Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš na Ještědu hostil saského premiéra. Vojtěcha vyhazovat i přes chaos nechce

Aktualizováno -
21. srpna 2020
14:06
Autor: ČTK, Mii - 
21. srpna 2020
11:42

Ve čtvrtek řešil nošení roušek, dnes už se vrátil k „běžné“ politice. Premiér Andrej Babiš (ANO) přijel na návštěvu Liberce, kde se setkal s premiérem německé spolkové republiky Sasko Michaelem Kretschmerem. Koronavirová tématika však Babiše nepustila. Politici jednali mimo jiné o tom, aby se v případě druhé vlny již nemusely znovu zavírat hranice mezi oběma zeměmi. Babiš rovněž promluvil o setrvání ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) ve vládě.

Podle Kretschmera bylo na jaře uzavření hranic kvůli omezení šíření koronaviru nevyhnutelné. „V budoucnosti by to mělo být jinak. Pracuje se na tom na úrovni úředníků několik posledních týdnů,“ uvedl. Předpokládá, že konkrétní výstupy by mohly vzniknout brzy. Například pro pendlery by mohly být neschopenky dvou či tříjazyčné, aby bylo zřejmé, jaký je důvod onemocnění.

Babiš uvedl, že opatření proti šíření koronaviru v Německu jsou obdobná jako u nás. „Že to vlastně funguje tak, jak jsme o tom rozhodli včera (čtvrtek),“ uvedl český premiér.

Vojtěcha skupiny uvedly v omyl, říká Babiš

O několik hodin později byl český premiér v Liberci dotazován, zda chce po debaklu s rouškami odvolat ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). „Samozřejmě má místo ve vládě,“ řekl Babiš o Vojtěchovi.

Změny v pravidlech pro nošení roušek od 1. září, když ministerstvo napřed v pondělí zveřejnilo seznam míst, kde budou povinné, následně ho ve středu rozšířilo a o den později zúžilo na méně míst, než navrhovalo v pondělí, byl podle premiéra důsledkem špatné komunikace mezi třemi odbornými týmy ministerstva. „Byly tam rozpory, ministra o tom neinformovali, on potom byl uveden v omyl a došlo k tomu, k čemu došlo,“ řekl Babiš.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na Ještědu s jeho saským protějškem Michaelem Kretschmerem (21.8.2020) Premiér Andrej Babiš (ANO) na Ještědu s jeho saským protějškem Michaelem Kretschmerem (21.8.2020) | ČTK/Petrášek Radek

Pravidla vyhlášená ve čtvrtek už jsou podle Babiše definitivní a budou od 1. září platit. „Všichni mi řekli, že není předpoklad, aby se něco změnilo,“ uvedl. Roušky by tak měly být povinné ve veřejné dopravě, na úřadech, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a u říjnových krajských a senátních voleb.

Babiš také označil manuál pro opatření proti koronaviru, který ministerstvo školství v pondělí rozeslalo školám, za materiál, který byl k diskusi. „Dali jsme to 14 dní dopředu, školy na to mohly reagovat, i na základě jejich stanoviska včera (ve čtvrtek) došlo ke změně,“ řekl. Vláda dříve o možnosti diskuse nad pravidly pro školy nehovořila.

Sasko je na Česku závislé

Podle Babiše jednali s Kretschmerem i o dalších tématech. Bez bližších podrobností uvedl spolupráci ohledně těžby lithia, boje proti rakovině nebo spolupráci ve vědě a výzkumu. Za účasti obou politiků byla dnes také podepsána smlouva o spolupráci mezi libereckou univerzitou a německým výzkumným Fraunhofer institutem.

Sasko sousedí s Libereckým, Ústeckým a Karlovarským krajem a má s Českem blízké vazby. Česko patří k největším obchodním partnerům čtyřmilionové německé spolkové země. „Pro nás je Sasko velice důležité teritorium. Tvoří 7,7 procenta celkového obchodního obratu mezi Českou republikou a Německem,“ dodal Babiš.

Volby do Senátu 2020: Kdy a jak Češi zvolí třetinu senátorů?

panda82 ( 23. srpna 2020 09:14 )

Proč by to měl odnést Vojtěch, je to snad týmová práce, nebo to dělá Vojtěch sám: to je snad komplot opozice, která sedí za bukem a štěká

SoIfernus ( 21. srpna 2020 17:01 )

trintin ( 21. srpna 2020 16:32 )

U nás, ty tanky jely.

marmat ( 21. srpna 2020 15:54 )

opr.OKUPACI

marmat ( 21. srpna 2020 15:53 )

Kabrhal: Nezapíjet tolik OPKUPACI !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa