Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sliby voličům: Stopka pro migranty i havlovská diplomacie. Kdo chce pryč z EU či NATO?

  • Autor: simao,ČTK - 
    3. 10. 2021
    05:00

    Předvolební sliby a programy se týkají i zahraniční politiky Česka. Boj s nelegální migrací se objevuje u řady kandidujících subjektů. Stejně tak i výhrady k EU, kdy však referendum o vystoupení chtějí otevřeně jen jednotlivá uskupení. A co vystoupení z NATO? To je tradiční vějička komunistů. ANO a koalice Spolu se naopak v řadě bodů shoduje a také v PirSTAN, kde však na rozdíl od ANO a Spolu téma migrace nezmiňují, jsou pro pokračující členství v Unii i Severoatlantické alianci. V programech padají i zmínky o havlovské diplomacii a lidských právech. K některým otázkám, které se týkají pozice ČR v Evropě i světě, se přitom dostaneme i v superdebatě Blesku s lídry stran, hnutí a koalic.

  • 1.ANO a migrační strašák

    Podle předvolebního programu a slibů vládního hnutí ANO musí Česko zůstat sebevědomým členem EU. Vystupování z Unie není na místě. „Česká republika musí zůstat aktivním členem Evropské unie, jehož hlas je slyšet. Chceme se podílet na reformě EU, která bude respektovat české zájmy,“ tvrdí ANO. Jakákoliv zmínka o přijímání eura v budoucnu v programu chybí.

    Hnutí v čele s Andrejem Babišem přitom před volbami opět otevírá téma migrace. Ostatně i ve svérázném klipu na ČT se objevují demonstranti s děsivým nápisem „Chaty a chalupy migrantům“, čemuž však prý premiér, hrající na strunu zděšených Čechů, bude bránit do roztrhání těla.

    „Důležitou prioritou pro nás zůstává boj proti terorismu a nelegální migraci. Proti nelegálním migrantům budeme i nadále postupovat tvrdě a nenecháme si diktovat, koho přijmeme na své území. Jakékoli kvóty jsou nepřípustné,“ slibuje ANO v programu.

    Za nejdůležitější úkol nadcházejícího období však označuje přípravu a výkon druhého předsednictví v Radě EU v druhé polovině roku 2022. ANO přitom dál vidí Česko nejen jako stabilního člena EU, ale i NATO. „Silné transatlantické vztahy zůstávají naší prioritou. Naše členství v NATO je nezpochybnitelné,“ vzkazuje Babišovo hnutí.

    Obrací se však i směrem k dalším světovým ekonomikám. Mj. do Asie. Sám Babiš ostatně během svého vedení České vlády navštívil nejen Indii či Japonsko. „Chceme zintenzivnit naše ekonomické vztahy s Vietnamem, Jižní Koreou, Japonskem, Thajskem, Indií a dalšími asijskými zeměmi,“ uvádí ANO, které však slibuje dál přihlížet i k tematice lidských práv při jednání se všemi zahraničími partnery.

    Video  Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO)  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 2.Spolu: Pro EU není alternativa

    Členství v EU nemá alternativu, vzkazuje koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) před sněmovními volbami 2021. „Je pro nás jedinečnou příležitostí, jak naši geopoliticky exponovanou, tranzitní a exportně orientovanou zemi ukotvit v evropském prostoru a posilovat její prosperitu. V našem zájmu je demokratická, nebyrokratická, obchodně otevřená EU,“ míní koalice.

    Ani vystupování ze Severoatlantické aliance není myslitelné. „Základem obrany zůstane členství v NATO, v němž musíme plnit své závazky. Náš závazek vůči NATO, 2 % HDP do obrany, splníme už v rozpočtu na rok 2025 a prosadíme jeho legislativní zakotvení i do budoucna,“ slibuje Spolu.

    I Spolu se orientuje na spolupráci s dalšími světovými perspektivními partnery, z nichž v programu zmiňuje Izrael, Japonsko, Jižní Koreu či Tchaj-wan. A s vládním ANO tak nachází v zahraniční politice společnou řeč.

    Koalice se přitom výslovně obrací i k zahraniční policie někdejšího prezidenta Václava Havla. „Obnovíme tradici ‚havlovské‘ diplomacie: Budeme podporovat demokracii, lidská práva, občanskou společnost a předávání transformačního know-how (Ukrajina, Bělorusko, Kuba, Balkán, Gruzie...),“ slibuje Spolu, zatímco premiér Babiš má za spojence maďarského kontroverzního premiéra Viktora Orbána.

    Společné je však odmítání migračních kvót. „Odmítáme povinné kvóty a prosazujeme řešení migrace mimo hranice EU,“ vzkazuje Spolu. „Migraci nemůže Česká republika vyřešit sama. Evropská unie musí efektivněji bránit své vnější hranice. Na evropské úrovni je nutné urychlit proces odmítnutých žadatelů o azyl, bojovat s pašeráky lidí a systematicky pomáhat v nestabilních regionech,“ podotýká koalice a slibuje: „Budeme prosazovat navýšení pomoci pro uprchlické tábory v blízkosti konfliktních zemí.“

    Video  Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu)  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 3.PirSTAN: Rýpnutí do vlády

    Koalice PirSTAN se ve svém programu naváží v kapitole, týkající se zahraniční politiky, otevřeně do stávající vlády. „Mívali jsme stát, který respektovali všude ve světě. Chceme ho zpět,“ vzkazuje.

    „Skutečný spojenec nemůže jen natahovat ruku. Tu samou ruku musí nabízet jako pomocnou, přiložit ji k dílu, necuknout. Okopávání bruselských kotníků a lokální politikaření namísto řešení společných problémů v době, kdy od EU přijímáme fůru pomoci, působí až podrazácky,“ apeluje PirSTAN, jejíž představitelé opakovaně odmítají tvrzení premiéra Babiše, že na něj donáší do Bruselu.

    Současná vláda se podle PirSTAN nedostatečně na předsednictví v Radě EU připravila. „Naši roli v Radě EU bereme vážně. Vyčleněním odpovídajících prostředků zajistíme profesionální, kvalitní a úspěšné pořádání předsednictví,“ uvádí v programu opoziční koalice.

    V zahraničním programu jsou však patrná i další drobná rýpnutí směrem k představitelům ANO a ČSSD. „Budeme klást důraz na kompetentnost, kvalifikaci a jazykové znalosti ministrů, náměstků, diplomatů i úředníků,“ slibují PirSTAN. „Poslanci nebudou svádět své chyby na EU,“ pokračují. O jazykových znalostech se v minulosti polemizovalo v případě někdejšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), ale také v případě angličtiny současné vicepremiérky Aleny Schillerové (za ANO).

    Ani PirSTAN nechtějí opouštět současná spojenectví. „Naše obrana stojí na moderní a připravené armádě a na členství v NATO a EU. Chceme navyšovat výdaje na obranu s cílem dosáhnout 2 % HDP do konce volebního období,“ uvádí koalice, která v oblasti lidskoprávní nepříliš určitě slibuje, že bude rozvíjet „dialog s českou občanskou společností v otázkách zahraniční politiky a lidských práv“.

    Video  Volební lídři 2021: Ivan Bartoš (Piráti, lídr koalice Pir+STAN)  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 4.ČSSD euro zmiňuje ve vizi

    Lubomír Zaorálek, Jan Hamáček, Tomáš Petříček, Jakub Kulhánek. Pánem Černínského paláce, kde sídlí ministerstvo zahraničí, byl od roku 2014 opakovaně člen ČSSD - s výjimkou intermezza ministra za ANO Martina Stropnického (od prosince 2017 do června 2018). 

    Je proto možná i překvapivé, že sociální demokraté v desateru ke sněmovním volbám k zahraniční politice vůbec nic neuvádí. Zabývají se jí však ve Vizi ČSSD pro Česko 2030.

    „Chceme Evropskou unii aktivně utvářet a konstruktivně i progresivně měnit, proto ale musíme být v jejím jádru. Musíme maximálně využít příležitostí, které nám k tomu dává naše předsednictví v EU v roce 2022,“ apeluje ČSSD. „Podporujeme zásadu, aby Česko směřovalo k přijetí eura ve chvíli, kdy to bude pro občany znamenat posílení jejich kupní síly a kdy bude měna stabilní,“ zmiňuje.

    K nelegální migraci se opakovaně vyjadřuje i současný vicepremiér Jan Hamáček. „I nadále budeme systematicky podporovat preventivní opatření k omezení nelegální migrace do EU a eliminaci s tím spojené trestné činnosti. Vedle nástrojů azylové a migrační politiky a repatriačních smluvních rámců budeme ke zmírnění migračních trendů především prosazovat dohody se státy původu a tranzitu a také posilovat naši humanitární pomoc a rozvojovou spolupráci. Odmítli jsme a nadále odmítáme unijní řešení na principu povinných přerozdělovacích kvót,“ vzkazuje ČSSD, která chce, aby ČR byla nadále sebevědomým členem NATO.

    Video  Volební lídři 2021: Jan Hamáček (ČSSD)  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 5.KSČM: Pryč z NATO. A referendum o EU

    Rázná je k členství Česka v NATO komunistická strana. „Vystoupení České republiky z paktu NATO,“ prosazuje ve svých programových bodech, kde také volá po obnově všestranných vztahů s Ruskem a Čínou. Komunisté, kteří jdou do voleb stále ještě pod vedením Vojtěch Filipa, volají rovněž po stažení všech příslušníků Armády ČR z vojenských misí.

    Další, co před sněmovními volbami 2021 komunisté znovu prosazují, je referendum o pokračujícím členství ČR v EU.

    Ani u KSČM nechybí téma migrantům, ovšem pouze pod stručným heslem „STOP ilegální migraci“.

    Video  Volební lídři 2021: Vojtěch Filip (KSČM)  - Videohub
    Video se připravuje ...

hejhej ( 3. října 2021 14:40 )

Sliby voličům - to někdo čte ???? Stačilo sledovat politické strany celé funkční období. Opozice nejen, že neustále kritizovala, ale odporným způsobem podrážela vládu. Nyní mohou slepence slibovat, kdo jim na ty jejich žvásty skočí ???

OFF_LINE ( 3. října 2021 14:38 )

HITPARÁDA DISKUSNÍCH DE-BI-LŮ V PŘÍMÉM PŘENOSU POD ČAROU:
____­______­______­______­______­______­______­______­______­___

clovekdobry ( 3. října 2021 14:37 )

A jinak doma všechno v pořádku?

jajas ( 3. října 2021 13:11 )

sasaje tu: "pouze a jen zaslepený volič" a já dodávám že ještě k tomu nepříčetný může někomu přát, aby někoho dostihla rakovina. Já tušil, že jsi jednoduchý člověk, ale že jsi tak b*l*b*e*j*, to vím až teď. Jen jsi mne ujistil. Jsi fakt marod, protože ty tvé příspěvky a velká písmena o to tobě dost napovídají. Fakt jsi nepříčetný, tak se nemůže chovat normální jedinec.

KuSuS ( 3. října 2021 13:08 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa