Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babišova hra v Pandora Papers: Tenhle zámek nevlastním. Ale je asi můj

Autor: Jakub Kopřiva - 
6. října 2021
05:00

Žádnou nemovitost ve Francii nevlastním! S tímto tvrzením přišel premiér Andrej Babiš (67, ANO) poté, co se v rámci kauzy Pandora papers zjistilo, že přes daňové ráje koupil zámeček na Azurovém pobřeží. Jenže to, co Babiš říká, je pravda jen napůl…

Podle webu investigace.cz koupil Babiš v roce 2009 komplikovanou akcí přes offshorové firmy – ty sídlí v daňových rájích a není u nich většinou jasná vlastnická struktura – 16 nemovitostí ve Francii za asi 381 milionů korun, včetně zámečku Bigaud na riviéře. „Nevlastním žádnou nemovitost ve Francii, nevlastním žádný offshore … bylo to doporučení realitní kanceláře. Doporučila to koupit přes advokáta. A tím způsobem se to koupilo,“ protiřečil si v úterý premiér. „Dnes je pravděpodobně ve svěřenském fondu,“ řekl ale vzápětí o zámečku televizi Nova. 

 Společností, která měla nákup provést, byla SCP Bigaud se sídlem v Monaku. A právě ta je vodítkem k pravdě. Podle údajů společnosti France Cadastre, která zprostředkovává informace z tamního katastru, byla SCP Bigaud skutečně vlastníkem parcely v městečku Mougins, na níž stojí zámeček s vlastním kinem, kulečníkovým sálem, bazénem či fitkem. Správnost údajů Blesku potvrdila i novinářka Pavla Holcová, šéfka webu investigace.cz. V roce 2018 pak byla SCP Bigaud začleněna do holdingu SynBiol. A ten je zaparkovaný ve svěřenském fondu AB private trust I, který zřídil, jak už název napovídá, Andrej Babiš.

Video  Pandora Papers a Andrej Babiš: O co v kauze jde?  - Videohub
Video se připravuje ...

Hra slov

Když tedy premiér tvrdí, že žádné nemovitosti ve Francii nevlastní, je to slovíčkaření. Tím, že má šéf vlády firmy v svěřenském fondu, splnil podmínky zákona o střetu zájmů a nemá dle litery vliv na jejich chod. Zároveň je ale beneficientem svých fondů, tudíž je koncovým příjemcem výhod, které mu určí zakladatel fondu. A tím je Andrej Babiš. Není tak divu, že mohl před lety s fanoušky sdílet fotku z bazénu téhož zámečku, jako kdyby mu to tam patřilo! A co na celou kauzu říká sám premiér? „Neudělal jsem nic nezákonného. Český daňový poplatník nepřišel ani o korunu. Jasná snaha ovlivnit výsledek voleb,“ sdělil včera Blesku.

V rámci investigativního projektu Pandora papers, na němž se podílelo na 600 novinářů z celého světa, uvízlo v síti úniků spoustu vlivných a mocných. Jsou mezi nimi lidé z okolí ruského prezidenta Vladimira Putina (68), jordánský král a další. A také na 300 Čechů, kdy se má jednat o mediální magnáty, miliardáře, politiky nebo třeba zbrojaře – jednotlivá jména chtějí investigativci zveřejňovat postupně. Případem už se také začali zabývat detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu. 

Co měl Babiš provést?

Finanční operace, které web investigace.cz v případě premiéra zveřejnil, nejsou de facto nelegální. Stejně tak nejsou nelegální tzv. offshorové společnosti. Zásadní ale je, že k nákupu došlo velmi komplikovanou cestou, a ta podle finančních odborníků nese znaky praní špinavých peněz, anebo dokonce daňového úniku. I proto opozice apeluje na Babiše, aby doložil, že peníze řádně zdanil, případně objasnil jejich původ. 

Video  Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO)  - Videohub
Video se připravuje ...

clovekdobry ( 6. října 2021 20:16 )

Koukejte na Superdebatu na ČT1, Babiš se zase bude vyplakávat.

luder ( 6. října 2021 19:12 )

Kampaň se dva dny před volbami přesunula na nečekané místo – do jižní Francie,
kde premiér Andrej Babiš vlastní nejasně financované nemovitosti. Článek U brány Château Bigaud, kam se jezdí rekreovat český premiér s rodinou, je ve středu před polednem znát, že se čerstvé kauzy Andreje Babiše rozhodli jeho rivalové využít přímo na místě. Na jinak nepopsané poštovní schránce přibyla samolepka od aktivistů, na níž se píše: „Trestně stíhaného premiéra v ČR nechceme“. Není to ale jediná česká stopa. Do francouzského městečka Mougins přijeli také Piráti, kteří zvolili vizuálně výraznější akci. Na vstupní bránu nalepili „zajišťovací“ plakáty, jimiž majetek symbolicky zabavili. A cestu sem vážili i Zelení, kteří se rozhodli voličům ukázat, jak honosné premiérovo prázdninové sídlo je - natočili celý areál pomocí dronu. Podle informací serveru Investigace.cz nakoupil premiér nemovitosti skrytě přes firmy na Britských Panenských ostrovech a ve Spojených státech. Babiš vysvětluje, že mu tento postup doporučili právníci.

verka1 ( 6. října 2021 15:58 )

Zdeňku ty jsi VIP novinář 👍

verka1 ( 6. října 2021 15:56 )

Píšeš podle sebe 😁
Babišovic rodina má služebnictvo i řidiče 😁

Zdenek ( 6. října 2021 15:29 )

Zdražování? To chce klid
Hnutí ANO zatlouká i další aktuální problém, jedno z nejrychlejších zdražování zboží a služeb v Evropě, jež zaskočilo i Českou národní banku (ČN. Inflace v srpnu stoupla na 4,1 procenta a už dnes se citelně promítá do cen potravin, bydlení, stavebnictví, pohonných hmot a energií.

V takové situaci je nejlépe vidět, jak se majiteli Agrofertu vyplácí vlastnit média a obsadit státní instituce svými lidmi. Do Mladé fronty DNES, která za největší problém dneška považuje uprchlíky, přispěchal člen bankovní rady ČNB a nominant ANO Aleš Michl s uklidňujícím komentářem s výmluvným titulkem „Nebojte se inflace, to chce klid“.

Nevládní ekonomové ovšem tak klidní nejsou. Vysoká míra inflace podle jejich názoru hned tak neskončí a podíl na tomto stavu přičítají nejen vnějším globálním vlivům, ale i přístupu Rusnokovy ČNB a výdajově expanzivní politice vlády.

13 procent spokojených
Babišovy deníky ovšem nejsou jedinou převodovou pákou vládní propagandy, vykreslující husákovskou virtuální realitu vzkvétající země. Například lídr opoziční formace Spolu Petr Fiala čelil na portálu Novinky otázkám, zda se její kampaň nerozchází s majoritním vnímáním Čechů, kteří jsou prý nejvíce spokojeni za posledních dvacet let.

Jaká je skutečnost? Novinky vycházejí z průzkumu agentury CVVM z konce července. Zjistil sice, že spokojenost s politickou situací od června mírně stoupla, ale pořád dosahuje pouhých 13 procent, zatímco polovina oslovených lidí je nespokojena. „Stávající hodnocení politické situace tak zůstává horší, než bývalo v období od druhé poloviny roku 2018 do září roku 2020,“ uvedli autoři průzkumu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa