Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Už je jen jedna verze: Hamáček smetl Zemanova slova o vyšetřování výbuchu ve Vrběticích

Aktualizováno -
26. dubna 2021
15:40
Autor: ČTK - 
26. dubna 2021
13:40

V kauze Vrbětice existuje jedna vyšetřovací verze spojená s pohybem příslušníků jednotky 29155 ruské zpravodajské služby GRU, řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Odmítl tak slova prezidenta Miloše Zemana o tom, že policejní vyšetřování pracuje s hypotézou, že areálem mohl agenty provést jeden z majitelů zbrojařské firmy Imex. Pro Seznam Zprávy Hamáček upřesnil, že jedna verze je minimálně od roku 2018. Na prezidentovu adresu si přisadila i česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO). Zeman svým projevem ke kauze Vrbětice znejistěl české spojence a nahrál ruské propagandě, řekla Deníku N.

„Pokud vím, tak v kauze existuje jedna vyšetřovací verze - a ta je spojená s pohybem příslušníků jednotky 29155,“ reagoval v pondělí Hamáček.

Prezident v neděli uvedl, že policejní vyšetřování pracuje s hypotézou, že areálem mohl agenty provést jeden z majitelů zbrojařské firmy Imex. „Toto podezření je zapotřebí buď vyvrátit, nebo potvrdit. Pokud by se prokázalo, že tam byli, není o čem diskutovat,“ uvedl. Důkazem by podle hlavy státu mohly být třeba e-maily, kterými se agenti dožadovali vstupu do areálu.

Hrad trvá na svém, podle mluvčího Jiřího Ovčáčka není rozpor mezi tím, co řekl Zeman a co dnes Hamáček. „Žádný rozpor neexistuje. Logika je nezpochybnitelná,“ napsal Ovčáček Deníku N.

„Platí-li 2, neplatí 1. Platí-li 1, neplatí 2. K tomu je ale nutno předložit jasné důkazy a učinit nezpochybnitelný závěr dle zásad právního státu. Vyšetřování není dosud ukončeno. Tedy nejde o žádný rozpor ve vyjádřeních,“ doplnil později Ovčáček na twitteru.

„Chceme ukázat jasně občanům ČR, že se vláda nezbláznila, pracovali jsme se solidními informacemi. Nevím, kde vznikla verze o druhé verzi, od nás to prezident nemá. Myslím, že ani od pana policejního prezidenta nebo od BIS,“ uvedl Hamáček pro Seznam Zprávy. A přiblížil: „Do doby, než se objevily ve veřejném prostoru fotografie těch dvou podezřelých v souvislosti s útokem na agenta Skripala, tak bylo možné pracovat s více verzemi. Když se ukázalo, že ve spisu jsou fotky lidí, kteří byli takto identifikováni, tak bylo jasné, že vyšetřování je třeba posunout. Takže se dá asi říci, že tato verze je aktuální od roku 2018.“

Zemanův projev byl podle Hamáčka takový, že si v něm každý, včetně Ruska, našel „to svoje“. Hlava státu se ne úplně šťastně rozhodla složitou kauzu převyprávět českým občanům v několika minutách, míní.

Hamáček: Důkazy byly přesvědčivé

„Vycházeli jsme z informací, které nám byly dodány nejen Bezpečnostní informační službou, ale i policií a státním zastupitelstvím. Na základě těchto informací jsme zareagovali velmi tvrdě jako Česká republika, tudíž je evidentní, že důkazy byly přesvědčivé,“ řekl Hamáček.

Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou ze dvou explozí muničních skladů důvodně podezřelí agenti GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby. Rusko angažmá odmítá, v odvetném kroku vyhostilo 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě.

Ve čtvrtek ministerstvo zahraničí rozhodlo o zastropování počtu pracovníků na ruském velvyslanectví v Praze na stejný počet, jako má Česko na ambasádě v Moskvě. Podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka jde o sedm diplomatů a 25 administrativně technických pracovníků.

Zeman nahrál Rusku

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes s odvoláním na Zemanův projev prohlásil, že Česko bez důkazů obvinilo Rusko, čímž napáchalo mimořádnou škodu ve vzájemných vztazích. Uvedla to agentura TASS. Kreml podle ní upozorňuje na výroky českého prezidenta, „který přiznal, že ve zprávách kontrarozvědky nejsou důkazy o přítomnosti nějakých ,ruských agentů‘ v muničním skladu ve Vrběticích“.

„V této souvislosti můžeme zopakovat ještě jednou, že jakákoliv obvinění Ruska v souvislosti různých událostí v Česku jsou naprosto neopodstatněná,“ řekl mluvčí Peskov. „Rozhlašování takových obvinění bez důkazů a bez důvodu je neobvyklé, nepřátelské a odporuje zájmům národů obou zemí, již to napáchalo mimořádnou škodu ve dvoustranných vztazích,“ dodal.

Video  Zemanův projev z vozíku: Prolomil mlčení o Vrběticích, promluvil o ruských agentech i BIS. 
Video se připravuje ...

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

wenzel trousil ( 27. dubna 2021 12:04 )

Porad nekdo veri tomu ze pokud v Cesku budou pribyvat milionari ze Ano, bude lip!? Kcemu mate volby abyste to zmenili!!

kedris ( 27. dubna 2021 12:02 )

srovnání ministrů zahraničí:
Sergej Lavrov:
V roce 1972 vystudoval Státní institut mezinárodních vztahů v Moskvě. Poté působil do roku 1976 jako diplomat Sovětského svazu na Srí Lance. Po návratu do Moskvy pracoval na ministerstvu zahraničních věcí. V roce 1981 byl odeslán k sovětské misi při OSN v New Yorku, kde pracoval do roku 1988. Poté opět do roku 1994 pracoval na ministerstvu zahraničních věcí v Moskvě a znovu byl odeslán ke stálému zastoupení Ruské federace při OSN. V rámci této funkce byl předsedou Rady bezpečnosti OSN v prosinci 1995, červnu 1997, červenci 1998, říjnu 1999, prosinci 2000, dubnu 2002 a červnu 2003. Prezident Vladimir Putin ho 9. března 2004 jmenoval ministrem zahraničních věcí.

Jan Hamáček:
Vychodil osmileté gymnázium v rodné Mladé Boleslavi. V letech 1997–2001 studoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze obor překladatelství-tlumoč­nictví­/eko­nomi­e, studium ale nedokončil.

Asi jako Ruslan versus praskovaci cmelak…

wenzel trousil ( 27. dubna 2021 11:57 )

Chyba je ze v "Demokracii" skladaji vladu "politici"..Jako by nebylo vsude dostatek slusnychn lidi a vyber by byl o hodne sirsi nez vyber ze "stranicek" ktere v podstate voli pouze rodini prislusnici. "Demokracie" opravdu neni neco, kde se angazuji tzv."politici" z "Lasky k vlasti"..To uz snad je kazdemu jasne..

kedris ( 27. dubna 2021 11:48 )

přesně! ano, každý režim měl své chyby a mouchy..a měli jsme i měnu krytou zlatem!
..a prý i zlatý poklad..mince a zlaté předměty neskutečné historické hodnoty, ale to byla pohaádka..dnes je státní pytlík prázdný..vyprávět by mohl vašek klausů, kočárník, dlouhý, vondra..a třeba i tošovský! dneska šílená šilerová vytahala poslední klásky..zbyde jen opět pustit rotačky a sehnat barvu na tisk

mmch. patřili jsme na 5. místo na světě v produkci přadného lnu! by vám na vysočině mohli vyprávět, když kvetl..místo žluté řepky..

kedris ( 27. dubna 2021 11:41 )

trocha humoru:
rozejděte se a neshlukujte se, volali agenti ječný-cígler..celá akce byla bezpochyby zinscenovaná
a to v pravé poledne..
..copak kriminální živly 1.kategorie mají nějaké kartotéky? ..leda 2-3. sorty..
ti nejlepší nemá žádná kartotéka..ale jejich jména jsou někde zaznamenána!!
..v třídních knihách..
již ve školních škamnách se tato individuala proje­vova­la..zá­dumči­vost a jiné povahové rysy)))

Zobrazit celou diskusi