Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hamáček po mlžení s cestou do Moskvy: Neodstoupím… ale Arenberger by za svůj průšvih měl?

Autor: Jakub Veinlich - 
16. května 2021
13:12

Předseda opoziční ODS a lídr koalice SPOLU Petr Fiala trvá na odchodu Jana Hamáčka (ČSSD) z vlády. Vicepremiér podle něj lhal ohledně své nakonec zrušené cesty do Moskvy. Předseda Pirátů Ivan Bartoš měl zas podle svých slov obavy, aby se vyšetřování výbuchů ve Vrběticích z roku 2014 nezametlo po slovech premiéra Andreje Babiše (ANO) i prezidenta Miloše Zemana pod koberec. V Partii CNN Prima NEWS také zazněla výzva k rezignaci ministra zdravotnictví Petra Arenbergera.

Vicepremiér, ministr vnitra a nedávno také dočasně pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) si stojí za svým. Plánovaná cesta do Moskvy hrála v kauze Vrbětice, do které měli být zapleteni dva ruští agenti GRU, svou důležitou roli. „Cesta do Moskvy měla sloužit k tomu, aby se mohl rychle do Čech vrátit náš velvyslanec,“ řekl v Partii na CNN Prima NEWS.

V žádném případě ale Hamáček podle svých slov nechystal v Rusku výměnou za zametení Vrbětic milion dávek Sputniku. „Ta cesta měla nějaký účel, nějaký účel mělo i její zrušení,“ tvrdí Hamáček.

Místo letadla parník

„To je, jako kdyby mě Kroupa obvinil z vraždy. Kde je svědek, který mi potvrdí, že jsem chtěl vyměnit kauzu Vrbětice za Sputnik? Lidé mě obviňují, že jsem měl objednané letadlo. To jsem si měl jako objednat parník?“ pokračoval ve své obhajobě Hamáček.

Video  Schillerová k plánované cestě Hamáčka do Moskvy: Byla to chyba  - CNN Prima News
Video se připravuje ...

Sám věří, že soudy prokážou, co se skutečně řešilo na schůzce na ministerstvu vnitra 15. dubna. Novinář Janek Kroupa ve svém článku tvrdí, že Hamáček před šéfy zpravodajských služeb a policejním prezidentem i svým tehdejším náměstkem – dnes ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem -  i velvyslancem v Moskvě mluvil právě o cestě do Moskvy s tím, že Vrbětice vymění za vakcíny.

„Všichni ti, kteří se toho účastnili, budou vypovídat a jsem přesvědčen, že se ukáže, že se žádný vlastizrádný čin nestal. Stojím si za každým krokem, který jsem udělal, a mám svědomí čisté,“ dodal ve studiu Hamáček.

Bramboračka a vlastizrádce

Vicepremiér podal trestní oznámení na novináře ze Seznam Zpráv i na vydavatelství v pátek. Redakce tento týden zopakovala, že na svých informacích trvá. Odstoupit se Hamáček nechystá.

Podle předsedy ODS a volebního lídra koalice SPOLU ale Hamáček měsíc od oznámení vyhoštění 18 ruských diplomatů nedokázal řadu otázek, a především tu o cestě do Moskvy, vysvětlit. A z kauzy dělá „bramboračku“.

Video  Hamáček po výzvách k rezignaci: Nejtěžší chvíle mého života! Odmítl kšeft s Rusy u Vrbětic a Sputniku  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Je tu jedna nejasnost za druhou. Myslím, že je to buď neskutečná naivita a špatný úsudek a je to na rezignaci, nebo je to lhaní veřejnosti,“ je přesvědčený Fiala. „Je to neodpovědné, diletantské a ještě o tom lžete,“ dodal směrem k Hamáčkovi s tím, že slova o vlastizrádci nebyla přehnaná. „Byla to odpovědná a rázná reakce,“ stojí Fiala za koaličními lídry Marianem Jurečkou z KDU-ČSL a Markétou Pekarovou Adamovou, kteří také nazvali Hamáčka vlastizrádcem.

„Je to obojí na rezignaci, na tom trvám, a je to prostě nepřijatelné,“ požaduje dál Fiala odchod Hamáčka z vlády. „Místo toho kopete kolem sebe, nadáváte všem od novinářů po opozici, ale ten problém je u vás. Stěžujete si, že vás vláčí média bahnem, ale to bahno kolem sebe rozséváte,“ hřímal Fiala v Partii.

Video  Epicentrum - Jan Hamáček  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Červený svetr a Bartošovy obavy

„Pobaltské země vyslovily solidaritu, ale poté podpora ustala. Jako by pan Hamáček chtěl znovu obléci červený svetr, přivézt Sputnik a udělat ze sebe zachránce sociální demokracie,“ přidal se ke kritice kandidát na premiéra za koalici Pirátů a STAN Ivan Bartoš, podle kterého vláda zpočátku situaci zvládla, a ocenil, že se jí podařilo vyhostit ruské diplomaty z ambasády v Praze.

Podle svých slov se ale později Bartoš začal obávat, zda se celá kauza Vrbětice nakonec nezamete pod koberec. Soudí podle původních výroků premiéra Andreje Babiše i o projevu prezidenta Miloše Zemana, který mluvil o tom, že neexistují jasné důkazy o zapojení ruských agentů do výbuchů. Svými výroky o dvou verzích podle Bartoše příliš nepomohla ani ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

„Měl jsem obavy, že se to zamete, že. Když jsem slyšel pana prezidenta, tak jsem se bál, že to vláda vezme zpět,“ dodal Bartoš ve studiu.

Video  Fiala: Vláda nezvládá a škodí, Babiš má obrovský střet zájmů. Chceme vyslovění nedůvěry  - PSP ČR/Facebook Spolu
Video se připravuje ...

Arenberger by měl skončit

Oba opoziční lídři se ve studiu také shodli na tom, že by kvůli možnému střetu zájmu i nesrovnalostem v majetkovém přiznání měl odstoupit z funkce už čtvrtý ministr zdravotnictví této vlády Petr Arenberger.

Ministr vinohradské nemocnici, které šéfoval, v minulosti pronajímal jednu ze svých 65 nemovitostí jako archiv. V majetkovém přiznání zase neuvedl miliony z klinických studií.

„To jsou věci, které nemohou být. Samozřejmě se to těžce řeší, když máme premiéra, který je sám ve střetu zájmu, ale toto samozřejmě na odstoupení je,“ míní předseda ODS Petr Fiala. Ve studiu už tak vyzval k odchodu druhého ministra. Opozice navíc chystá na začátku června hlasování o nedůvěře vládě.

„Myslím, že to není slučitelné s pokračováním v této pozici,“ dodal Ivan Bartoš.

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka je řešení celé situace v rukou premiéra. Arenberger je totiž ve vládě za koaliční hnutí ANO. „Pan premiér ho vyzval, ať to vysvětlí. Pokud to vysvětlení nebude pro pana premiéra dostatečné, tak může reagovat podle své pravomoci,“ dodal Hamáček v CNN Prima NEWS.

Podle vicepremiéra Karla Havlíčka není vhodné lynčovat člověka dřív, než se ukáže, zda skutečně porušil nějaká pravidla. „Kdyby „odrbával“, tak musí odejít. Ale musí se to prokázat.  Nemůžeme lynčovat nikoho, a teď to myslím i o opozici, dokud se neukázalo, že něco udělal,“ míní Havlíček.

Video  Arenberger ve střetu zájmů? Čelil nařčení, že nepřiznal miliony za klinický výzkum: "Moje daňové přiznání je v pořádku"  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nespokojeny ( 18. května 2021 14:02 )

Vláda dělá chyby, ale pracuje.
Opozice mě hrozně zklamala, nemá to úroveň a tím pádem od ní nic lepšího nečekám při "vládnutí".
Nejvíce mě zklamala ODS, tím že "kývla" dvěma trpaslíkům na SPOLU.
Strany TOP09, KDUČSL by se s velkou pravděpodobností do PS nedostaly.
Malá strana TOP09 ovládá spolek SPOLU -výsledek voleb do PS 2021 přinese velké rozladění a velkou rozepři - hlavně v Praze.

PS potřebuje pro lepší fungování méně stran. Ideální tři až čtyři.
V 9 a více se nedomluví nikdo s nikým.

plusplus ( 17. května 2021 07:08 )

Nejsem Mára a už vůbec ne volič koblihy

bauta ( 16. května 2021 21:38 )

Jak končíme s Hamáčkem? Ty obyčejně zdrháš,došel ti dech, ty první statečný .
Nudím tě cuchta ze skladu ? To je zvláštní, vždyť ty tady sypeš denně urážky a tvrdíš, že se sem tím chodíš bavit. Tak se znuděný chlapče dobře vyspi, přístě si tě, když budu chtít, zase namažu na chleba , to zas baví mě . Dobrou noc a nezapomeň se vyčůrat a vyčistit si zuby.
Jen na okraj, nejsem cuchta a nejsem ve skladu.

bauta ( 16. května 2021 21:30 )

Nejdřív se schováváš za Kristelovou a nyní za FB a Twiter . Jsi opravdu "ryzí charakter" . Tisíce přispivatelů mě nezajímá, mně zaujalo to, cos napsal ty. A o tom vedem řeč, tvoje tradiční úhybné manévry, když dojde na lámání chleba jsou už notoricky známé .
A ty si TO budeš muset obhájit, sám za sebe . Bez Kristelové, bez FB a bez twiteru .

LuCo ( 16. května 2021 19:50 )

bullshite, to co předváděla vláda ODS bylo dle tebe lepší? Zapomínáš na všechny její korupční aféry!!! Třeba čapí hnízdo ti zaslepilo oči, protože je zaštítil Babiš a slouží všem, na rozdíl od skutečných megatunelů ODS, TOP 09 atd....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa