Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Volby 2021: Jak probíhají a jaký byl klíč pro přepočet hlasů na sněmovní křesla?

Aktualizováno -
3. února 2021
09:35
Autor: mah - 
16. ledna 2021
00:00

Volby do poslanecké sněmovny 2021 proběhly 8. a 9. října. Pozici favorita v nich bude obhajoval premiér Andrej Babiš a jeho hnutí ANO, porazila jej ovšem koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09

Termín voleb do Poslanecké sněmovny

Termín voleb do Poslanecké sněmovny vyhlašuje prezident České republiky. Miloš Zeman tak stihl učinit ještě na konci roku 2020. Volby vyhlásil na pátek a sobotu 8. a 9. října.

Hlasovací lístky pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Své kandidátky mohly stavět politické strany a hnutí nebo jejich koalice, které jsou registrovány u Ministerstva vnitra. Strany sestavují kandidátku pro každý kraj a hlavní město Prahu. V každém kraji přitom člověk najde na kandidátních lístcích jiný počet kandidátů. Podle kraje může být na kandidátce od 14 do 36 kandidátů, záleží, v jakém kraji volič hlasuje. Maximální počet kandidátů určuje příloha č. 2 k zákonu 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky. Ta maximální počty kandidátů určila takto:

Kraj

Maximální počet kandidátů

Kraj

Maximální počet kandidátů

Hlavní město Praha

36

Královéhradecký kraj

20

Středočeský kraj

34

Pardubický kraj

19

Jihočeský kraj

22

Kraj Vysočina

20

Plzeňský kraj

20

Jihomoravský kraj

34

Karlovarský kraj

14

Olomoucký kraj

23

Ústecký kraj

26

Zlínský kraj

22

Liberecký kraj

17

Moravskoslezský kraj

36

Jak se volí do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Každý volič má k dispozici sadu hlasovacích lístků. Na každém lístku najde kandidátku jedné z politických stran, hnutí, nebo koalic, které se voleb účastní. Ty lidé dostanou do schránek v modrých obálkách před volbami. Pokud by člověk své hlasovací lístky ztratil, nebo mu nebyly doručeny, může si ve volební místnosti požádat o nové.

Video  Volby 2021: ODS, TOP 09 a KDU-ČSL půjdou do voleb v koalici  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ve volební místnosti následně volič obdrží od volební komise úřední obálku, se kterou se přesune za plentu. Zde z hlasovacích lístků vybere ten, který patří straně, které chce dát hlas. Na tom může zakroužkováním pořadového čísla u maximálně čtyři kandidátů označit, kterému z kandidátů dává přednostní hlasy.

Přepočet hlasů na mandáty: Česko čekají změny kvůli zásahu Ústavního soudu

Při přepočtu hlasů na mandáty se při volbách do Sněmovny zjišťují dvě věci. Nejdříve je nutné zjistit, kolik poslanců bude zastupovat jednotlivé volební kraje, kterých je v Česku čtrnáct – hlavní město Praha a jednotlivé kraje. Následně se zjišťuje,kolik mandátů připadne jednotlivým stranám a komu na jejich kandidátce budou uděleny.

Výpočet letos proběhne poprvé podle Imperialiho kvóty. V té se vypočítá mandátové číslo jako počet odevzdaných hlasů dělených počtem mandátů plus dva. Tento přepočet by měl být spravedlivější, než dříve využívaná D`Hondtova metoda

Kdo se dostane do Sněmovny: Kdy je potřeba pět a kdy více procent hlasů?

Následně se určuje, které strany, hnutí a koalice postoupí do skrutinia. Do toho postupují politické strany nebo hnutí, které ve výsledcích za celou Českou republiku získaly alespoň pět procent hlasů – tzv. kvórum. Ústavní soud ovšem zrušil část volebního zákona, která zvyšovala kvórum pro koalice dvou a více stran.

Video  Babiše bych volil jako svého nástupce, řekl Zeman  - Blesk
Video se připravuje ...

V případě, že by do skrutinia nepostoupily alespoň dvě strany, hnutí nebo koalice, sníží se hranice u politických stran nebo hnutí na 4 procenta.

Při dalším zjišťování volebních výsledků se pak již nepřihlíží k zisku stran a hnutí, které skončily pod touto hranicí.

Kdo se stane poslancem: Jak fungují preferenční hlasy?

Posledním krokem zjišťování výsledku je určení, komu připadnou mandáty vypočtené v předchozích krocích. V základu je proces jednoduchý. Mandáty připadnou lidem v takovém pořadí, jak jsou napsaní na kandidátce. Do hry zde ovšem vstupují preferenční hlasy.

Aby měly preferenční hlasy vliv na pořadí kandidáta, musí jej zakroužkovat alespoň pět procent voličů, kteří pro stranu v kraji hlasovali. Takový kandidát se pak posune na první místo. Pokud dostalo více lidí dostatečný počet preferenčních hlasů, je rozhodující počet preferenčních hlasů, které dostali.

Kdo může volit a kdo může být volen?

Volit může každý občan České republiky, kterému bude alespoň druhý den voleb 18 let, kterému není omezena osobní svoboda z důvodu ochrany zdraví lidu, a nemá omezenou svéprávnost k výkonu volebního práva.

Poslancem se pak může stát každý občan, který může volit a nejpozději v druhý den voleb je mu alespoň 21 let.

Voličský průkaz: Jak volit v zahraničí a mimo bydliště

Voliči, kteří v době voleb nebudou v místě bydliště si mohou požádat o voličský průkaz. O ten je možné žádat ode dne vyhlášení voleb do doby sedm dnů před dnem voleb na obecním úřadě v místě bydliště, nebo na zastupitelském úřadě. Oba úřady začnou voličské průkazy vydávat nejdříve 15 dnů před dnem voleb.

Voličský průkaz jeho držitele opravňuje k tomu, aby byl zapsán do zvláštního seznamu v den voleb. S voličským průkazem je pak možné hlasovat v kterékoli volební místnosti.

Voličský průkaz volič ovšem nesmí ztratit. Pokud si o něj zažádá, je totiž vyškrtnut ze seznamu voličů ve svém obvodě. Zároveň není možné za ztracený průkaz vydat náhradní.

Video  „Přijít, vymačkat a vyhodit.“ Koalice s Babišem se podle Kubáčka příliš nevyplácejí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa