Opoziční zastupitel Prahy 2 Hruška při diskusi o programu zasedání předložil k dodatečnému zařazení bod zabývající se odvoláním prezidenta. V jím navrženém usnesení se říká, že městská část vyzývá poslance a senátory, aby na základě soustavného porušování zájmů ČR vyvolali kroky vedoucí k odvolání. Zeman podle Hrušky dlouhodobě ohrožuje bezpečnost ČR a nedělní výroky prý byly vyvrcholením těchto kroků.

Na konečném znění výzvy se nakonec domluvili zastupitelé napříč stranami a uložili starostce a poslankyni Janě Černochové (ODS), aby usnesení předala do Parlamentu.

Rozpory ve vyšetřování

Zeman v neděli v televizním pořadu Partie uvedl, že existují dvě vyšetřovací verze výbuchu, a to neodborná manipulace a akce cizí rozvědky. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) o den později řekl, že existuje pouze jedna verze, a to druhá zmíněná.

Prezident může být odvolán na základě žaloby Senátu, kdy k přijetí návrhu žaloby na prezidenta je třeba souhlas třípětinové většiny senátorů přítomných na dané schůzi, což je 49 v případě účasti všech 81 členů horní komory. Podání žaloby by pak musely schválit ještě nejméně tři pětiny všech poslanců, tedy minimálně 120 členů dolní komory. Žalobu by projednával Ústavní soud. Druhou možností k odvolání je, pokud výkon funkce prezidenta neumožňuje zdravotní stav.
Video
Video se připravuje ...

Zemanův projev z vozíku: Prolomil mlčení o Vrběticích, promluvil o ruských agentech i BIS 

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

Fotogalerie
31 fotografií