Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

„Šílená tabulka.“ Podle Babiše se PES nepovedl, návrat do normálu vidí na červenec

Autor: Jakub Veinlich, Markéta Mikešová - 
15. dubna 2021
14:53

Premiér Andrej Babiš (ANO) zdůraznil, že současné rozvolňování nemůžeme pokazit. Vláda tak bude postupovat opatrně, nechystá ani žádného dalšího PSA, jehož první verze se podle předsedy vlády nepovedla. Doslova dřívější systém nazval „šílenou tabulkou“. Jisté uvolnění podmínek čeká sportovce a obchody, ale výhled je spíše na květen. Zato v červenci už by se život mohl vrátit do běžných kolejí, věří Babiš. V pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk.cz popsal také, že do dvou měsíců by mělo být naočkováno přes 5 milionů Čechů a stále trvá na tom, že ruskou vakcínu Sputnik bez registrace Evropské lékové agentury (EMA) do ordinací a očkovacích center nepustí.

„Pokud budeme sami za sebe zodpovědní, a bez policie, tak je velká šance, že se postupně budeme vracet do normálu,“ nastínil Babiš a apeloval na všechny Čechy, ať vytrvají, protože konec se blíží. Žádné termíny konkrétních kroků rozvolňování však sdělit nechtěl, podle něj se to v minulosti několikrát vymstilo. A řekl také ministrům, že všichni musí být v prohlášeních jednotní, ideálně nesdělovat předem nic.  

„Vláda si musí vyslechnout MeSES, ministerstvo zdravotnictví, vláda rozhodne, vláda sdělí,“ popsal premiér ideální postup, jak by rozhodování a informování mělo probíhat a zmínil i poradní skupinu v čele s epidemiologem Petrem Smejkalem.

19. dubna by se dle názoru předsedy nemělo ještě nic otevírat, spíš by vláda měla naznačit, jak vypadá aktuální situace a co by se mohlo stát 26. dubna. „Doufejme, že Velikonoce, které se projeví do 20. dubna, tak se projeví i rozvolnění 12. dubna,“ uvedl Babiš.

Rozvolnění už nedostane parametry protiepidemického systému PES, jak minulý týden avizoval i ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Podle Babiše se systém nepovedl. „Já nechci žádného PSA. To je šílená tabulka,“ sdělil rázně premiér a dodal, že nový šéf zdravotnictví má v blocích pouze připravit priority pro rozvolňování. V prvních vlnách mají být mimo jiné děti a sport, v druhých služby.

Obchody nicméně vidí spíše na květen. „Když to bude fungovat a všichni budeme ukáznění, tak si myslím, že to může být,“ řekl Babiš. Doufá také, že během léta budou probíhat venkovní kulturní akce, se zástupci sektoru se podle něj o podmínkách jedná. A dětské tábory hodnotí jako skvělý nápad, ale bojí se, že děti budou muset dohánět zameškané studijní povinnosti. „Já jsem optimista. Doufám, že od toho července bychom mohli být blízko normálu,“ nešetřil nadějí premiér.

5,5 milionu očkovaných Čechů v červnu

Vše ale podle něj souvisí s očkováním. Přiznal, že s přípravou celé akce se začalo pozdě, rezervace dle jeho slov měly probíhat již v listopadu loňského roku a registrace měly být spuštěny v prosinci. I tak se však stíhá všechny dávky naočkovávat a tempo by mělo ještě zrychlit.

„Na třetí čtvrtletí máme vakcíny pro dalších 5 452 000 občanů. To už jsme vlastně všichni. Já doufám, že někdy koncem července, srpna bude hotovo a potom se uvidí, jak dlouho máme imunitu,“ uvedl premiér a přidal vládní odhad, kolik Čechů bude naočkováno do konce června – přes 5,5 milionu. Drobné komplikace způsobily jen zpožděné dodávky v dubnu, kdy Česko přišlo o více než milion vakcín.

Babiš v této souvislosti zmínil společnost Pfizer, jejíž dodávky jsou podle něj nejspolehlivější. Zato AstraZeneca propadá, Evropě v prvním kvartálu nedodala kolem 90 milionů dávek. Přesto se Česko uchází o neproočkované dávky této vakcíny od Dánska, Babiš odhalil, že o ně psal tamní premiérce. Země používání látky pozastavila kvůli obavám z krevních sraženin.

Blatný měl podle Babiše skončit dříve

Premiér dále odmítl, že by výměna ministrů zdravotnictví souvisela s ruskou vakcínou Sputnik. „Já se sám rozhoduji, kdo je ministrem. Nemá to se Sputnikem nic společného,“ řekl Babiš, načež vysvětlil, že exšéfa resortu Jana Blatného (za ANO) chtěl vyměnit od února, ale prohlášení prezidenta Miloše Zemana to komplikovala.

„Změna byla kvůli posílení ministerstva. Teď tam přicházejí tři náměstci,“ zdůraznil předseda vlády. Sdělil také, za jakých podmínek by se Sputnik mohl dostat do Česka. „My jsme jasně řekli, že Sputnik požádal o registraci EMA. A na poslední Evropské radě nás předsedkyně informovala, že Sputnik nabízí od 1. července 50 milionů vakcín, že je to v procesu,“ popisoval Babiš. Česko má okamžitou nabídku 300 tisíc dávek Sputniku.

Nechápe ale, proč to řeší ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Já si myslím, že vakcíny nejsou agenda pana Hamáčka a ta cesta fakt není úplně ideální,“ kroutil hlavou Babiš a zopakoval, že když nabídka existuje, cesta je zbytečná. Navíc Česko ani ze zákona nemůže začít používat očkovací látky, které nejsou schválené. „Nikdy nedovezeme žádnou vakcínu, která by ohrozila životy lidí,“ zdůraznil premiér.

Podívejte se na celý záznam dnešního dílu pořadu Ptám se, pane premiére:

Video  CELÝ ZÁZNAM: Babiš o chaosu s rozvolněním: „Byli jsme zase za pitomce.“ A rýpl do Hamáčkovy cesty do Ruska  - Blesk
Video se připravuje ...

abaron ( 5. května 2021 21:53 )

...jedna babka zakašle a vy tu idete vystriekať 10 dedín dédété práškom 😎 sa spamätajte konečne👺...🎢🎭👣🚿

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa