Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bitva Babišova ANO s koalicemi má termín. Zeman určil, kdy budou volby do Sněmovny

Aktualizováno -
28. prosince 2020
14:28
Autor: simao, ČTK - 
28. prosince 2020
14:12

Sněmovní volby v roce 2021 dostaly přesný termín. Prezident Miloš Zeman je vyhlásil na 8. a 9. října. Proti poslednímu vítězi voleb, hnutí ANO premiéra Andreje Babiše, se přitom nadále formují i dvě opoziční koalice. Zemanovo rozhodnutí musí spolupodepsat premiér.

„Prezident republiky Miloš Zeman podle čl. 63 odst. 1 písm. f) ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, a podle § 1 odst. 3 zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 204/2000 Sb., podepsal rozhodnutí o vyhlášení voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a stanovil dny jejich konání na pátek 8. října 2021 a sobotu 9. října 2021,“ oznámil v pondělí v tiskové zprávě hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Rozhodnutí podléhá kontrasignaci předsedou vlády,“ podotkl Ovčáček.

Právě hnutí premiéra Andreje Babiše je dle průzkumů nadále favoritem podzimního důležitého klání. Sám Babiš vyhlašuje již od krajských voleb, že kampaň před sněmovními volbami začala.

Fiala odmítal kritiku za „antibabiše“

V koalici chtějí do voleb jít Piráti a STAN na jedné straně, na straně druhé pak ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Šéf občanských demokratů Petr Fiala již dříve odmítl, že by šlo pouze o spojenectví „antibabiš“. „Nespojili jsme se proti někomu, ale pro něco,“ tvrdí Fiala. Heslo této vznikající koalice zní „Jdeme do toho SPOLU“.

Video  Volby 2021: ODS, TOP 09 a KDU-ČSL půjdou do voleb v koalici.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Bartoš kandidátem na premiéra

Na koaliční smlouvě se Piráti a STAN dohodli 22. prosince, obsahuje 113 bodů k programovým východiskům.

„Ve vyjednávání budeme postupovat jako jeden muž. O vládě, o rozpočtu a dalších zásadních otázkách budeme hlasovat společně. Kandidátem na premiéra bude Ivan Bartoš, na místopředsedu vlády Vít Rakušan. Sestavíme společný vládní tým. Každý budeme mít vlastní poslanecký klub, ale kluby budou na denní bázi pravidelně spolupracovat a dělit si práci,“ uvedl šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Kandidátky do 3. srpna

Obhajovat křesla ve Sněmovně budou i další strany a hnutí - SPD, KSČM a vládní ČSSD. Do voleb půjde samostatně Trikolóra Václava Klause ml., která má nyní tři nezařazené poslance.

Strany a hnutí budou mít čas na předložení kandidátních listin pro sněmovní volby do 3. srpna.

Video  „Přijít, vymačkat a vyhodit.“ Koalice s Babišem se podle Kubáčka příliš nevyplácejí.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zeman měl čas na rozhodnutí o termínu voleb do začátku července. Podle ústavy se volby do obou komor Parlamentu konají ve lhůtě, která začíná 30 dnů před uplynutím volebního období a končí dnem, kdy volební období uplyne. Mandát poslanců vzniká zvolením, poslední volby do Sněmovny se konaly 20. a 21. října 2017. Zeman tak mohl vybírat termín v rozmezí mezi 17. zářím a 16. říjnem.

ANO v čele průzkumů, ČSSD na hraně

Podle volebního modelu agentury Kantar CZ zveřejněného v polovině prosince Českou televizí by volby v listopadu vyhrálo hnutí ANO s podporou 25 procent, proti říjnu 2,5 procentního bodu ztratilo.

Druzí Piráti si pohoršili o jeden procentní bod na 20 procent, naopak třetí ODS jeden procentní bod na 11,5 procenta získala. STAN a hnutí SPD by získali 10,5 procenta. Na potřebnou pětiprocentní hranici dosáhla v listopadovém modelu ještě TOP 09. ČSSD v listopadu měla podporu 4,5 procenta, stejně jako lidovci. KSČM průzkum přisoudil 3,5 procenta voličských hlasů.

hejhej ( 30. prosince 2020 22:53 )

Promuslimský Bartoš, člen ANTIFY premiér ??????

hejhej ( 30. prosince 2020 20:08 )

Slepence stran nikdy volit nebudu. Proč nejde do voleb každá strana sama ????
Koallice se mají tvořit až po volbách. Slepence je podvod na voliče. V podvodech a podrazáctví vyníkají právě ty tvořící slepence - NEVOLITELNÍ !!!!

LuCo_ ( 28. prosince 2020 18:02 )

LuCo sprosťák vždy dští své ústní splašky na příspěvky LuCo slušhého...

LuCo ( 28. prosince 2020 17:16 )

LuCo sprosťák vždy dští své ústní splašky na příspěvky LuCo slušhého...

LuCo_ ( 28. prosince 2020 16:56 )

Právě jsem se v záchvatu pochcal a posrrrrral

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa