Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řežba a křik v superdebatě Blesku! Babiš pod palbou kvůli majetkům a Pandora Papers

Autor: simao - 
7. října 2021
15:15

Tahle debata byla mimořádně vyhrocená. Volební místnosti se otevřou již v pátek a lídrům ve studiu Blesku místy „tekly nervy“. Premiér Babiš (ANO) vykřikoval, překřikoval, hrozil žalobami, členové opozičních koalic se s ním pouštěli do slovních bitev. Vřelo to při kauze Pandora Papers a zmínkách o Babišově zámečku ve Francii, ale i v případě zdražování. Schytal to však i Jan Hamáček (ČSSD) kvůli slovům i zesnulém Josefu Luxovi.

„Já jsem hlavně vinný, že něco vlastním, to je fakt super tohle. To už i v padesátkách, kdy zavraždili paní Horákovou, tak ti komunisti tady dělali aspoň nějakou atmosféru. Ten psychopat Michálek včera před tím domem ve Francii říká, že už má pro mě tepláky a papuče. Tihle fanatici...,“ čílil se v superdebatě Blesku Andrej Babiš (ANO) během části debaty k Pandora Papers.

„Já vlastním můj rodinný dům v Průhonicích a možná vlastním ještě jeden byt na Praze 6, ale to nevím,“ poznamenal premiér. „Představte si, že něco vlastním. To je skandální, ne?“ pokračoval.

Video  Křik a hádky v superdebatě Blesku: Co se voliči dozvěděli od Babiše, Bartoše, Fialy a dalších lídrů - CELÝ ZÁZNAM  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Babiš v superdebatě prozradil, že nachystal předžalobní výzvy. A hrozil žalobami. „Já jsem včera poslal předžalobní výzvu k upuštění od neoprávněného zásahu do osobnosti člověka. Já jsem to poslal paní Pekarové, panu Bartošovi, panu Wagenknechtovi a panu Jurečkovi. To, že o mně lhali stovkrykrát, dobře, ale teď vlastně oni říkají, že mám páchat trestní činnost. A pokud se mi dneska do půlnoci neomluví, tak je všechny zažaluju. Protože praní peněz je legalizace peněz z trestní činnosti. Já jsem žádnou trestní činnost neměl, já jsem všechny peníze zdanil,“ uvedl Babiš ke kauze Pandora Papers a nákupu nemovitostí ve Francii přes systém offshorových firem v daňových rájích.

Pekarová Babišovi přinesla trestní zákoník

„Samozřejmě, že není za co se omlouvat, protože na rozdíl od vás, zatímco vy si o nás musíte vymýšlet lži, nám o vás stačí říkat pravdu,“ reagovala na Babiše šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Do studia přinesla premiérovi francouzský trestní zákoník.

„Vy umíte francouzsky, tak si tam počtete,“ podotkla. „Když byste to chtěl koupit transparentně, tak je to přece strašně jednoduché, všichni víme, jak se kupuje nemovitost. A nemusíte to dělat touhle složitou strukturou,“ uvedla šéfka Topky.

„Všichni to tak kupujou,“ hlesl Babiš, který v roce 2015 ve Sněmovně vyčítal opozici, že její kamarádi nakupují přes offshorové firmy. „Všichni? Ani jeden z nás ne,“ reagovala Pekarová Adamová. „Vy jste šli do politiky, abyste se uživili, já jsem šel do politiky, protože jste kradli,“ zaútočil Babiš.

Babiš: Je za tím Soros. Políbili jste jeho prsten

Hosté ve studiu dostali i přímý dotaz na to, kolik toho vlastní. Většina s odpovědí neměla problém. Premiér Babiš na tom byl trochu jinak.

„Můj majetek je ve svěřeneckém fondu samozřejmě. Jak já mám vědět, kolik mám nemovitostí? Já mám svěřenecký fond, který byl ustanoven na základě lex Babiš,“ poznamenal v debatě Blesku Babiš. „Když firmy mají nemovitosti, tak se přece nevykazují, vykazuje se účetní závěrka,“ podotkl.

O kauze Pandora Papers však má Babiš jasno. „Za tím je Soros, samozřejmě. Já jsem nepolíbil prsten Sorosovi,“ uvedl. Babiš se brání tím, že mu koupi domu ve Francii doporučila realitní kancelář. Na poznámku moderátora, že tam prokazatelně jezdí, uvedl: „Tři roky jsem tam nebyl. Já tam nemůžu jezdit teda?“

Bartoš: Babišova šmelina

„Já se rozhodně za nic omlouvat nebudu, tohleto je prostě další Babišova šmelina,“ uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš ve studiu Blesku. Další čtyři roky s Babišem v čele vlády by dle něj znamenaly řešit stále další „malé velké domů, dotace“ apod.

„Já se na ten soud s vámi těším, jak budete prokazovat, jakým způsobem jste transparentně tyto věci nabyl,“ poznamenal Bartoš.

„Vy jste ekonomický diletant, který tomu nerozumí,“ rozčílil se Babiš na Bartoše a odmítal opětovně, že by pral špinavé peníze. „Pane premiére, já jsem na rozdíl od vás v 80. letech nestudoval komunistickou ekonomickou vysokou školu,“ kontroval Bartoš.

Kauza Pandora Papers je podle Vojtěcha Filipa věc, kterou by měly řešit finanční orgány a orgány činné v trestním řízení. „Je to načasovaná kauza. Bakalovci a Soros. 5 dní před volbami,“ křičel Babiš.

Fiala: Nechte si svoje urážky

„Nechte si svoje urážky na naše lidi, vy se všemi těmi problémy, které máte na krku,“ snažil se vykřikujícího Babiše ve studiu Blesku umravnit Vít Rakušan (STAN). Petr Fiala (ODS) se přidával, vyčítá Babišovi, že všechny uráží, říká jim, že nejsou ekonomové, nic neumí a neuživí se ničím jiným, než politikou.

„To není pravda, pane premiére. Já vám to řeknu za sebe, já se docela dobře uživím svou vědeckou a vzdělávací prací a v době, kdy vy jste si kupoval zámečky přes daňové ráje někde ve Francii, tak já jsem řídil Masarykovu univerzitu s 5 tisíci zaměstnanci, 40 tisíci studenty, miliardovými rozpočty. Postavil jsem kampus, všechno bez problémů a s vyrovnaným rozpočtem, tak mi tady nic nevykládejte o ekonomických diletantech,“ dodal Fiala a Babišovi řekl: „Tak nás neurážejte a radši vysvětlete, jak je to s těmi vašimi... vždyť je ani nedokážete vyjmenovat ty vaše nemovitosti, které vlastníte.“

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) během vřavy ke kauze Pandora Papers poznamenal, že vyšetřování je v procesu.

„Já jsem rád, že NCOZ se tomu věnuje, NCOZ řeklo, že se bude věnovat všem těm lidem na tom seznamu, tam je asi 300 lidí. To bude možná zajímavé čtení. Veškeré ty trestně právní věci nechme na policii,“ apeloval Hamáček.

Zopakoval své přesvědčení, že jsou dvě skupiny lidí v Česku - drtivá většina lidí kupuje byty na hypotéku, jen někteří si je mohou pořizovat přes offshorové společnosti. „Kladu si otázku, jak lidé, kteří mají nadstandardní možnosti zajišťovat si nemovitosti, rozumí problémům obyčejných lidí,“ dodal.

Video  Pandora Papers a Andrej Babiš: O co v kauze jde?  - Videohub
Video se připravuje ...

Hamáček čelil kritice za slova o mrtvém Luxovi

Sám Hamáček však ve studiu Blesku čelil kritice za svůj včerejší výrok v ČT, kdy voličům KDU-ČSL vzkazoval, že nemají volit Spolu, ale ČSSD - mj. i proto, že by ČSSD volil i zesnulý předseda lidovců Josef Lux. Urazil tím i vdovu Věru Luxovou, která Spolu podporuje.

„Já jsem to bral čistě programově, já jsem se rozhodně nechtěl nikoho dotknout. Josef Lux patří k velikánům české politiky 90. let a rozhodně to nebylo myšleno nějak osobně vůči jemu. Já jsem se nedotkl a ani nechtěl dotknout jeho či jeho rodiny, já jsem jen poukázal na jednu věc - Josef Lux když vedl lidovce, tak mluvil o tom, že základem jejich politiky je sociálně tržní hospodářství. Dokonce KDU-ČSL ještě v roce 2017 měla ve svých dokumentech formulaci, kdy vyhlásila boj cynické neviditelné ruce trhu. Dneska je v koalici s největšími liberály a pravičáky TOP 09 a ODS a prostě ten sociálně tržní pohled, který razil Josef Lux, se tam prostě ztrácí,“ snažil se obhájit Hamáček.

Podle Hamáčka se KDU-ČSL v koalici Spolu „rozpouští“. Marian Jurečka (KDU-ČSL) Hamáčkovi ve studiu řekl, že kdyby Hamáček mluvil o programových a ideových oblastech, tak by to bylo korektní a do politiky to patří. „Ale že do toho zatáhl Josefa Luxe, který tady 22 let není, bylo hrubě přes čáru a ta omluva vůči Věře Luxové a její rodině by byla opravdu na místě,“ míní Jurečka.

A uvedl, že na to, že je Věra Luxová klidná dáma, tak mu ve středu večer volala opravdu naštvaná. „A říkala: to je úplně mimo. Josef Lux by nikdy nevolil sociální demokracii,“ podotkl Jurečka. „Určitě by Josef Lux nevolil Martina Stropnického, Janu Maláčovou, Jana Hamáčka, protože to jsou prostě lidé nevolitelní, kteří tady vládli s komunisty nebo spolu s představitelem této vlády, který byl spolupracovník StB,“ dodal Jurečka.

Zneužití nebožtíka a zoufalí lidé

Hamáček připomněl, že sám Jurečka byl ministrem zemědělství, který ve vládě s Babišem také seděl. „Vždyť pan Jurečka seděl s námi ve vládě. Vy jste seděl s námi ve vládě, vy do koalice Spolu nepatříte, protože ODS a TOP 09 tady vládla do roku 2013, to bylo to peklo,“ reagoval na přestřelku premiér Babiš.

Fiala uvedl, že místo toho, aby se Hamáček omluvil, tak kádruje koalici Spolu. „Zoufalí lidé dělají zoufalé věci,“ prohodil šéf ODS s tím, že Hamáček nesmyslně kádruje, kdo do koalice Spolu patří, či ne. „Vy se akorát bojíte, že buď se tam nedostanete, nebo vás porazíme a proto se pouštíte do nás. Tohle je úplně směšné, abyste vy posuzovali, kdo má být v koalici Spolu a jak má vypadat středopravicová politika,“ dodal Fiala směrem k Hamáčkovi a Babišovi. A jeho koaliční partnerka Pekarová Adamová během hádek dodala: „Aspoň byste nemuseli zneužívat nebožtíka, to se opravdu nesluší.“

Spor o Luxovi v předvolební superdebatě Blesku Spor o Luxovi v předvolební superdebatě Blesku | Blesk

denisz ( 13. října 2021 01:09 )

Vy asi netušíte, co nás čeká v blízké budoucnosti. Žádná růžová budoucnost to nebude. Zchudnou hlavně voliči "vítězů". Chudí už jsou zvyklí, ti to přežijí.

Jiřina Ratimcová ( 8. října 2021 15:39 )

Zemi se fakt dari??🙈 Kde zijete?

Heil_Babisch ( 8. října 2021 13:30 )

Bývalého soudruha a současného velkokapitalistu Babiše jmenuje bývalý soudruh a současný prezident Zeman premiérem bez ohledu na výsledky voleb.
Tak si naházejte do uren co chcete, nemáte šanci něco ovlivnit.

Ruda_uderka ( 8. října 2021 13:27 )

Ale dostaneme, lidi jsou dost hloupí a již soudruha Babiše s jeho kumpány i dříve volili a budou volit zas!

luder ( 8. října 2021 10:16 )

Hlavně nevolit promigrantské strany! Piráty - Stan a ODS - KDU-ČSL - Top09 - prostě slátaniny! O řezače hlav tady snad nestojíte? Migranty ze zemí kde má mnohde žena hodnotu menší než koza? Záleží na každém z nás co bude volit; takže volte správně pro náš národ!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa