Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Babiš za projev o koronaviru sklidil chválu od opozice. Premiér prosil i o odpuštění

Autor: Sabina Dračková - 
23. března 2020
21:30

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí pronesl projev k národu. Z čtecího zařízení přečetl řadu poděkování. Děkoval zdravotníkům hygienikům, policistům, hasičům, vojákům a epidemiologům, ale i novinářům a umělcům. Na jeho projev okamžitě zareagovali i jeho političtí protivníci. Ti tentokrát premiéra chválili.

Po tom, co minulý čtvrtek vystoupil před národem prezident Miloš Zeman, přidal ucelenou řeč o koronaviru i premiér Andrej Babiš (ANO). Projev prezidenta Miloše Zemana mnozí hodnotili jako nepřekvapivý, očekávalo se totiž, že bude hlava státu i v době nouzového stavu kritizovat své neoblíbené cíle, jako jsou novináři a umělci.

Zástupci opozice se v reakcích na řeč Zemana shodli na tom, že jim je líto, že takto prezident činí i v tomto těžkém období. Naopak premiér si z prezidenta příklad nevzal a poděkoval jak novinářům, tak umělcům.

Babiš podle „recenzí“ Zemana předčil

A srovnání s prezidentem na sebe nenechalo dlouho čekat. „Projev Andreje Babiše byl přesně takový, jaký si žádá krizová situace. Porovnejte s vystoupením hlavy státu,“ napsal třeba Zemanův protivník v prezidentské volbě a senátor Jiří Drahoš.

Podobnému srovnání se nevyhnula ani jediná dáma ve vedení sněmovních stran Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Projev Andreje Babiše byl projevem, se kterým měla přijít hlava státu. Rozdíl je v tom, že slova Miloše Zemana pochází z jeho hlavy, slova Andreje Babiše jsou od jeho PR týmu,“ rýpla si Pekarová. Dodala ale, že s obsahem slov souhlasí a premiérovi děkuje. 

Babiš v minulosti označil situaci týkající se koronaviru za válku, proti které musí Češi společně bojovat. V podobném duchu se neslo i jeho pondělní vystoupení, v němž nabádal lidi k soudržnosti, ostrá slova jako „válka“ ale tentokrát nevolil.

„Děkuju taky našim veřejnoprávním médiím, která byla připravená a zareagovala na situaci spuštěním nových pořadů, výukou dětí, ale i informačním kanálem pro seniory,“ řekl Babiš a děkoval i dalším médiím, která lidi informacemi uklidňují.

Feri: Bylo to dobré

Za slova díků a prosby o soudržnost lidí si Babiš vysloužil pochvalu i od opozičních politiků. „Bylo to dobré,“ reagoval například stručně a jasně nejmladší poslanec Dominik Feri (TOP 09).

V České televizi na projev premiéra reagoval předseda hnutí STAN Vít Rakušan. „Potěšila mě jeho slova,“ řekl. Ocenil, že měl premiér v pozadí kromě české i evropskou vlajku. „Možná z mého pohledu mohl ten projev přijít trochu dříve,“ podotkl s tím, že to možná lidé chtěli slyšet.

„Byl to jiný Andrej Babiš, než ho známe, byl to Andrej Babiš, který na nás nezvyšuje hlas,“ řekl také Rakušan a ocenil, že Babiš našel pokoru a chtěl společnost spojovat. „Byl bych rád, kdybychom tuto polohu zažili i zítra na jednání Poslanecké sněmovny,“ dodal.

Babiš prosil o odpuštění

Jedním z důvodů, proč se chtěl premiér vyjádřit k národu, bylo zřejmě i to, že jeho vláda bývá za některé kroky kritizovaná. Ozývají se dokonce hlasy, že krizi nezvládá.

„Pandemii tak enormního rozsahu řeší celý svět a my, stejně jako vy, se na to teprve učíme reagovat. Proto nám, prosím vás, odpusťte dílčí chyby nebo problémy. Je jich spousta. Aby ne. Je to krizová situace, na kterou nebyla připravena jediná země v Evropě,“ reagoval Babiš.

Že toto zmínil, ocenil i jeho politický oponent a šéf nejsilnější opoziční strany Petr Fiala (ODS). „Je správné, že premiér ve svém projevu vyzval k soudržnosti a reagoval na chyby vlády, které se staly. Záleží na tom, s jakými konkrétními kroky nyní vláda přijde. Stále nabízíme podanou ruku, podpoříme všechny návrhy, které pomohou lidem,“ napsal.

Další, kdo slova premiéra ocenil, byl i předseda opozičních Pirátů Ivan Bartoš. „Je ale klíčové, aby vláda komunikovala s občany i opozicí o svých plánech (pokud nějaké má) a věci domýšlela. Premiér by neměl před lidmi hrát týmového hráče a v reálu vše, co nevymyslí on, zadupávat,“ dodal.

Video  „Zvládneme to, nebojte!“ Babiš v projevu o koronaviru děkoval i za šití roušek, kritizoval porušování karantény.  - Česká televize
Video se připravuje ...

 

hejhej ( 26. března 2020 12:39 )

stbak......Koho pan premiér nabonzoval ????? jako agenti stb jsou vedeni ve svazcích např.: Drahoš - BAS, Kocáb - MUK, Hťka - RAKETA, otec chlívkaře Minaře - STŘELEC a mno dalších, kteří buď za totáče navštívili závad nebo tam byli.
Jenom debil bude stále poukazovat jen na pana premiéra - trapné !!!!!

hejhej ( 25. března 2020 13:43 )

Tamara123: Jsi prorok nebo štváč ??

hejhej ( 25. března 2020 13:41 )

cezar8:
Opožumpa,AI, chlívky s Minářem a podřadní herci jsou zalezlí a čekají, až pandemie pomine, aby mohli opět špinit premiéra a prezidenta , rozeštvávat společnost a žebrat o peníze.

cezar8 ( 24. března 2020 15:39 )

marmat-zdravím a jsem rád, že jsou mezi námi takoví jako vy - rozumní. Bohužel jsou zde i osoby s nejmenšími znalostmi a ti mají obvykle nejvíce co říci....

cezar8 ( 24. března 2020 15:35 )

jusa - Někteří Češi by se měli stydět. Umí jen nenávidět, na to je těžké si zvyknout, ale většina je rozumná a vidí jak vláda intenzivně pracuje a snaží se o co nejmenší dopad na lidi a toho si važme....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa