Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Češi odvedli při vyšetřování výbuchu ve Vrběticích dobrou práci, chválí exšéf britské MI6

Autor: ČTK, mach - 
20. dubna 2021
18:23

České bezpečnostní složky odvedly dobrou práci při vyšetřování výbuchu muničního areálu ve Vrběticích, který česká vláda v sobotu připsala agentům ruské tajné služby GRU. Podle britského deníku Daily Mail to uvedl bývalý ředitel britské rozvědky MI6 John Sawers.

Česká vláda vyhostila 18 pracovníků ruské ambasády v Praze, identifikovaných jako příslušníky ruské zpravodajské jednotky GRU, v souvislosti s důvodným podezřením na zapojení ruských služeb na explozích v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014. Při výbuchu zahynuli dva zaměstnanci.

Moskva v neděli v odvetném kroku vyhostila 20 pracovníků české ambasády. Britská diplomacie vyjádřila Česku v souvislosti s kauzou plnou podporu.

„Nemělo by být překvapením, že ruské tajné služby působí po celé Evropě, a myslím, že Češi si to poskládali dohromady velice dobře,“ řekl podle deníku bývalý šéf rozvědky MI6 John Sawers v rozhovoru s vysílací společností BBC.

„Celé to nese rukopis ruské zpravodajské operace a myslím, že Češi mají ty dva lidi, kteří se pokusili zavraždit (dvojitého agenta) Sergeje Skripala v Salisbury. Myslím, že proti nim mají pádné důkazy,“ dodal.

Video  Kauza Skripal: Připomeňte si případ bývalého ruského agenta, jehož s dcerou otrávili.  - Mall.tv
Video se připravuje ...

Česká policie vyhlásila v souvislosti s výbuchem ve Vrběticích v sobotu pátrání po dvou ruských občanech, kteří se prokazovali cestovními doklady na jména Alexandr Petrov a Ruslan Boširov. Podle fotografií i jmen z pasů jde o stejné muže, kteří jsou podezřelí ze Skripalovy otravy v roce 2018.

Některá média uvedla, že cílem útoku byla munice, která měla být dodána z Česka na Ukrajinu nebo do Sýrie. Případ by měl údajně mít spojitost s bulharským obchodníkem se zbraněmi Emilijanem Gebrevem, který měl dodat zbraně Kyjevu a který byl v roce 2015 otráven. Útok však přežil.

Sawers: Vidíme jen desetinu ruské agrese

„V roce 2014 zásobovali (Češi) zbraněmi ukrajinskou armádu a Rusové měli zájem tomu zabránit, takže ruská vojenská rozvědka (GRU) vyhodila do povětří muniční sklad v České republice a o rok později otrávila bulharského prostředníka,“ řekl Sawers, který vedl britskou špionáž v letech 2009 až 2014.

 Podle něj evropské státy vědí odhadem o pouhé desetině „agresivních“ aktivit ruských tajných služeb na svém území.

Úkol pro české velvyslance

Čeští velvyslanci v členských zemích EU a NATO se mají podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) obrátit na vlády a požádat spojence o solidaritu. ČR mimo jiné žádá, aby země zvážily předvolání ruských velvyslanců, a vyzývá ke kolektivní akci, která by směřovala k solidárnímu vyhoštění identifikovaných příslušných ruských zpravodajských služeb z členských států EU a NATO.

Česko také žádá o podporu spojenců při zajištění chodu ambasády v Moskvě. „Vyzveme na půdě NATO a EU k mobilizaci strategické komunikace, která vychází ze zkušeností zemí, které vypověděly ruské zpravodajce a čelily nebo čelí ruským dezinformacím v této souvislosti,“ řekl dnes Hamáček.

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

marais ( 20. dubna 2021 18:46 )

Exšef MI6 chválí, tak je to jasný, odkud to fouká.

kukuku ( 20. dubna 2021 18:38 )

Ještě zapomněl pochválit, že Češi pátrají rychle.

sorgedoktor ( 20. dubna 2021 18:33 )

Hm no.....Kdyuz je chvali profik, tak na tom neco bude...Jenom nechapu, ze ta Briztanie ma Mi 5, pak MI 6 atd..Kde to konci

Zobrazit celou diskusi