Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiše přijal Zeman na vozíku. Vyšetřování Vrbětic má jedinou verzi, vysvětloval mu premiér

Aktualizováno -
26. dubna 2021
20:15
Autor: ČTK, kal, simao - 
26. dubna 2021
18:08

Andrej Babiš (ANO) v pondělí absolvoval další pravidelné setkání s Milošem Zemanem na zámku v Lánech. S prezidentem řešil i nedělní prohlášení o tom, že jsou dvě vyšertřovací verze k případu Vrbětice. Premiér potvrdil, že je jen jedna - a to ta, která pracuje s pachateli v podobě ruských agentů GRU. Babiš uvedl, že se vedle toho bavili s hlavou státu mj. o očkování či aktuálním rozvolňování Při tiskovkce před lánskou branou nepotěšil Babiše dotaz na závěrečnou zprávu auditu Evropské komise k jeho údajnému střetu zájmů a dotace pro Agrofert.

Prezident Zeman v nedělním projevu řekl, že se v případě Vrbětic pracuje se dvěma vyšetřovacími verzemi – kromě akce cizí rozvědky také s verzí výbuchu kvůli neodborné manipulaci s výbušninami. Zemanovo tvrzení ale dnes popřel vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Ani Andrej Babiš (ANO) však Zemana v tomto nepodpořil.

Babiš proti Zemanovi: Jen jedna vyšetřovací verze

I podle premiéra je totiž jen jedna verze. Naopak Zemanovo vyjádření o verzi s neodbornou manipulací s výbušninami, kvitovali po projevu Rusové.

„Já jsem to pochopil tak – a samozřejmě teď je jenom jedna vyšetřovací verze a to je samozřejmě podle těch indicií a podle toho, co jsme dostali od policie–, je to útok ruských agentů. Ale pan prezident mluvil o té první verzi, se kterou pracovala policie od roku 2014, a to byla verze manipulace s vojenským materiálem ve skladě. Takže ta verze je jedna. Já v podstatě souhlasím s tím, co říkal pan místopředseda Hamáček,“ uvedl po jednání se Zemanem v Lánech premiér Babiš.

Video  Babiš o Vrběticích: Odmítl Zemanovo tvrzení. Je jen jedna vyšetřovací verze  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vyšetřování výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku probíhá dál. V sobotu 17. dubna premiér Babiš oznámil, že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření o zapojení příslušníků ruské vojenské tajné služby GRU do výbuchů. Oznámení vyvolalo diplomatickou roztržku mezi Českem a Ruskem. 

Babiš prý dnes Zemanovi situaci s jednou verzí vysvětloval. „Ano, ano, já jsem mu to vysvětloval, on tedy argumentoval, že tam proběhl nějaký soud už v roce 2016, já neznám podrobnosti, kde údajně nějací lidé byli osvobozeni. Jednoznačně teď se pracuje s jednou verzí,“ uvedl premiér.

Už je jen jedna verze: Hamáček smetl Zemanova slova o vyšetřování výbuchu ve Vrběticích

Koudelka na stole

S výbuchy souvisí i další možné téma dnešní schůzky. Babiš a Zeman by jednali o povýšení šéfa Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky, které se prezident zřejmě chystá pošesté odmítnout. Zeman o víkendu uvedl, že k povýšení Koudelky do hodnosti brigádního generála zatím nevidí důvod. V pořadu Partie televize Prima ale naznačil, že by Koudelku mohl povýšit příští rok po vyšetření výbuchů ve Vrběticích.

Zeman Babišovi již dříve na podzim předal materiály, které mají uvádět, že Michal Koudelka není dobrý manažer. „On se mě na to zeptal, já ty materiály jsem distribuoval všem členům vlády, co mi postoupil pan prezident. My jsme to na vládě ani, protože byla vždy covidová vláda přes video, tak i v rámci toho režimu jsme to neřešili doposud,“ podotkl dnes Babiš. Šéfa BIS Koudelku opět navrhla jmenovat vláda.

Video  Zemanův projev z vozíku: Prolomil mlčení o Vrběticích, promluvil o ruských agentech i BIS. 
Video se připravuje ...

Koncem minulého týdne se objevily konečné výsledky auditu Evropské komise ke vlivu Babiše na holding Agrofert, který premiér dříve vlastnil. V roce 2017 Babiš vložil kvůli zákonu o střetu zájmů akcie svých firem do svěřenských fondů. Podle závěrečné zprávy auditu, kterou Komise zveřejnila v pátek, ale Babiš fondy ovládá, a je tak ve střetu zájmů. Babiš označil audit za účelový a zmanipulovaný.

Babiš a Zeman se bavili i o rozvolňování

„Mluvili jsme o očkování, tento týden by měla ČR dostat rekordní množství vakcín, až 604 tisíc. Dokonce AstraZeneca by měla dodat konečně 146 tisíc. My očkujeme, ve středu otevřeme novou věkovou kategorii 55+. No a plus jsme mluvili o rozvolňování,“ uvedl Babiš na tiskovce.

„Pokud někdo avizoval nějaké rozvolnění nebo otevření, tak vždy to bylo podmíněno epidemiologickou situací a my jsme znovu v situaci, kdy všichni by chtěli rozvolňovat, my samozřejmě také, ale musíme být opatrní a musíme postupně. Protože sice ta incidence klesá, ale neklesá tak rychle, jak bychom si představovali. Proto děláme teď dvě vlády v týdnu. Definitivně byly potvrzeny služby, lázně plus druhý stupeň škol v rotaci podle epidemiologické situace v krajích a budeme pokračovat ve čtvrtek,“ poznamenal Babiš k dalšímu rozvolňování. Více se na vládě bude řešit ve čtvrtek, potvrdil.

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

wenzel trousil ( 27. dubna 2021 18:34 )

Mno, Somalsko,,,svoboda je tam jiste vetsi nez v Czechlandu,...

wenzel trousil ( 27. dubna 2021 18:32 )

Jedina verze to je..Asi jako "Vrazda" elektrinou holek Kramnych..Cuckari proste musi vykazovat "Uspechy"...A na koho to hodit v casech antiruske histerie a spionomanie nez na Rusko? Snad ne na ty pitomce z BEllincatu?? Reakce "Spojencu" ukazuje co si o tom vsem mysli,..A to muze Hamacek zebrat jak bezdomovci i Lidla..

zada ( 27. dubna 2021 11:55 )

Babiš muto vysvětluje proto, že ještě nepochopil, že rusko má "v ruce" důkazy, které by mohly a možná budou mít fatální následky pro mnoho vysoce postavených lidí u nás...rád by aby toto divadlo jim pan prezident odsouhlasil...a to by byl blázen. pro vás možná buran a blázen, ale nenechá se zatáhnout z falešné solidarity do černýho obchodu se zbraněmi....

zada ( 27. dubna 2021 11:51 )

Pane Babiš, osobně si myslím, že byste rád sám věřil jen v jednu vverzi, že Bylo by to jednodušší....ale bez důkazů může být verze i třetí, že si výbuch ve vrběticích češi "zařídili" sami, když jim rusové "šlápli" na krk se svvědectvím, taky by mohlay být verze, že ti dva rusové vlastně ani rusové nebyli, ale byli to "dvojnící" a přitom agenti CIA s ruskými pasy....Pan Babiš nedělejte z nás hlupáky, protože Vrbětice jsou průšvih jiného kalibru než agenti, průšvih republiky která prodávala azbraně, ktgeré měly být dávno zničeny a to na černém trhu. tady nejde o agenty, ale hlavnw o politiky a byznysmeny a možná i rozvědku našeho státu, kteří k tomu dávali zelenou. Došlo k fatálnímu pochybení vrcholných představitelů složek našeho státu! A vy to dobře víte. A tohle co předvádíte s agentaama je jen měšný divadlo. pan prezidetn není hlupák a by se do toho nechal zatáhnout, jen proto, abyste si udrželi koryta a image!

salto ( 27. dubna 2021 10:37 )

Nesprávná manipulace s uskladněným materiálem + bludní agenti z GRU. 1+1=2

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa