firma, která mu dělala audit, hodně šetří na odbornících, potom to vše podle toho vypadá

Ksel ( 6. října 2021 20:23 )

Možná jde o excelentní předvolební marketingově-reklamní tah Babiše a spol. a nepřátel Babiše v rolích užitečných blbů. Protibabišovská hysterie už dosáhla tam, kde se už stává kontraproduktivní a generuje Babišovi další příznivce a voliče.

luder ( 6. října 2021 19:06 )

Kampaň se dva dny před volbami přesunula na nečekané místo – do jižní Francie,
kde premiér Andrej Babiš vlastní nejasně financované nemovitosti. Článek U brány Château Bigaud, kam se jezdí rekreovat český premiér s rodinou, je ve středu před polednem znát, že se čerstvé kauzy Andreje Babiše rozhodli jeho rivalové využít přímo na místě. Na jinak nepopsané poštovní schránce přibyla samolepka od aktivistů, na níž se píše: „Trestně stíhaného premiéra v ČR nechceme“. Není to ale jediná česká stopa. Do francouzského městečka Mougins přijeli také Piráti, kteří zvolili vizuálně výraznější akci. Na vstupní bránu nalepili „zajišťovací“ plakáty, jimiž majetek symbolicky zabavili. A cestu sem vážili i Zelení, kteří se rozhodli voličům ukázat, jak honosné premiérovo prázdninové sídlo je - natočili celý areál pomocí dronu. Podle informací serveru Investigace.cz nakoupil premiér nemovitosti skrytě přes firmy na Britských Panenských ostrovech a ve Spojených státech. Babiš vysvětluje, že mu tento postup doporučili právníci.

sarina ( 6. října 2021 18:54 )

krapotkin když máš takové zkušenosti i ty jsi jeden s STB co převlíkli kabát a teď na STB hází špínu, že?

krapotkin ( 6. října 2021 18:33 )

Pokud neplatí e3téBácké manýry, bude platit to, co Bureš vytáhne na světlo z eStéBáckých spisů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa