Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prezidenti, král i expremiér Tony Blair: Pandora Papers odkryl kšefty stovek mocných

Aktualizováno -
3. října 2021
22:02
Autor: ČTK - 
3. října 2021
19:35

O podezřelých finančních transakcích stovek politiků a dalších osobností z více než 90 zemí dnes v rámci projektu Pandora Papers informovalo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ). Zmiňuje se například o jordánském králi Abdalláhovi II., prezidentech Ukrajiny, Keni a Ekvádoru či o bývalém britském premiérovi Tonym Blairovi. Získané dokumenty popisují i aktivity 130 miliardářů z Ruska, USA nebo Turecka a řady velvyslanců, starostů, ministrů, poradců či generálů. Podle českého serveru investigace.cz, který se projektu zúčastnil, se kauzy týkají 300 Čechů a také českého premiéra Andreje Babiše.

ICIJ získalo více než 11,9 milionu finančních záznamů a 2,94 terabajtů utajených informací od 14 offshorových společností. Na projektu se podílelo přes 600 novinářů ze 117 zemí světa a na 150 médií. Dokumenty se zmiňují i o více než 40 Slovácích a offshorových firmách s vazbou na Slovensko.

V porovnání s podobnými projekty z minulosti, jako byly Panamské dokumenty (Panama Papers), Paradise Papers či databáze Offshore Leaks (Úniky v daňových rájích), se jedná o největší objem uniklých dat.

Majetek v Británii a Spojených státech v hodnotě 100 milionů dolarů (2,1 miliardy korun) podle dnes zveřejněných dokumentů tajně nashromáždil jordánský král, zatímco někdejší premiér Blair společně s manželkou ušetřil přes 312.000 liber (devět milionů korun) na dani z nákupu nemovitosti při koupi své londýnské kanceláře, uvedl server BBC.

Putin i Zelenskyj

Dokumenty se týkají i ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva a jeho rodiny, kteří jsou podle ICIJ zapleteni do nákupů britských nemovitostí v hodnotě více než 400 milionů liber (téměř 12 miliard korun). Rodina, dlouhodobě obviňovaná z korupce, nakoupila mimo jiné londýnský blok kancelářských budov pro prezidentova 11letého syna.

Ruského prezidenta Vladimira Putina zase dokumenty spojují s tajným majetkem v Monaku. Státníkovo jméno se v dokumentech přímo neobjevuje, zmíněno je však několik lidí z jeho blízkého okolí včetně jeho přítele z dětství Pjotra Kolbina. Toho kritikové označovali za „peněženku“ pro Putinovo bohatství, píše list The Guardian.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj těsně před vítězstvím ve volbách v roce 2019 přesunul svůj majetek do tajné offshorové firmy. V hlasování tehdy zvítězil s kampaní slibující boj proti stávajícímu politickému systému a korupci.

Babiš i Shakira

Český premiér Andrej Babiš si podle záznamů přes offshorové firmy poslal téměř 400 milionů korun, za které pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře. Předseda vlády obvinění odmítl a ČTK sdělil, že jde o pokus o očernění jeho osoby a o ovlivnění nadcházejících parlamentních voleb v Česku.

Keňský prezident Uhuru Kenyatta a šest členů jeho rodiny podle novinářů tajně vlastnili síť offshorových společností. Utajené vlastnictví dokumenty ukazují i v případě nejbližších osob pákistánského premiéra Imrana Chána, včetně několika vládních ministrů a jejich rodin.

Mimo politiků se v odtajněných dokumentech objevila například kolumbijská zpěvačka Shakira, německá modelka Claudia Schifferová a legendární indický hráč kriketu Sačin Tendulkar.

zdenios ( 3. října 2021 23:37 )

A právě kvůli takovému humbuku to asi všichni dělají jakoby tajně (neosobně)! Myslím si, že, kdyby to bylo nezákonné, tak by se na to nikdy nepřišlo. Pořád je to zadokumentované. Jen to nemusí číst kde kdo. A kolik na tuto novinářskou pandemii vynaloží celý svět svou další energii?

noel ( 3. října 2021 22:33 )

Presvedčivo, tak ako v minulosti, dokáže že sa zase proti nemu spikli zlí novinári a odprisahá to aj na zdravie svojich príbuzných /detí/. Predsa by sa neznížil k nejakým klamstvám kvôli Riviére či v minulosti Čapímu hnízdu. Všetci mu zasa uveria.

Jiří Novotný ( 3. října 2021 21:28 )

"Přes 600 novinářů z více než stovky zemí světa" se spiklo proti Andreji Bavičovi, našemu dobrodinci. A aby to vypadalo věrohodně, zatáhli do věci i jiné, totálně bezvýznamné politiky! Jde o jasnou účelovku a kampaň před volbami!!

Zobrazit celou diskusi