Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Piráti kývli na smlouvu se STAN. Bartoš: Chceme vyhrát volby! A nerozpadneme se

Aktualizováno -
12. ledna 2021
14:29
Autor: ČTK, simao - 
12. ledna 2021
08:58

Piráti budou v říjnových volbách do Sněmovny kandidovat společně s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). Rozhodli o tom ve vnitrostranickém hlasování. Šéf Pirátů Ivan Bartoš potvrdil záměr volby vyhrát. Cílem je zisk 25 a více procent hlasů, aby se mohla nová koalice podílet na vládě. Bartoš, který je kandidátem koalice na premiéra, ujišťuje, že se po volbách koalice nerozpadne. Nyní je na řadě tvorba společného programu.

V internetovém hlasování, do kterého se mohli zapojit všichni členové Pirátů, podpořilo koaliční dohodu obou uskupení 668 z 848 hlasujících. Širší vedení Starostů schválilo smlouvu minulý týden.

Koalice chce cílit na vítězství ve sněmovních volbách a zisk více než čtvrtiny hlasů. Obdobné cíle si klade i konkurenční koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která chce vypracovat koaliční smlouvu do konce ledna a program do konce února.

Koaliční smlouvu s programovými východisky uzavřeli Piráti a STAN koncem loňského roku. Hnutí STAN obsadí první pozici kandidátky ve čtyřech krajích, celostátním lídrem uskupení bude předseda Pirátů Ivan Bartoš. Mezi programové priority patří nízké daně, dostupná zdravotní péče v regionech, ochrana klimatu, inovace či transparentní vládnutí.

Bartoš: Chceme volby vyhrát

„Já mám velkou radost, že členové Pirátské strany schválili onu koaliční smlouvu Pirátů a hnutí STAN,“ uvedl na úterní tiskovce Bartoš.

„Jedná se o velmi silný mandát, já věřím, že tu důvěru nezklameme a že to spojení Pirátů a STAN ve volbách uspěje, my se tak budeme moct společně podílet na řízení země,“ podotkl k výsledkům.

Piráti o koaliční smlouvě hlasovali od pátečního dopoledne. Aby návrh uspěl, potřeboval alespoň 60 procent hlasů. Získal téměř 79 procent, alternativní návrhy, aby se rozhodovalo na republikovém výboru, případně řádném jednání celostátního fóra, obdržely nejvýše necelých 21 procent hlasů.

„Jedná se o spojení pevné, které stojí na pevných programových základech, ostatně o tom hovoří 105 priorit, které následně rozpracujeme v našem programu. Je to spojení, které se rozhodně nerozpadne po volbách. V blížících se sněmovních volbách chceme společně uspět. A myslíme i na tu metu nejvyšší, to je, že chceme ty volby vyhrát. My jsme připraveni, pokud budeme mít možnost, ujmout se vedení této země v těch jejích nejtěžších časech, v časech ekonomické krize, v časech, kdy padají lidi i firmy často na dno. Já jsem přesvědčen, že společně se STAN pomůžeme vyvést ČR z krize. Já v tom spojení se STAN vidím i velkou naději pro tuhle zemi, my chceme společně skutečně nabídnout férový a bezpečný stát pro 21. století,“ poznamenal Bartoš.

Cílem 25 procent a víc. A možný vznik „superkoalice“

V úspěch věří Bartoš i proto, že Piráti cíle dosahovali, i když se jim „někdo třeba trochu usmíval“. „Někde již se objevilo, a i já jsem to potvrdil, že ta naše spodní meta je kolem 25 procent. I prostým součtem současných průměrných preferencí toto číslo dosahujeme,“ podotkl s tím, že mířit chtějí na čísla vyšší.

Bartoš tvrdí, že nejde bojovat proti něčemu, ale za něco - tedy za výhru a prosazení programových cílů. „Z pohledu občana ČR to je přece to jediné, co od politiků očekává. Ne nějaké hrátky a počítání procent, ale plnit to, co ti politici slíbili. To je náš hlavní cíl,“ zmínil.

Věří, že Piráti mají nejen předvolební, ale i povolební koaliční potenciál. S rýsující se koalicí ODS, KDU-ČSL a TOP 09 „je možná“, ovšem za jistých podmínek, které budou obsaženy i v povolební strategii Pirátů a STAN. „Já bych to nevylučoval, naopak je logické dívat se po stranách demokratického půdorysu ve Sněmovně,“ dodal Bartoš.

Richterová si rýpla do vlády

Jednička pražské kandidátky Olga Richterová si na tiskovce Pirátů rýpla do vlády. „Společně chceme postupovat v tom, jak co nejlépe pomoci vyrovnat se právě s těmi dopady koronakrize, které vláda řešit nechce. Jde o to, že by nikdo opravdu neměl zůstat na vedlejší koleji. A zejména ne ti, kteří to nezavinili, kterým byly zavřené firmy, kteří nemohli předvídat, co se stane, jak vláda rozhodne. A tam vidíme i spoustu vládních neochot řešit chyby v posledních měsících a týdnech,“ uvedla Richterová.

Dvojkou pražské kandidátky Pirátů je šéf poslaneckého klubu Jakub Michálek. „Nyní nás samozřejmě čeká podpis koaliční smlouvy, kterému teď již nic nebrání, a následně na základě rozhodnutí koaliční rady může být rozpracován volební program,“ nastínil další postup.

„Kandidátem na předsedu vlády bude Ivan Bartoš, ten bude také kandidovat v Ústeckém kraji,“ potvrdil Michálek. Bartoš si nemyslí, že by z reálných plánů pro následující volební období museli Piráti kvůli spojenectví se STAN nějak výrazně slevit.

STAN v minulosti s TOP 09, s lidovci to neklaplo

Hnutí STAN nejprve kandidovalo ve sněmovních volbách společně s TOP 09, spolupráci subjekty ukončily v roce 2016. Před posledními volbami do Sněmovny se začala rodit spolupráce mezi STAN a KDU-ČSL. Kvůli nízkým preferencím však lidovci koalici zrušili a nabídli STAN místa na své kandidátce.

Hnutí STAN se však rozhodlo kandidovat samostatně a ve volbách v roce 2017 získalo šest mandátů za 5,18 procenta hlasů. Piráti do Sněmovny ve stejném roce vstoupili jako třetí nejsilnější subjekt po ANO a ODS se ziskem 10,76 procenta hlasů a 22 mandáty.

Rakušan: Systém voleb je nespravedlivý k menším

Šéf STAN Vít Rakušan v reakci na rozhodnutí Pirátů zmínil, že myšlenka na zrod téhle koalice se pojí i s tím, že volební systém v Česku není spravedlivý k menším stranám. Na zisk jednoho křesla totiž potřebují kvůli přepočtům více hlasů voličů než největší a vítězné strany.

„Volební systém, relikt opoziční smlouvy, nahrává velkým stranám. Pokud někdo vyhraje volby, bere za to bonus neodpovídající čistému poměrnému sytému - náš systém dává 'dárek' v podobě mandátů navíc pro vítěze a menším stranám mandáty krade. Nespravedlivé? Jistě,“ podotkl dnes na facebooku.

„Máme společnou chuť něco změnit, jsme pracovití, féroví. Chceme zastupovat lidi, ne sami sebe,“ tvrdí Rakušan.

Poslankyně STAN Věra Kovářová komentovala dnešní krok Pirátů taktéž na facebooku. „První kroky na cestě za potřebnou změnou jsou za námi! Ještě hodně jich zbývá. Myslím, že s Piráty toho můžeme spoluobčanům, kteří jsou stylem a výsledky Babišovy vlády, která jako by se často vracela o 30 let zpátky, otráveni, nabídnout opravdu nemálo. Slibovat skok kupředu třeba právě o těch 30 let nemohu a nechci, ale je to myslím právě budoucnost, kterou se na rozdíl od současných vládců, kteří se utápějí ve svých minulých vazbách a kauzách, chceme zabývat a posunout ČR tam, kam patří,“ vzkázala.

Video  Jak se stal Bartoš Pirátem a jak to má s marihuanou?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

mandat ( 18. ledna 2021 15:39 )

Jak muzou fetaci a narkomani byt ve vlade?

marmat ( 12. ledna 2021 22:59 )

denisz: NO jeden takový oslnil Letnou.....kde je mu konec ???

marmat ( 12. ledna 2021 22:57 )

Covid_19: Dobré zboží se chváli samo !!!

denisz ( 12. ledna 2021 22:55 )

Četl jsem analýzu taktiky vzestupu nacismu.
Ještě mladého Hitlera brali jako zástupce nové mladé generace,
znepokojené s poměry. Působil jak popová hvězda. Před jinými
názory zavírali oči, něco jiného nepřipouštěli. Protestovali proti
všemu pro široké vrstvy. Přesvědčovali občany o své oblibě a
oslnili je svým kouzlem. Spolupracovalo s nimi zdarma spousta
lidí po celé zemi. Publikum zaujali jednoduchými, opakovanými
působícími větami, působili na nitěrné stránky lidské duše. Lidé
podlehli kouzlu jejich demonstrací s působivými symboly a vzletnými
rétorickými proslovy. Byli přesvědčení o svém předurčení k moci a
do společnosti zaváděli kázeň a pořádek, nabízeli mnohá radikální
řešení. Ve finále přesvědčivě vyhráli volby.
Kohopak mi to v Česku jen připomínají ?

Covid_19 ( 12. ledna 2021 22:40 )

stále lepší než ODS nebo ANO

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa