Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Fáma o Schillerové, jak řeší smrt Zemana i „vrchol nechutnosti“: Lídři o zdraví prezidenta

Aktualizováno -
7. října 2021
15:06
Autor: tsv, simao - 
7. října 2021
14:40

Během předvolební superdebaty Blesku hovořili zástupci kandidujících stran a koalic o spekulacích o smrti prezidenta Miloše Zemana. Podle opozice by k debatám o zdravotním stavu prezidenta nedošlo, kdyby Hrad zveřejnil požadované informace včas. Šéf Pirátů Ivan Bartoš ve svém vyjádření zpochybnil výkon funkce hlavy státu. Premiér Andrej Babiš (ANO) zmínil, že v informování Hradu problém nevidí, vadí mu ale fámy, které kolovaly. Třeba že vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) volala v noci jeho asistentce, že Zeman zemřel. 

Vicepremiér Jan Hamáček (za ČSSD) nařkl politiky z hyenismu. Podle svých slov zde byla v posledních dvou dnech vidět „snaha z toho vytlouct body na politikaření“. Reakci Hradu označil za standardní,  za „vrchol nechutnosti“ pak označil reakci exministryně a lékařky Džamily Stehlíkové.

Předseda KSČM Vojtěch Filip v nastalé situaci ale viděl i něco dalšího, konkrétně přání některých, aby byly spekulace o Zemanově smrti pravdivé. „Mně to vadí, že si někdo tady mluví, jako kdyby bylo nejlepší, kdyby pan prezident zemřel,“ prohlásil Filip.

 

Proti tomu se vyjádřil předseda ODS kandidující v koalici Spolu Petr Fiala. „Každý normální člověk prezidentovi přeje zdraví,“ podotkl. „Tady si myslím, že kdyby ty zprávy z Hradu šly rychleji a jasněji, tak bychom se vyhli těmto spekulacím,“ dodal.

Video  Křik a hádky v superdebatě Blesku: Co se voliči dozvěděli od Babiše, Bartoše, Fialy a dalších lídrů - CELÝ ZÁZNAM  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Větší transparentnost si přeje i předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. „Já si především myslím, že transparentní informovanost o tom, v jakém zdravotním stavu je pan prezident, je samozřejmě žádoucí a obvyklá,“ podotkl Rakušan. „Nikdo mu nepřál nic zlého,“ reagoval na názor Filipa.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš během debaty kritizoval hradního mluvčíhoJiřího Ovčáčka, který na twitter napsal, že jde o „puč a největší útok na demokratický pořádek od roku 1948“.

„Když se dívám, co on různě produkuje na internet za vzkazy a podivnosti, tak to zrovna nepřispívá té transparentnosti, vlastně vztahu úřadu prezidenta, jeho kanceláře a veřejnosti,“ řekl Bartoš. „Informace ryze zdravotní jsou informace soukromé. Chtěl bych, aby to zůstávalo v té rovině korektní, aby se na tom nikdo neživil, ať bulvárně či politicky. A já musím říct, že si nejsem vědom, že by to kdokoliv z lidí zde přítomných udělal,“ dodal.

Žalmy mluvčího a fáma o Schillerové

Premiérovi se kolující informace nelíbily. „Tady byla vyvolaná fáma, kde v jednu v noci paní Schillerová volala mojí kolegyni, že prezident zemřel. A takovéhle nesmysly, Já nevím, kdo to dělá, ale zkrátka kancelář se vyjádřila, dala to prohlášení. Já na tom nevidím nic netransparentního,“ uvedl Babiš.

Předseda lidovců Marian Jurečka srovnal prezidentovu situaci se zhoršeným zdravotním stavem bývalého prezidenta Václava Havla. V jeho případě ale podle Jurečky tehdy Hrad poskytoval veřejnosti dostatečné a rychlé informace. „Kdyby ta informovanost této vlasti byla daleko otevřenější, než je tomu teď, tak tuto debatu ani nevedeme.“

Stejný názor má i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Spekulujeme nad něčím, co by měli věrohodně být schopni říct spolupracovníci pana Zemana. To je jejich úkol, jejich práce, za to jsou placení. Veřejný mluvčí určitě není placen za to, že píše žalmy na sociální sítě,“ doplnila Adamová.

Na dotaz moderátora, jaká informace od Hradu by podle něj byla dostačující, odpověděl následovně: „Jednoduchá, jasná informace, zda pan prezident je tedy zdráv, kdy se plánuje jeho návrat ke klasickému výkonu své funkce.“

Podle vicepremiéra Hamáčka ale prezident s pracovním výkonem problém nemá. Stejný názor má i předseda vlády Andrej Babiš. „Já jsem pana prezidenta viděl na vlastní oči, takže nemám důvod naskakovat na nějaké ty skandály,“ dodal šéf ČSSD.

Video  Andrej Babiš se v UVN potkal s prezidentem Zemanem.  - Blesk: David Malík
Video se připravuje ...

luder ( 8. října 2021 10:19 )

Hlavně nevolit promigrantské strany! Piráty - Stan a ODS - KDU-ČSL - Top09 - prostě slátaniny! O řezače hlav tady snad nestojíte? Migranty ze zemí kde má mnohde žena hodnotu menší než koza? Záleží na každém z nás co bude volit; takže volte správně pro náš národ!

tryskomys ( 7. října 2021 18:13 )

Přesně,můj názor.

kradudoroztrhanitela ( 7. října 2021 17:09 )

Kdo by to žral, tfuj!

frantacizek ( 7. října 2021 16:56 )

andrej dnes sdělil, že má sil dosti, že se na něm střídají 3 sestavy ochranky během dne, aby stíhali jeho tempu.. a že je rád, že šel náčelník tehdy na ten Vyšehrad, že by ho stejně odvolal.. volby jsou prostě u nás dycky sranda

kradudoroztrhanitela ( 7. října 2021 16:13 )

Velkokapitalista Babiš šel do politiky proto, že chtěl bojovat proti korupci.
Začal tím, že zkorumpoval komouše, aby ho podpořili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa