Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejen Babiš, ale i králové či ministr se ženou: Koho také odhalily Pandora Papers?

  • Autor: mav - 
    7. 10. 2021
    05:00

    Předseda české vlády Andrej Babiš, expremiér Británie Tony Blair, prezidenti Ázerbájdžánu, Chile, Keni či Ruska… To jsou některé z největších ryb, které zachytilo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů z uniklých obchodních dokumentů zvaných Pandora Papers. A ani ty další ryby nejsou žádné čudly.

  • 1.Rozhazovačný král

    Jordánský král Abdalláh II. Jordánský král Abdalláh II. | Reuters

    Zatímco do Jordánska za poslední dekádu přitekly miliardy dolarů americké rozvojové pomoci, král pouštní země zase posílal peníze opačným směrem. Abdalláh II. si v USA pořídil extravagantní rezidence za miliony dolarů, uvádí Washington Post, jedno ze 150 médií sdružených do konsorcia zpracovávajícího informace uniklé z daňových rájů. Ale zatímco rozvojová pomoc musí být řádně zdokumentovaná a transparentní, královské finance byly schovány do nepřehledných firemních struktur v daňových rájích.

    Mezi lety 2014 a 2017 se jednalo o koupi trojice sousedících domů v kalifornském Malibu, shlížejících z útesu na Tichý oceán. Na ně padlo skoro 70 milionů dolarů (dnes 1,5 miliardy korun). V hlavním městě USA to bylo skoro 10 milionů dolarů (218 milionů Kč) na několik bytů s majestátním výhledem na řeku Potomac.

    A další nemovitosti král touto obskurní cestou (přes 36 firem, trustů a dalších právnických osob ve Švýcarsku, Panamě a na Britských Panenských ostrovech) pořídil v neméně atraktivním Londýně, tři z nich nedaleko Buckinghamského paláce. Propojil je se čtvrtou, kterou už tam vlastnil dříve, přidaly se do sbírky zahrnující i dvě rezidence ve čtvrti Kensington (kde v Kensingtonském paláci bydlí řada členů britské královské rodiny) a venkovské sídlo nedaleko toho královnina, hradu Windsor.

    Dohromady tzv. skořápkové firmy, vytvořené v daňových rájích čistě za účelem kupování majetků, utratily přes 106 milionů dolarů. A z Pandora Papers investigativci vyčetli, že je ovládá nikoliv jordánská královská rodina, nýbrž Abdalláh osobně. Byť se v dokumentech ve snaze maskovat jeho královskou výsost někdy píše třeba jen „víte kdo“.

    Jak připomíná Washington Post, na blízkovýchodní poměry to možná nevypadá zrovna překvapivě, jenže Jordánsko není ropná velmoc jako země nedalekého Perského zálivu. Naopak závisí na zahraniční pomoci; zmiňované USA dávají víc peněz jen Izraeli a donedávna Afghánistánu (což nemusí po návratu Tálibánu vydržet).

  • 2.Nejdražší v Londýně

    Domy v Británii jsou mezi firmami registrovanými v daňových rájích populární investicí. Dva z nejdražších si tam pořídili Abdalláhovi „kolegové“ z Kataru a propojili je do superpaláce se 17 ložnicemi. První si pořídila manželka tehdejšího vládce (emíra) roku 2013 za 84 milionů liber (dnešním kurzem 2,5 miliardy korun), což se v Londýně stalo nejvyšší koupí nemovitosti svého druhu, píše BBC. Sousední dům si emírova rodina pořídila za polovinu. Jak vyplývá z Pandora Papers, nemovitosti jsou psané na skořápkové firmy v daňových rájích, čímž se Katařané vyhnuli dani 18,5 milionu liber (550 mil. Kč).

    „Vyhýbat se dani z nemovitosti je nefér,“ komentoval pro BBC Jonathan Benton, expert na mezinárodní finance a bývalý detektiv. Ale zákony se neporušily.

    Další analýzou Pandora Papers novináři BBC spočítali, že katarská královská rodina v Británii přes skořápkové firmy vlastní nemovitosti v hodnotě přes 650 milionů liber (19,3 miliard korun); není už zřejmě, zda se i při pořizování těch dalších vyhýbali daním. Pikantnější je to o to, že onu nejdražší rezidenci emírova rodina koupila od britské královské rodiny.

  • 3.Prachy pere i panovnice?

    I tuto nemovitost v centru Londýna přes daňové ráje koupila rodina ázerbájdžánského prezidenta Alijeva. I tuto nemovitost v centru Londýna přes daňové ráje koupila rodina ázerbájdžánského prezidenta Alijeva. | ČTK / AP / Matt Dunham

    Britská koruna nyní prověřuje další obchody, na něž uvrhly Pandora Papers nepříznivé světlo. Královna Alžběta II, respektive její panství (Crown Estate) si pořídila nemovitosti, které předtím přes nastrčené firmy vlastnila rodina prezidenta Ázerbájdžánu, opakovaně obviňovaná z korupce.

    Roku 2018 koruna zaplatila 66,5 milionu liber (skoro dvě miliardy korun) za kancelářskou budovu v centru Londýna, a to firmě Hiniz Trade & Investment registrované na Britských Panenských ostrovech, tedy karibském daňovém ráji. Tato firma nemovitost pořídila roku 2009 za poloviční sumu, zjistil The Guardian.

    A není jasné, kde k oněm penězům přišla. Její vlastníci se během let střídali: prezidentova dcera Arzu Alijeva, prezidentův tchán a známý ázerbájdžánský magnát Arif Pašajev, dokonce prezidentův syn Hejdar, tehdy jedenáctiletý.

    „Před naší koupí jsme provedli kontroly včetně těch vyžadovaných britskými zákony. Tehdy jsme nenašli žádný důvod, proč transakci neprovést. Kvůli potenciálním obavám nyní záležitost prověřujeme,“ potvrzuje mluvčí Crown Estate. Majetky sice formálně patří britskému panovníku, má však nad nimi jen malou moc, stará se o ně zvláštní komise. Ani většina výdělků nejde královně, nýbrž vládě.

    Londýn, Praha, Karlovy Vary

    Samotná koupě od ázerbájdžánské prezidentské rodiny by nebyla problém. Panují však obavy, že jejich zdroje jsou špinavé peníze a královna tak nepřímo a nevědomky pomohla s jejich praním.

    Pašajev a vnučka Arzu Alijeva nakupovali nemovitosti i v Praze a Karlových Varech, informoval už roku 2015 na základě jiných úniků dat web Investigace.cz, zapojený do mezinárodního konsorcia; i dnes pracuje na Pandora Papers.

  • 4.Sponzoři Borise Johnsona

    Panama City, hlavní město daňového ráje Panamy. Panama City, hlavní město daňového ráje Panamy. | Reuters

    Pandora Papers vzbudily i další pochybnosti Britů o jejich vládnoucích elitách. Zejména o sponzorech Konzervativní strany (tzv. Toryů), aktuálně vládnoucí. K předním finančním podporovatelům patří Ruska s britským občanstvím Ljubov Černuchinová, od roku 2012 dala Toryům přes 1,8 milionu liber (54 mil. Kč). Podle uniklých dokumentů tyto miliony pocházejí od jejího manžela Vladimira, který je finančně napojen na lidi blízké Kremlu, píše BBC.

    Díky štědrým příspěvkům si mohla Černuchinová zahrát tenis s dnešním premiérem Borisem Johnsonem či povečeřet s Theresou Mayovou, když vládě předsedala ona. Až nyní vychází najevo, kde na to Ruska brala. S manželem jsou spojeni s 32 firmami, třemi trusty a jměním v hodnotě přes 100 milionů liber (téměř 3 miliardy korun). Podle korespondence uniklé v kolekci Panama Papers je Černuchinová „ženou v domácnosti“ a živí ji manžel.

    V dokumentech se rovněž píše, kterak Černuchin zneužíval své postavení, když byl vládou dosazen do čela státní banky. Do roku 2004 byl náměstkem ministra financí, než ho prezident Vladimir Putin vyhodil. Pak se přesunul do Londýna. Kšefty s Putinovými blízkými ale neustaly.

    Nynější premiér Boris Johnson s Černuchinovými příspěvky Toryům problém neměl. „Provedly se všechny možné kontroly a dál se provádět budou,“ ujišťoval Johnson roku 2018, když byl ministrem zahraničí.  

  • 5.Tunel v ropovodu

    Dalším ruským sponzorem britských konzervativců byl Viktor Fedotov. Jeho firmy daly 700 tisíc liber (20,8 milionu korun) 34 poslancům a jejich stranickým buňkám. Zhruba stejnou sumu věnoval straně Ukrajinec Alexander Temerko, který s Fedotovem vlastní energetickou firmu Aquind. Ta chce propojit Francii s Británií mořským elektrickým vedením. K projektu za 1,24 miliardy liber (37 miliard Kč), který má řadu odpůrců, potřebuje firma souhlas vlády; dotace od obou podnikatelů začaly v době, kdy projekt začali rozvíjet.

    Kromě toho coby ředitel Aquindu působil i Lord Callanan, v současnosti ministr pro korporátní odpovědnost, a placeným poradcem je i exposlanec Lord James Wharton, informovala BBC.

    „Shromažďování zdrojů je legitimní součástí demokratického procesu. Vládní politika není jakkoliv ovlivněna dotacemi, jež strana dostává,“ ujišťuje mluvčí konzervativců s tím, že prověřují, kdo je platí.

    „Dary byly zcela legální, řádně deklarované a nebyly podmíněny žádnou zvláštní protislužbou,“ uvádějí advokáti firmy Aquind. A odmítají i podezření, že Fedotov své jmění získal nečistě.  

    Roku 2008 audit ruské státní firmy Transněfť, jež provozuje ropovody a plynovody, ukázal ohromné zpronevěry. Například na dvou smlouvách s firmou VNIIST tratila v přepočtu přes tři miliardy korun; VNIIST si fakturovala i práce, které vůbec neprovedla. Pandora Papers nyní ukazují, že vlastníkem VNIIST je právě Fedotov. Do roku 2007 se takto stal vlastníkem jmění v hodnotě 97 milionů dolarů (dnes 2,1 mld. Kč); podobně si s ním podle uniklých dokumentů vydělával šéf Transněfti, jenž nevýhodné obchody umožňoval.  Právní zástupci údajných tunelářů obvinění odmítají, věc prý vyšetřovalo i ministerstvo vnitra.

  • 6.Korupce v telecomech

    Britský premiér Boris Johnson. Britský premiér Boris Johnson. | Reuters

    Přes půl milionu liber pak přímo na kampaň Borise Johnsona a další činnost konzervativců daroval od roku 2018 Mohamed Amersi, korporátní právník, jenž pracoval pro švédskou telekomunikační firmu Telia. Ta za několik kontroverzních obchodů dostala v USA pokutu 965 milionů dolarů (21 miliard korun) – to když pronikala na trh asijských zemích, často za kontroverzních podmínek.

    Amersi sehrál roli při převodu 220 milionů dolarů, které byly vlastně úplatkem rodině uzbeckého prezidenta, uvádí BBC. Jeho právníci tvrdí, že firma v daňovém ráji, která platbu od Telie obdržela, byla řádně prověřena a nebudila podezření.  Pandora Papers ukazují, že patřila prezidentově dceři Gulnaře Karimovové.

  • 7.Ministři v Pákistánu

    Premiér Pákistánu Imran Chán je za odhalení Pandora Papers rád. Premiér Pákistánu Imran Chán je za odhalení Pandora Papers rád. | Reuters

    „Vítáme Pandora Papers, jež odhalují nekale získané majetky elit, shromážděné skrze daňové úniky a korupci a odkloněné k vyprání do daňových rájů,“ uvedl na Twitteru předseda pákistánské vlády Imran Chán poté, co tamní novináři našli mezi podezřelými dokumenty přes 700 Pákistánců. Včetně dvou osobností Chánova kabinetu.

    Ministr financí Šaukat Tarín (nestr.) a jeho rodina vlastní čtyři firmy v daňových rájích. Jeho finanční poradce, který se o zařizování kolem firem staral, uvedl, že se jednalo o záměr investovat do banky spjaté s kontakty ze Saúdské Arábie; z dohody ale sešlo, uvádí BBC.

    Ministr vodních zdrojů Múnis Iláhí pak podle Pandora Papers domlouval investice skrze daňové ráje, ale rozmyslel si to, když ho varovali, že by se obchod hlásil finančnímu úřadu. „Zlomyslně se tu šíří dezinterpretace dat v rámci politické msty,“ komentoval mluvčí rodiny Íláhíových.

    Pandora Papers a Panama Papers

    Pákistánská televize PTV mylně informovala, že je pět skořápkových firem registrováno na vnuka nedávného premiéra Nawáze Šarífa, čehož se pak chytil i Chánův asistent. Pákistánští reportéři, kteří na Pandora Papers přímo pracují, však uvedli, že vnuk v dokumentech nefiguruje. Je tam ovšem Šarífův zeť, jenž uvedl, že nic nelegálního nedělá a že není daňovým rezidentem Pákistánu.

    Šarífa roku 2017 sesadil z čela vlády nejvyšší soud po obdobném skandálu. Únik dat z daňových rájů zvaný Panama Papers tehdy odhalil, že na jeho děti jsou napsané skořápkové firmy vlastnící nemovitosti v Británii i jinde. Expremiér dostal deset let vězení, ale nevrátil se z léčení v Anglii. Jeho dcera šla za mříže na sedm let, její manžel na rok. Oba už jsou na svobodě.

  • 8.Prezident Keni

    Britský premiér Boris Johnson a keňský prezident Uhuru Kenyatta. Britský premiér Boris Johnson a keňský prezident Uhuru Kenyatta. | Reuters

    Prezidentská rodina je podle Pandora Papers namočená v podezřelých transakcích i v Keni. Hlava státu Uhuru Kenyatta a šest jeho příbuzných figurují v papírech 13 firem v daňových rájích jako Panama a Britské Panenské ostrovy. Investigativní novináři prošli statisíce stran dokumentace z archivů 14 firem. Jedna z firem prezidentovy rodiny vlastní cenné papíry v hodnotě 30 milionů dolarů (655 mil. Kč), uvádí BBC.

    Prezident slíbil, že věc vysvětlí, až se vrátí ze zahraničí. „Vyšetřování zlepší finanční transparentnost a otevřenost, kterou požadujeme v Keni i na celém světě,“ pronesl Kenyatta.

    Kariérní politik je synem prvního keňského prezidenta. Neexistují důvěryhodné informace, jak velké je rodinné jmění, každopádně zahrnuje velká aktiva v dopravě, pojišťovnictví, hotelech, zemědělství i mediální branži v Keni.

    „Jak jsem vždy říkal, co my vlastníme, je veřejnosti otevřeno. Jako veřejný činitel mám své jmění zveřejnit, podáváme přiznání každý rok,“ prohlásil prezident před třemi lety. „Jestli někdo může tvrdit, že jsme něco udělali nebo získali nelegitimně, jen to řekněte – jsme připraveni tomu čelit u soudu.“ V témže rozhovoru tvrdil, kterak chce po sobě zanechat odkaz boje s korupcí a podporu transparentnosti.

    V Pandora Papers figurují i prezidenti dalších afrických zemí: Ali Bongo (Gabon) a Denis Sassou-Nguesso (Konžská republika).

  • 9.Kozel horníkem

    Ukázkový střet zájmů odhalily Pandora Papers v Kamerunu. Ukázaly, že Marie Gisèle Minlo Momoová koupila podíl v australské těžařské firmě Legend Mining, zatímco její manžel Babel Ndanga Ndinga byl ministrem těžby a hospodářského rozvoje. Australská firma potřebovala povolení k rozvoji těžby železa v Kamerunu. Náhoda?

    „Neznali jsme jejího manžela ani jeho zaměstnání,“ cituje nyní Le Monde šéfa firmy Marka Wilsona, který prodej akcií Momoové dohlížel. „Není možné uvěřit, že by o tom nevěděli,“ kroutí hlavou Landry Chekoua z kamerunské nevládní organizace Foder. Podle něj je běžnou praxí, že když do Kamerunu vstupuje zahraniční těžař, zpravidla buď vytvoří místní dceřinou společnost, nebo si pořídí firmu od některých vládních prominentů, kteří už si zařídili potřebná povolení k těžbě. Málokterá země je tolik zkorumpovaná: V žebříčku vnímání korupce Transparency International Kamerun zastává 149. místo ze 180.

    Bývalý těžební ministr, nyní vlivný senátor potvrdil listu Le Monde Afrique, že jeho manželka tehdy koupila akcie australské firmy. Ujišťuje ovšem, že to s jeho výkonem funkce ministra nijak nesouviselo. „Už jsem všechno zapomněl. Nemám v hlavě, co se dělo před deseti, dvanácti lety,“ dodal politik.

  • 10.Není byznys jako showbyznys

    V Pandora Papers fungují i osobnosti popkultury - největší hvězdy také disponují pohádkovými majetky, které ne vždy chtějí danit.

    Zpěvačka Shakira vydala po zveřejnění Pandora Papers s jejím jménem prohlášení, že byly společnosti zmíněné v projektu řádně nahlášeny španělským daňovým úřadům a jsou plně transparentní. „Svého času byly firmy založeny z konkrétních provozních důvodů. Nyní nevykazují žádné příjmy ani aktivitu, ve skutečnosti se právě pracuje na jejich likvidaci,“ uvedla ve vyjádření citovaném serverem Hollywood Reporter.

    Zástupci Claudie Schifferové zdůraznili, že německá topmodelka platí veškeré své daně v Británii, kde nyní žije.

    Bubeník Beatles Ringo Starr ani zpěvák Elton John zatím odhalení jejich skrytých financí nekomentovali.

    Nejprodávanější španělsky mluvící zpěvák historie Julio Iglesias má podle španělského deníku El País má nejméně 20 společností na Britských Panenských ostrovech a přes ty řešil koupi soukromého letounu a luxusních nemovitostí v Miami, například ve vyhledávané ostrovní vesnici Indian Creek.

    Video  Novinářka z Investigace.cz konfrontuje Andreje Babiše kvůli kauze Pandora Papers  - Twitter @investigace_cz
    Video se připravuje ...

imigranti_spojte_se ( 7. října 2021 16:07 )

600 novinářů ze 140 zemí celého světa se spiklo proti soudruhu velkokapitalistovi Babišovi. Pro zamaskování do toho zapletli ještě několik králů, premiérů atd.
Dříve většina lidí na světě ani nevěděla, kde nějaké Česko leží, až musel přijít soudruh estébák Babiš.

viteli ( 7. října 2021 12:45 )

Jo to dává smysl, celá akce antibabiš je jen účelová závist opozice a nečestný boj o koryta.

luder ( 7. října 2021 12:15 )

Tady to nepustí, někde si to otevřte!

luder ( 7. října 2021 12:15 )

http­s://ww­w.par­lamen­tnilis­ty.cz­/are­na/po­lito­logo­ve/Ste­pan-Kotrba-Strasne-chteji-Fialu-zni-Prahou-Sorosovci-Brusel-a-byznys-Volte-Babise-nebo-aspon-Hamacka-Doba-bude-zla-679440

kwidicek ( 7. října 2021 11:53 )

Heja! koukám že tě všude přepadla sarina, v mých klonech, je to zlodějka z koblihy, pořád mě marně balí to na vysvětlení, séř na ni... a jinak s tebou souhlas, je to ABšmejd

Zobrazit celou diskusi