Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Pistolnice v parlamentu. Poslankyně šokovala videem, mezi kolegy chce chodit se zbraní

Autor: ksi, Denver Post - 
5. ledna 2021
21:35

Sotva se ve Washingtonu D. C. sešel v novém složení Kongres, už se jedna z republikánských poslankyň stihla postarat o první kontroverzi. Lauren Boebertová (34) nahrála na Twitter video, ve kterém slibuje, že do Sněmovny reprezentantů bude chodit zásadně s koltem za opaskem, informoval Denver post

Už při prvním pohledu na Boebertovou člověku dojde, že se nejedná o jen tak obyčejnou republikánskou poslankyni. Matka čtyř dětí má velmi vyhraněné názory a nebojí se je veřejně prezentovat. Naposledy o sobě dala vědět v neděli, kdy v den svého oficiálního nástupu do Kongresu zveřejnila na Twitteru video, ve kterém slibuje, že bude do Kapitolu chodit ozbrojená.

„Svou střelnou zbraň budu nosit ve Washingtonu D. C. i do Kongresu,“ vysvětluje na videu, přičemž nabijí svou pistoli a vydává se na procházku po vládní čtvrti s koltem u pasu. „I když nyní pracuji v jednom z nejliberálnějších měst v Americe, odmítám se vzdát svých práv, zejména těch plynoucích z druhého dodatku,“ říká ve videu. Právě druhý dodatek ústavy zaručuje americkým občanům právo držet a nosit zbraň. Tento kontroverzní klip posbíral již téměř čtyři miliony zhlédnutí.

Jako důvod pro nošení zbraně ve Washingtonu D.C. uvádí svou drobnou postavu a strach z možného přepadení v jednom z nejnebezpečnějších měst USA. „Jako metr a půl vysoká, pětačtyřicetikilová žena jsem se rozhodla se legálně chránit, protože jsem svá vlastní nejlepší ochranka,“ vysvětluje.

Zatímco republikáni a milovníci zbraní videu hromadně tleskají, liberálové nad ním kroutí hlavou. A nejen oni. Nelibost nad plány poslankyně vyjádřil i velitel policejního okrsku Washingtonu D. C. Robert Contee III. „Máme v plánu kontaktovat kancelář kongresmanky a ujistit se, že si je vědoma, jaké jsou zákony a omezení vládního okrsku. Tato kongresmanka totiž bude vystavena stejným trestům jako kdokoli jiný, kdo v ulicích města nezákonně nosí zbraň.“

Slovní přestřelka s policejním velitelem

V hlavním městě totiž lidé bez bydliště nosit zbraně nesmějí, pokud se nezaregistrují na policejním oddělení. Členové Kongresu sice mohou mít zbraně v areálu Kapitolu, což je federální půda, ale ne v ulicích města bez speciálního povolení ke skrytému nošení zbraně (že zbraň není viditelná). Washington D. C. neuznává povolení od jiných států a teritorií, což je pro poslankyni pocházející z Colorada problém.

„Ve Washingtonu D. C. jsou vyžadována povolení skrytého nošení zbraně a já jsem tyto kurzy absolvovala, takže mě policejní šéf může klidně kontaktovat,“ brání se republikánská poslankyně reportérovi Coloradského veřejného rádia. 

Pozastavila se také nad tím, že si Contee dovolil jí připomínat zákony, které platí ve Washingtonu D. C. „Nevím, jestli kontaktuje každého člověka, aby se ujistil, že dodržuje všechny dopravní předpisy. Kdybych řekla, že přijedu autem, možná by mi musel zavolat a přesně mi sdělit, jaké jsou jejich silniční předpisy. Myslet si, že ignoruji washingtonské zákony o nošení zbraně jen proto, že jsem řekla, že budu nosit pistoli, je trochu absurdní,“ uvedla pro Denver Post

Vášnivá milovnice zbraní

Do Washingtonu se Boebertová přestěhovala z coloradského Rifle, což v doslovném překladu znamená kulovnice. V městečku společně s manželem provozuje restauraci Shooters Grill, ve které servírky otevřeně nosí střelnou zbraň. Tento trend začala sama poté, co byl nedaleko restaurace přepaden člověk. „Vyřídila jsem si potřebná povolení a podpořila v nošení zbraní i své zaměstnance,“ uvedla

Ani její podnikání se neobešlo bez kontroverzí. V květnu 2020 během pandemie koronaviru, kdy měly zůstat všechny restaurace uzavřené, Shooters Grill fungoval. Přestože od okrsku Garfield obdržela příkaz k zastavení provozu, Boebertová uvedla, že své podnikání nezavře, a proto jí následující den byla pozastavena licence na stravování.

Právě ochrana práva na nošení zbraně je to, co ji vyburcovalo ke kandidatuře do Kongresu. Do povědomí vstoupila poprvé tím, že řekla tehdejšímu prezidentskému kandidátovi Betovi O'Rourkemu (48) během shromáždění v Auroře, že mu nedovolí zabavovat zbraně, pokud bude zvolen. „Vstoupila jsem do politiky, protože tisíce obyčejných Američanů už mají tradiční politiky dost. Colorado si zaslouží bojovníka, který je ochoten se postavit levicovým šílencům ničících naši zemi,“ prohlašovala v začátku kampaně.

V roce 2020 kandidovala jako republikánka za 3. okrsek v Coloradu a v primárkách porazila úřadujícího kongresmana Scotta Tiptona (64). Ve všeobecných volbách pak porazila demokratickou kandidátku Diane Mitsch Bushovou (70). Boebertová napřed vyjádřila podporu QAnonu, krajně pravicové konspirační teorii, podle které existuje kabala satanistických pedofilů řídící mezinárodní obchod s dětmi a snažící se sesadit amerického prezidenta Donalda Trumpa (74). Později však nově zvolená republikánka řekla, že stoupenkyní QAnonu není.

Na svých webových stránkách se popisuje jako „podpůrkyně svobody, života, zbraní, ústavy, Colorada, Ameriky“. Minulý měsíc skupina demokratických senátorů navrhla novou legislativu, která zpřísní stávající pravidla nošení zbraní pro členy Kongresu, takže se zdá, že bude mít jako kongresmanka plné ruce práce.

plejer ( 7. ledna 2021 17:05 )

Ta má v hlavě vypatláno, stejně jak Trump.

Zobrazit celou diskusi