Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš vyzval Čechy, aby o Velikonocích zůstali doma. Opozice mu vmetla rozpor s činy

Autor: ČTK, tva - 
9. dubna 2020
21:35

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval k tomu, aby lidé o Velikonocích dodržovali pravidla a zůstali doma. Neměli by podle něj navštěvovat příbuzné, být v uzavřených prostorech s mnoha lidmi či chodit na koledu. Předseda vlády to řekl v dnešním projevu odvysílaném třemi hlavními televizemi a Radiožurnálem. Doufá, že nikoho nenapadne o svátcích navštěvovat starší lidi, senioři jsou totiž nejohroženější skupinou obyvatel, uvedl. Velikonoce se podle premiéra mohou stát svátkem naděje v zápase s koronavirem, pokud lidé udrží disciplínu. Projev premiéra ocenili i představitelé opozice, laskavá slova podle nich ale mnohdy nekorespondují s tím, co premiér dělá.

„Letos budou Velikonoce, jak už určitě víte, úplně jiné. Musí být, bohužel. A chci Vás požádat z celého srdce, abyste nám s tím pomohli. Každý z vás!“ řekl předseda vlády Andrej Babiš (ANO) na úvod svého projevu.

„Máme za sebou pět nejsložitějších týdnů v novodobé historii České republiky. Na začátku nikdo z nás nemohl očekávat, čemu budeme čelit. Jsem překvapený, ale upřímně rád tomu, jak v této kritické době čelíme epidemii společně. Jako jeden národ. Vážím si toho, s jakou zodpovědností, úsilím, disciplinovaností a solidaritou pomáhá každý z vás zvládnout tuhle vážnou zdravotní i ekonomickou krizi,“ pochválil spoluobčany premiér Babiš.

Video  Babiš o zrušení velikonočních tradic i uvolňování vládních opatření  - Česká televize
Video se připravuje ...

„Děláme vše pro to, abychom našim zdravotníkům vytvořili co nejlepší podmínky pro jejich náročnou, obětavou a rizikovou práci. Podařilo se nám zpomalit šíření epidemie a zabránit okamžitému přetížení našich nemocnic! Proto nesmíme přestat a v žádném případě polevit,“ vyzval Čechy předseda vlády.

Babiš o zákazu cestování

„Omezení svobod, ke kterým byla naše vláda nucena sáhnout, bylo složitým rozhodnutím. Nikdy dřív jsem si neuměl představit, že lidem zakážeme cestovat nebo se sdružovat. Kvůli ochraně životů jsme byli nuceni sáhnout i na ta nejzákladnější práva. Práva všech jednotlivců. Taky vím, že mnozí z vás teď zažívají těžké životní chvíle,“ uvedl Babiš.

Video  Babiš v Blesku: O návratu k normálu, otevření škol i možném odkladu EET  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Naše vláda je připravena udělat maximum pro to, abychom pomohli všem živnostníkům, podnikatelům, malým a středním firmám, rodinným firmám, ale taky samoživitelkám a dalším. Zkrátka všem, kteří přišli kvůli koronaviru o příjem,“ řekl premiér Babiš s tím, že vláda je v tuto chvíli připravena uvolnit až tisíc miliard.

„Základem je rychle identifikovat nakažené lidi a ochránit nás všechny! Izolovat jejich kontakty, a tím radikálně zpomalit šíření infekce. Právě díky Chytré karanténě. A to znamená testovat, testovat a znovu testovat. Až 20 tisíc lidí denně!“ řekl ve svém projevu předseda vlády Andrej Babiš.

„Opravdu děláme, co můžeme. Proto bych vás rád všechny znovu vyzval, abyste ještě vydrželi. Musíme! Vstupujeme teď do klíčové fáze, kdy u nás situace kulminuje a rozhoduje se o dalším vývoji. A proto chci říct tu nejdůležitější věc. Je nesmírně důležité, abyste i o Velikonocích dodržovali pravidla. Ideální je zůstat doma. Vím, že bude pěkně. Přesto ale prosím. Prosím vás všechny. Buďte doma,“ požádal spoluobčany premiér republiky.

Premiér Čechům: Noste roušky

„Užívejte si jen nejbližší kruh rodiny, dodržujte platná pravidla. Noste roušky a dodržujte rozestupy. Zkrátka, chovejte se odpovědně! Je to nesmírně důležité pro nás pro všechny a pro celou zemi. Nenavštěvujte příbuzné. Nebuďte v uzavřených prostorech s mnoha lidmi. Je to opravdu nebezpečné, protože nemoc covid-19 může být infekční, i když nemáte příznaky. Nechoďte po městě nebo vesnici na koledu. Žádné hloučky nikde, u výdejních okének, na návsích nebo na náměstích. Žádné kolující panáky!“ vyzval Babiš.

Vyvarujte se i koledy u babičky. Právě seniory musíme přednostně společně ochránit. Doufám, že nikoho nenapadne navštěvovat starší lidi. A doufám, že každý z vás volá aspoň jednou denně všem z rodiny, co jsou ve vyšším věku a ptá se jich, jak se cítí a zdali něco nepotřebují,“ řekl Babiš na adresu seniorů.

„Přestože jsme uvolnili pravidla pro užívání roušek na sportovištích, pokud běháte nebo jedete na kole mezi více lidmi, roušku používejte, buďte ohleduplní. Při sportu se aerosol šíří mnohem víc a mohli byste ohrozit okolí. Včera a dnes mě mnozí z vás upozorňovali na to, že bohužel někteří lidé dokonce přestali roušky nosit. Pohybují se ve skupinách, posedávají na předzahrádkách a bez roušek. A to je špatně. Upozorněte je, ať je nosí. Vyzývám vás k tomu a žádám,“ uvedl premiér.

„Přiznám se, že často myslím na lidi, kteří zemřeli. Snažím se jim vždy věnovat chvilku ticha a myslím i na jejich blízké. Na každém jednom životě nám totiž musí záležet. V minulém projevu jsem děkoval spoustě lidí a teď chci své poděkování zopakovat. Děkuji všem, kteří pomáhají. Všem, kteří jsou v první linii. Všem lékařům, sestřičkám, zdravotníkům, hasičům, policistům a vojákům,“ poděkoval šéf vlády Andrej Babiš a vyjmenoval i další povolání jako jsou prodavačky, pošťáci, kurýři a řidiči. Přidal také díky všem, kteří pomáhají lidem bez domova.

„Obrovský dík patří taky všem pečovatelům v domovech pro seniory nebo v léčebnách dlouhodobě nemocných. Děkuju všem studentům vysokých škol, kteří pracují v nemocnicích nebo mají vlastní dobrovolnické aktivity. Speciální díky patří medikům Armády ČR, kteří teď místo zkoušek nastupují v rámci Chytré karantény, aby posílili krajské hygienické stanice v první linii boje s koronavirem. Samozřejmě děkuji všem ajťákům, kteří se spojili, aby pomohli státu v řešení krize a všem výzkumníkům, kteří se podíleli na vývoji zdravotnických prostředků v rámci boje s koronavirem. A všem dalším. Děkuji všem, kdo pracují. Děkuji všem, kdo šijí roušky a snaží se tak zabránit dalšímu šíření epidemie,“ vyjmenoval předseda vlády všechny, kteří si podle něj zaslouží poděkování.

„Minule jsem se vám snažil říct, že máme naději. Také Velikonoce jsou svátky spojené s nadějí. Dříve se velikonoční kraslice barvily hlavně červenou a žlutou barvou, které symbolizují barvu nového života, barvu slunce, barvu naděje. Naději teď máme blízko a je mnohem silnější. K tomu máme i jasný plán, který vám představíme po Velikonocích. Rozvolňování nebude živelné. Bude samozřejmě řízené. Naše vláda bude chránit občany bez ohledu na jejich věk a zdravotní situaci. Na tom se nic nemění,“ ujistil Andrej Babiš.

Opozice: Babišův smířlivý projev je v rozporu s činy premiéra

Opozice druhý projev premiéra Andreje Babiše (ANO) k veřejnosti v době koronavirové epidemie hodnotí jako smířlivý a citlivý, nicméně v rozporu s činy předsedy vlády. Kabinetu se podle opozice nepodařilo zcela ochránit seniory či dostatečně pokrýt rizika pro podnikající. 

„Méně hezkých slov a více činů, pane premiére!“ reagoval na projev předseda občanských demokratů Petr Fiala. Upozornil například na problémy s ochranou domů seniorů či podle něho malou podporu ohrožených podniků a živnostníků.

Předseda opozičních lidovců Marian Jurečka ocenil, že Babiš se v projevu snažil vysvětlit a objasnit přijatá omezení, dát naději. „Poděkoval, poprosil o další disciplínu, soudržnost a solidaritu. Vložil do svých slov i poselství Velikonoc, v mnoha věcech s nim nemusím souhlasit, ale dnešní projev byl dobrý,“ uvedl Jurečka na twitteru.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vidí rozpor mezi Babišovými slovy a výkonem. „Smířlivé a láskyplné projevy Andreje Babiše lze jistě ocenit, mají ovšem jeden zásadní problém - narážejí na realitu jeho činů,“ uvedla šéfka strany. Přístup vlády k řešení ekonomických dopadů epidemie pokládá za nekoordinovaný. Jako hezký projev i s „většinou pravdivými prvky“ označil projev expředseda hnutí STAN, poslanec Petr Gazdík. „Jen škoda že je strašně vidět, jak to dělá jen sám pro sebe,“ odkázal na pověst Babiše jako schopného politického obchodníka.

Další opoziční politici, například šéf Pirátů Ivan Bartoš či předseda SPD Tomio Okamura, po projevu premiéra na sociálních sítích zveřejnili vlastní komentáře současné situace. Jiní dali najevo, že dali přednost jinému programu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Ocicko ( 10. dubna 2020 13:56 )

Omlouvám se, měl jsem na mysli Mináře s měkkým.

lapak ( 10. dubna 2020 12:07 )

ted čtu špína,hnuj,udavač nějaký hlídč státu Milan Bláha propojený kmotry opozice,placený tuneláři napsal v době kdy se lidé bojí jít třeba ven !! Babiš je napojen na agrofert a je hrozba státu!!! je to vubec normální člověk nebo opravdu jak říká prezident jelito,pitomec novinářská zruda stoka prahy hnuj!! ty musíš být opravdu blb dement placený hnojem! jsi vubec novinář nebo lejno!

suchyvodnik ( 10. dubna 2020 11:04 )

Tak proč ty *** píšeš, že podvodem získal "naše občanství"
Jsi debil, nemusíš to neustále stvrzovat

suchyvodnik ( 10. dubna 2020 10:57 )

Kde se dá dohledat co všechno konkretně udělala opozice pro postižené covidem 19?
Jistě jsou někteří z demobloku již i vyléčení, mají protilátky a tedy se mohou bez bázně starat o seniory v DD, mohou vypomoci i ve zdravotnictví.
Opozice má někde určitě otevřenou veřejnou sbírku na pomoc nejohroženejším a s počátečním vkladem třeba ve výší svého jednoho platu.
Někde musí mít opozice také celé cisterny virucidníh gelů, kde je přistavila, aby si občané mohli načepovat do svých lahví?
Respirátory a roušky jsou už volně na prodej,opozice je už jistě nakoupila. Ty balíky ochr. prostředků tedy odváží komu na pomoc a kam?
Určitě nějaké konkrétní kroky demoblok činí, nevěřím, že jen sedí u tabletů a mobilů a plivou a plivou. To by bylo špatné, moooc špatné .

Larry61 ( 10. dubna 2020 10:57 )

Když už si přivlastňuješ právo mluvit za lidi, nauč se pravopis negramote!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa