Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

307 Čechů v domácí karanténě. Babiš: Opravdu není nutné skupovat zásoby potravin a roušek

Aktualizováno -
28. února 2020
16:19
Autor: ČTK, trm, for - 
28. února 2020
14:11

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vystoupili na tiskové konferenci na úřadu vlády, tématem byl koronavirus v Evropě. V Česku se nákaza zatím nepotvrdila, Češi přesto propadli panice a skupují roušky, respirátory a trvanlivé potraviny. Babiš tak znovu apeloval, aby lidé zůstali v klidu. „Opravdu není nutné vykupovat zásoby potravin,“ zdůraznil následně premiér s tím, že Česko je na nákazu připraveno a provádí se i řada preventivních opatření. Jedním z nich je i uvalení 307 osob do domácí karantény poté, co se vrátily z dovolené v postižené oblasti. Lékaři doteď provedli v Česku přes 150 testů, všechny byly negativní. U dalších osmi vzorků se čeká na výsledky. 

Ministerstvo zdravotnictví doporučilo lidem, kteří ze čtyř regionů s prokázanou nákazou na severu Itálie přicestují, aby pozorněji sledovali svůj zdravotní stav. Příznakem by mohla být především horečka nad 38°C nebo dýchací potíže. Potom je na místě telefonicky kontaktovat lékaře a zůstat doma, dokud nerozhodne o dalším postupu.

V ČR je 307 lidí v domácí karanténě, nejvíce pak v Jihočeském kraji. Informoval o tom ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na mimořádné tiskové konferenci ve Strakově akademii. V domácí karanténě jsou i osoby bez příznaků. „Pokud by se neobjevily teploty a horečky a jiné příznaky, tak o dalším postupu rozhodne krajská hygienická stanice,“ dodal ministr.

Hlavní hygienička Eva Gottvaldová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vystoupili 28. února 2020 v Praze na tiskové konferenci k aktuální situaci v souvislosti s výskytem koronaviru v Evropě. Hlavní hygienička Eva Gottvaldová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vystoupili 28. února 2020 v Praze na tiskové konferenci k aktuální situaci v souvislosti s výskytem koronaviru v Evropě. | Blesk:Jakub Poláček

Vojtěch dále apeloval, podobně jako premiér, aby lidé nepropadali panice. Svá slova podporoval faktem, že se stále více lidí vyléčilo a v ČR nemáme ani jeden potvrzený případ. „Na našem území bylo negativně testováno přes 154 osob. Nyní čekáme na výsledky dalších osmi,“ dodal k tomu předseda vlády Andrej Babiš (ANO). 

Česko má pro případy celosvětové pandemie, která ale u nového koronaviru zatím nebyla vyhlášena, pandemický plán a postupovalo by se také podle krizového zákona. Možné jsou podle ministra i uzavírky celých měst jako v Itálii nebo Číně. Ministerstvo vyzvalo Správu hmotných rezerv a státní nemocnice k navýšení zásob ochranných prostředků, zejména respirátorů.

„Máme v infekčních odděleních 1139 lůžek po celé ČR. Včera jsme v pražském Motole diskutovali i o tom, že můžeme aktivovat vojenskou nemocnici,“ řekl dále premiér s tím, že ale ani jedno lůžko zatím není zapotřebí, protože nemáme v ČR ani jeden potvrzený případ. 

Babiš: Panice v obchodech nerozumím

„Opravdu není nutné nakupovat zásoby potravin a roušek. Není k tomu důvod,“ uvedl také premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci ve Strakově akademii. „Nerozumím tomu. Potraviny v obchodech nedojdou!“ dodal předseda vlády.

Ohradil se pak proti tvrzení, že má ČR v případě nouze zásoby jen na jeden až dva dny. To je podle Babiše nesmysl. Občany pak prostřednictvím médií prosí, aby zachovali klid a rovněž nevykupovali ve velkém roušky a respirátory. „Ty potřebují hlavně naši zdravotníci,“ dodal. 

Na tiskové konferenci padla řeč i na Čechy, kterým bylo povoleno odletět z Kanárských ostrovů. „Situace byla našimi kolegy ze Španělska vyhodnocena tak, že mohou odletět,“ odpověděla hlavní hygienička Eva Gottwaldová na otázku, jak je možné, že jim dovolili opustit karanténu. 

„Šestá paní, které toto povoleno nebylo, zde byla o pár dní dřív. Proto si ji tam nechali,“ dodal k tématu premiér s tím, že nyní se budou lékaři i vláda zaměřovat na 20 tisíc lidí, kteří se vrací do Prahy z jarních prázdnin. Dovolenkáři by se měli rovněž registrovat do systému Drozd, který má v gesci vláda.

Sejde se V4. Odpadne pohár v biatlonu? 

Kvůli hrozbě z nákazy Covidu-19 se nicméně sejde V4. Premiér se rovněž sejde s italskými a rakouskými představiteli vlády. Na pořadu jednání pak bude především Světový pohár v biatlonu, který se má konat od 5. do 8. března v Novém Městě na Moravě.

„Musíme to probrat, protože tam přijde 100 tisíc lidí a byly prodány vstupenky za 25 milionů. Musíme to zvážit a musí rozhodnutí padnout do středy odpoledne. Uvidíme, co se bude dít o víkendu,“ uvedl premiér.

Koronavirus už je v Česku >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 29. února 2020 15:10 )

Opravdu není nutné kupovat potraviny z dovozu, ale kupujte Kostelecké uzeniny, Vodňanská kuřata a pečivo z Penamu v neomezeném množství.

muriQ ( 29. února 2020 07:41 )

Myslíš asi ochranných masek, plynové by moc nepomohly.

debruska ( 28. února 2020 23:51 )

V bývalé CO jsou plné sklady plynových masek.Stačí je rozdat .

BoziMilda ( 28. února 2020 21:11 )

Ano, hlaš se na Borech.

BoziMilda ( 28. února 2020 20:44 )

Paniku šíří především někteří diskutující. Banány a multikulturní wp2t.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa