Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Provinil se i prezident se syny: Stejně jako Babiš podle Pandora Papers využívali offshorové firmy

Autor: ČTK - 
4. října 2021
22:43

Kritice v souvislosti s projektem Pandora Papers čelí i chilský prezident Sebastiano Piňera a jeho čtyři synové. Podle zjištění Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ) Piňera a jeho blízcí využili offshorové firmy na Britských Panenských ostrovech při několika významných transakcích. Tím se mohli v Chile vyhnout platbě některých daní, uvedla agentura EFE. Prezidentská kancelář pochybení odmítla. Piňera patří k nejbohatším mužům v Chile.

Podle zjištění chilských médií a ICIJ synové chilského prezidenta vlastní několik offshorových firem na Britských Panenských ostrovech. Podle dokumentů příjmy těchto firem představovaly dary od Sebastiana Piňery. Tím se podle tisku prezident údajně vyhnul platbě darovací daně, jejíž sazba činí 25 procent.

Britské Panenské ostrovy figurují i v další transakci, která skončila pod drobnohledem novinářů. Jedná se o prodej podílu v těžební společnosti Minera Dominga, který Piňera prodal svému příteli Carlosovi Albertovi Délanovi. Většinu transakce provedly podle dokumentů firmy sídlící na Britských Panenských ostrovech.

Piňera: Úřady o firmách ví

Délano měl kupní cenu splatit ve třech částech. Výše poslední splátky se podle tisku měla odvíjet od toho, zda oblast, kde společnost těží, bude vyhlášená přírodní rezervací, což by aktivity firmy značeně omezilo. Vláda pod vedením Piňery nakonec přírodní rezervaci nevyhlásila, ačkoli na to naléhali ochránci přírody.

Prezidentská kancelář vydala prohlášení, podle kterého se Piňera řízení svých firem neúčastnil. Poukázala také na to, že případem se v roce 2017 zabývala chilská justice a neshledala důvody k obvinění, protože se nestal trestný čin. Piňera přiznal, že vlastnil firmy v zahraničí, podle něj ale o nich chilské úřady věděly. Piňera patří podle magazínu Forbes mezi nejbohatší muže v Chile. Podle agentury EFE se hodnota jeho majetku odhaduje na 65 miliard korun.

Video  Andrej Babiš se v UVN potkal s prezidentem Zemanem.  - Blesk: David Malík
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi