Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Pirát Bartoš: Za koalicí se STAN stojím a půjdu za Zemanem. Rakušan ho chce za premiéra

Aktualizováno -
9. ledna 2021
14:00
Autor: ČTK - 
9. ledna 2021
12:27

Předseda Pirátů Ivan Bartoš věří, že po sněmovních volbách bude už jeho strana prosazovat svůj program ve vládě. Řekl to dnes v úvodu celostátního on-line fóra pirátské strany. Členové pirátské strany spolu na tomto fóru kvůli pandemii covidu rokují na dálku. Bartoš ve svém úvodním slově také řekl, že stojí za předvolebním spojením s hnutím Starostové a nezávislí.

Bartoš ocenil straníky a příznivce za práci, kterou odvedli. Připomněl, že členové Pirátů nyní ve vnitrostranickém hlasování rozhodují o schválení koaliční smlouvy se Starosty a nezávislými.

„My máme za sebou sedm měsíců příprav, tvrdých vyjednávání a konstruktivní práce, která podle mě má a měla velký smysl. A já zcela odpovědně říkám, a není to tajemství, že za tím koaličním spojením se STAN pro volby stojím,“ prohlásil Bartoš. „Vidím v tom spojení výrazně větší šanci pro lepší budoucnost Česka,“ řekl.

„Cítím od lidí obrovskou podporu a důvěru pro pirátskou stranu,“ řekl také. „Věřím, že díky naší píli odvaze, ale i politické vyspělosti a připravenosti budeme po nadcházejících volbách náš program prosazovat ve vládě této země,“ dodal.

Předseda STAN Vít Rakušan na fóru řekl, že bude rozhodnutí pirátské členské základny respektovat, ať už bude jakékoli. „Jsem přesvědčen, že bych chtěl sedět ve vládě, kde bude premiérem Ivan Bartoš,“ prohlásil. Také jemu dává spolupráce s Piráty smysl. Ujistil, že Starostové jsou připraveni ke spolupráci.

Předseda senátorského klubu SEN 21 a Pirátů Václav Láska prohlásil, že je v zájmu Česka, aby Piráti vyhráli sněmovní volby. „A nechceme dělat nic proti tomu, aby tento zájem byl naplněn. Tedy říkám otevřeně, že nepodpoříme žádný konkurenční subjekt ve sněmovních volbách. A když nás nebudete moc zlobit, tak vám tam naházíme přímo i naše hlasy,“ dodal Láska.

Piráti dnes také představí veřejnosti své volební lídry do letošních sněmovních voleb a vyhodnotí výsledky v loňských krajských, senátních i evropských volbách. Bartoš poukázal na to, že Piráti jsou nyní zastoupení ve všech patrech politiky, od komunální úrovně přes kraje, Sněmovnu i Senát až po Evropský parlament. Například v kladenském obvodu loni uspěla kandidátka Pirátů Adéla Šípová.

Své lídry v krajích pro sněmovní volby vybrali Piráti už loni. V Praze povede kandidátku současná poslankyně a první místopředsedkyně strany Olga Richterová. V Olomouckém kraji bude stát v čele kandidátky pirátský místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal. Bartoš bude stát v čele kandidátky v Ústeckém kraji.

Video  Bartoš o volbách: Chtěli jsme sto zastupitelů a máme je. Spolupráci se STAN budeme řešit dál  - Facebook - Piráti
Video se připravuje ...

Bartoš chce jít za Zemanem

Bartoš chce znát názory prezidenta Miloše Zemana například na směřování země nebo na sestavování vlády po volbách. Případně ho chce kvůli tomu požádat o schůzku. Řekl to na tiskové konferenci během dnešního on-line celostátního fóra Pirátů. Schůzka by se podle Bartoše mohla uskutečnit, až opadne krize související s pandemií covidu.

„Já plánuji třeba v nějakém měsíci, až opadne ta současná zdravotní krize související s covidem, zeptat se, popřípadě si i domluvit schůzku s panem prezidentem. A to zejména z důvodu, že nás trošku překvapil tím nestandardním dopředu vyhlášením voleb devět měsíců,“ řekl Bartoš. „S čímž my jako Piráti fakticky rozhodně žádný problém nemáme, ani v otázce financování, ani fungování. Ale určitě bych se s ním chtěl pobavit o tom, kam by Česká republika měla jít v té krizi tohoto roku a s tím deficitním rozpočtem,“ uvedl.

Chtěl by od prezidenta vědět, zda stále platí, že vítěz voleb je pověřen sestavováním vlády. „Nebo se vracíme k tomu původnímu konceptu, který byl zažitý, hledání většiny v Poslanecké sněmovně a stojedničky,“ dodal.

Prezident Zeman rozhodl již koncem loňského roku, že volby do Sněmovny budou 8. a 9. října. Například senátoři STAN chtějí, aby Ústavní soud toto rozhodnutí zrušil.

Prezident Zeman se vyhlášením voleb více než devět měsíců před jejich konáním výrazně odchýlil od dosavadní praxe své i svých předchůdců. Senátoři Starostů proto považují vyhlášení termínu voleb za zásah do férovosti volební soutěže a zvýhodnění vládních stran vůči vznikajícím opozičním koalicím. Starostové, kteří chtějí kandidovat společně právě s Piráty, poukazují na to, že volební koalice budou muset stejně jako jednotlivé strany do kampaně vložit maximálně zákonem stanovených 90 milionů korun, což jednotlivé strany zvýhodňuje.

Bartoš není podle svých slov příliš spokojen s tím, jak Hrad využívá některé své pravomoci nebo jak si je vykládá. „Já si myslím, že kdo se nezeptá, nemůže čekat nějakou odpověď,“ poznamenal. Řekl také, že u prezidenta je jedním z faktorů „jistá nevyzpytatelnost“. Poukázal na zásadu „líná huba holé neštěstí“, a proto si chce domluvit schůzku. Dalším z bodů by měl být i prezidentův pohled na vývoj země v krizi.

hejhej ( 11. ledna 2021 09:03 )

kobyla1:
Benešovy dekrety chce zrušit také KDUČSL a TOP09 - další strany ve slepenci.
Nejlépe je volit stranu, která kandiduje sama za sebe a ne nějaké hloupé předvolební koalice.

LuCo ( 10. ledna 2021 18:58 )

Já bych chtěl za premierkum Věrku Kovářovou, s utaženým opaskem. Pirát Bartoš by jí mohl dělat spolu s Rakušanem ochranku!

jajas ( 10. ledna 2021 18:11 )

Tvl. tak tohle mít za premiéra, tak to by nikdo nevymyslel! Už vidím, jak se ten tajtrlík se šňůrama místo vlasů vyjímá v Bruselu. Asi tam bude hlasovat za možnost pěstování trávy, protože nic jiného je nezajímá......

hejhej ( 10. ledna 2021 11:34 )

Ještě jim chybí na fotce ta pirátská zubatá krůta, kerá chce nařídit ubytovávat ve svých bytech muslimské primitivy a také chybí na fotce ten přemoudřelý pirát, který neví, kdy žil T.G. Masaryk a kdy začal ve světě internet. Takoví chudáci by chtěli vládnout ????Oni mají možná jsou absolventi VŠ, ale postrádají přirozenou inteligenci, tu jim neposkytne ani VŠ.

marmat ( 9. ledna 2021 23:09 )

xxxx678: Raketa z NULY na 100 a Rakušan......
podle hesla : "Z ho.na Přemyslovna" ???? Resp rovnou Premiér ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa