Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš stáhl svou žalobu proti Černošicím a v nemocnici se ptal na zdravotní stav Zemana

Autor: čtk/šamol - 
6. října 2021
11:55

Premiér Andrej Babiš (ANO) stáhl svou žalobu na černošický městský úřad. Upozornil na to dnes server Aktuálně.cz. Babišovu žádost o zastavení přezkumu jeho střetu zájmů měl tento pátek, tedy v první den voleb do Sněmovny, řešit středočeský krajský soud. Černošický úřad Babišovi minulý měsíc uložil pokutu 250.000 korun za to, že ovládá média. Premiér dnes ráno hovořil s ředitelem Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze Miroslavem Zavoralem, kde se ptal na prezidentův zdravotní stav. Zde byl ubezpečen, že Miloš Zeman je v pořádku a tak může naplno vykonávat prezidentské povinnosti. 

Soud zastavil řízení kvůli zpětvzetí žaloby žalobcem, tudíž i jednání nařízené na pátek 8. října se nebude konat,“ sdělila serveru mluvčí soudu Hana Černá.

Z justiční databáze Infosoud vyplývá, že soud řízení zastavil v úterý 5. října.

Černošický úřad, který je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, kde premiér žije, vedl s Babišem řízení o přestupku kvůli vlastnictví mediálních společností Londa a Mafra. Podnět podala protikorupční organizace Transparency International.

V květnu Babiš podal správní žalobu na ochranu před nezákonným zásahem. Přestupkové řízení tak chtěl zastavit soudní cestou. Argumentoval právní zásadou, podle níž nelze o stejné věci rozhodovat dvakrát. Úřad následně počátkem srpna informoval, že řízení nebude kvůli Babišově žalobě přerušovat. Žaloba totiž neměla odkladný účinek. Koncem září pak vyšla najevo informace o uložené čtvrtmilionové pokutě.

Babiš odmítá, že by média ovládal. Uvádí, že vložením Agrofertu do svěřenských fondů ztratil vliv na holding i na všechny společnosti, které jsou do něj začleněné. Rozhodnutí úřadu považuje za nezákonné a avizoval, že podá odvolání.

Černošický úřad už v předchozím obdobném řízení uložil Babišovi v roce 2019 pokutu 200.000 korun. Středočeský krajský úřad jako odvolací orgán však řízení zastavil, střet zájmů se podle něj neprokázal. Hejtmankou Středočeského kraje tehdy byla Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Letos v lednu se Transparency International na černošický úřad obrátila znovu s tím, že má nové důkazy. Černošice proto zahájily nové přestupkové řízení.

Městský úřad Černošice Městský úřad Černošice | Blesk:Robert Klejch

Babišovi nepříjde v pořádku, že se pořád zpochybňuje schopnost prezidenta

„Mluvil jsem ráno s ředitelem Ústřední vojenské nemocnice a pan prezident je v pořádku. Nevím, jak to vzniklo, ale byl jsem ubezpečen, že pan prezident je v pořádku,“ řekl Babiš.

Média a politici v posledních dnech spekulují o Zemanově zdravotním stavu. Zástupci Pražského hradu dnes odmítli, že by prezident trpěl vážnými potížemi. Podle kancléře Vratislava Mynáře není hospitalizace hlavy státu v současné době v plánu, spekulace o ní označil za nesmysl. Pondělní cesta ošetřujícího lékaře Zavorala do Lán byla jednou z pravidelných návštěv, na kterých se Pražský hrad s ředitelem střešovické nemocnice domluvil asi před rokem, řekl dnes Mynář ČTK.

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka Zeman pracuje v Lánech, v pátek se chystá volit a připravuje se na povolební vyjednávání. „Není v pořádku, když se stále zpochybňuje schopnost pana prezidenta vykonávat úřad,“ řekl Babiš. Před volbami do Poslanecké sněmovny, které se konají v pátek a v sobotu, se premiér s prezidentem už nesetkají.

Mluvčí ÚVN Jitka Zinke dnes uvedla, že Zavoral za Zemanem přijel v souvislosti s poskytováním zdravotní péče na předem dohodnutou návštěvu. Zinke dodala, že nemocnice podle zákona o zdravotních službách nebude informovat o skutečnostech souvisejících s péčí o pacienta.

Zeman v září strávil v ÚVN osm nocí. Pražský hrad zprvu důvody hospitalizace nekomentoval, později označil prezidentův pobyt v nemocnici za rekondiční. Mluvčí Hradu sdělil, že lékaři prezidenta v prvních dnech podrobili několika vyšetřením, že nenalezli život ohrožující problémy a že zjistili, že trpí mírným vyčerpáním a dehydratací. Proto dostával infuze. Bezprostředně po propuštění pokračoval Zeman ve svém pracovním programu v Lánech.

Video  Babiš útočil na tiskovce kvůli střetu zájmů: „To vy zatěžujete ČR. Já jsem úplně v pohodě. Jsme úspěšný, úspěšný vláda. Velice úspěšný“  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi