Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Arenberger u Babiše: Kárání za „pochybný“ nájem i nepřiznané miliony. Přijde kontrola

Aktualizováno -
14. května 2021
15:45
Autor: ČTK, vei - 
14. května 2021
09:59

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) musí podle premiéra Andreje Babiše (ANO) do detailu vysvětlit záležitost týkající se toho, že pronajímal svoji nemovitost vinohradské nemocnici, kterou řídil. Upozornil na to ve čtvrtek server Seznam Zprávy. Babiš o tom s Arenbergerem ráno hovořil. Zároveň dnes ČTK řekl, že chce dokončit kontrolu hospodaření nemocnice. Arenberger řekl, že clou věc považuje za vysvětlenou a nevidí důvod, proč by měl odstoupit, jak žádá opozice.

„Ráno jsem seděl s panem ministrem a požádal jsem ho, aby do detailu ty věci vysvětlil,“ uvedl Babiš. „Je to pochybení, je to špatně a musí to vysvětlit. Já určitě dokončím nějakou kontrolu hospodaření nemocnice, kde byl ředitelem, abychom se přesvědčili, že je všechno v pořádku,“ doplnil.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) při dnešní návštěvě celního úřadu v Jihlavě řekla, že pověřila své podřízené, aby hospodaření vinohradské nemocnice prověřili zatím z veřejných registrů a z mediálních výstupů. „A pokud dospějí k závěru, že je to nutné provést, tak já podepíši mimořádnou kontrolu hospodaření vinohradské nemocnice,“ řekla Schillerová. Je to podle ní v kompetenci ministerstva financí.

Babiš v Jihlavě na dotazy novinářů, zda by měl Arenberger z čela ministerstva odejít, pokud přesvědčivě své záležitosti nevysvětlí, jasně neodpověděl. „Zeptejte se mě, až se mu to nepodaří. Teď je na řadě a musí to udělat,“ řekl Babiš.

Web Seznam Zprávy napsal, že Arenbergerovi patří areál bývalého státního statku v obci Netřeba na Mělnicku a v jedné z jeho budov sídlí archiv Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV). Arenberger objekt nemocnici pronajal v roce 2013. Nemocnici vedl od října 2019, předtím v ní byl náměstkem ředitele pro vědu a výzkum.

Arenberger pro server pronájem budovy potvrdil. Prostřednictvím tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví uvedl, že v předchozích pěti letech účtoval nemocnici měsíčně za pronájem 79,16 koruny za metr čtvereční. Celkovou sumu nájemného na přímý dotaz nesdělil. Na dotaz, zda nepovažuje za neetické pronajímání své nemovitosti nemocnici, kterou řídil, Arenberger řekl, že smlouva je z právního hlediska v pořádku.

„Nechápu, že se na to nepřipravil“

Ministr podle Babiše tvrdí, že nemocnice v roce 2013 hledala archiv a on dal nejlepší nabídku, na základě které vyhrál. Arenberger také dnes premiérovi zopakoval, že od 7. dubna, kdy se stal ministrem zdravotnictví, nájemné činí symbolickou korunu měsíčně.

„Musí všechno zveřejnit, vysvětlit. Nechápu, že se na to nepřipravil,“ řekl Babiš. Arenberger podle něj věděl, že když je ministrem, musí věci dokladovat jasně a transparentně.

Podobně se vyjádřil premiér i pro Blesk Zprávy. „Ať vám pan ministr všechno vysvětlí jako mně, že ten archív pronajal nemocnici v roce 2013, že od 7. dubna, co se stal ministrem, je tam nájem jen koruna, tak ať to všechno řekne a zveřejní. Určitě si myslím, že by mělo ministerstvo financí zkontrolovat hospodaření nemocnice, aby se přesvědčili, že je to v pořádku. Ministr zdravotnictví by měl dnes jasně vysvětlit, jaké jsou kompetence hospodských a klientů. Mělo by se to zjednodušit, abychom ty hospodské nějak nezatěžovali.“

Arenberger řekl, že nevidí důvod pro svou rezignaci, jak po ní volá opozice. Uvedl, že nic špatného neudělal a řadu věcí už vyjasnil. „Nemyslím si, že bych udělal něco špatného, co by znamenalo moji rezignaci,“ uvedl. Dodal, že chce pokračovat v práci na potlačení epidemie koronaviru. Doplnil, že ve čtvrtek požádal premiéra Andreje Babiše (ANO) o schůzku, na které mu otázky vznesené médii vysvětlil. „Všechna data jsem předal a žádná výhrůžka odvolání nezazněla,“ uvedl ke schůzce s předsedou vlády.

Pochybnosti vzbudila už Arenbergerova majetková oznámení. Média upozornila na to, že po nástupu do funkce ministra přiznal ke konci roku 2020 mnohonásobně větší majetek a vyšší příjmy, než udával v předchozích letech. Arenberger k tomu uvedl, že na rozdíl mezi daňovým a majetkovým přiznáním ho upozornila média a už je dal do souladu. Podle Babiše se Arenberger dopustil přestupku, svou chybu ale napravil a informace o svém majetku musí do detailu vysvětlit.

Morální pochybení a ztráta duvěry

Podle opozice jsou nejasnosti kolem Arenbergerova podnikání důvodem pro jeho rezignaci. Piráti například připomněli, že kvůli majetkovým nejasnostem odeslal v úterý ministrovi písemnou interpelaci poslanec strany Lukáš Černohorský. „Následně navrhujeme, aby celou věc projednal ještě kontrolní výbor Sněmovny. Zjištění o nájmu všechny pochybnosti jen dále umocňuje. Pokud nedokáže pan ministr vše uspokojivě vysvětlit, což se zatím nedaří, měl by odstoupit,“ sdělila mluvčí Pirátů Karolína Sadílková.

„Je to morální pochybení a ministr by měl rezignovat, jelikož neuváděl pravdu, a vláda nadále ztrácí důvěru občanů,“ napsal šéf SPD Tomio Okamura. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na twitteru ironicky zmínila, že si premiér Andrej Babiš (ANO) zřejmě vybírá ministry podle počtu kauz, aby se zapomnělo na jeho vlastní. „Nový den - nový důvod k rezignaci ministra Arenbergera,“ uvedla.

Šéf lidovců Marian Jurečka připomněl nedávné Arenbergerovo vyjádření, že řada nemovitostí chyběla v majetkovém přiznání kvůli tomu, že se automaticky „neprokopírovaly“ z katastru nemovitostí. „Nechápu to pohoršování nad panem ministrem. Tak, jak se omylem 'nepropsal' majetek v majetkovém přiznání, tak se náhodou 'propsal' nájemní vztah fakultky do jeho nemovitosti. Co nám na tom je nejasné, komu z vás se to občas nestane!“ napsal na twitteru.

Video  Pro Čechy 40+ očkování od pondělí. Babiš oznámil změny i u dodávek vakcín praktikům  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mim33 ( 15. května 2021 08:26 )

Kleptoman Arenberger tvrdí, že neudělal nic špatného a není důvod k rezignaci, se svou úchylkou se bude řádně léčit.

ANO_nam_bude_lip ( 14. května 2021 21:42 )

Nepleťe se nám do našich zlodějin, na pravici až jestli něco zbude. Máme pod palcem post premiéra i prezidenta, ministra spravedlnosti i vnitra, tak se nám nebudete plést do našich zlodějin!

y1xcvbnm ( 14. května 2021 19:33 )

on snad nemá 65 budouv ale 65 nemovitostí !!!! a to je rozdíl

y1xcvbnm ( 14. května 2021 19:31 )

Arenberger mluví jak když je jiné orientace , stejně jako Ludvík z Motola , to je to sam=é.

ajtakrajta56 ( 14. května 2021 19:14 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa