Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Arenberger pronajímá dům nemocnici, které šéfoval. Vydělal miliony, Kalousek zmínil dojnou krávu

Autor: ČTK - 
13. května 2021
21:12

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) vydělával miliony korun na tom, že pronajímal svoji nemovitost vinohradské nemocnici, kterou řídil. Napsal to dnes server Seznam Zprávy. Ministr podle serveru uvedl, že od 7. dubna, kdy se stal ministrem zdravotnictví, nájemné činí symbolickou korunu měsíčně. Na dotaz, zda nepovažuje za neetické pronajímání své nemovitosti nemocnici, kterou řídil, Arenberger řekl, že smlouva je z právního hlediska v pořádku.

Seznam Zprávy píšou, že Arenbergerovi patří areál bývalého státního statku v obci Netřeba na Mělnicku a v jedné z jeho budov sídlí archiv Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV). Arenberger objekt nemocnici pronajal v roce 2013. Nemocnici vedl od října 2019, předtím v ní byl náměstkem ředitele pro vědu a výzkum.

Arenberger pro server pronájem budovy potvrdil. Prostřednictvím tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví uvedl, že v předchozích pěti letech účtoval nemocnici měsíčně za pronájem 79,16 koruny za metr čtvereční. Celkovou sumu nájemného na přímý dotaz nesdělil.

Podle několika zdrojů z vinohradské nemocnice se měsíční částka pohybovala kolem 100.000 korun, píšou Seznam Zprávy. Zhruba takovou výši potvrzuje i kalkulace, která vychází z přepočtu jednotkové ceny na rozlohu dvoupatrové budovy, kde archiv sídlí. Ze zjištěných údajů o pronájmu tak podle serveru plyne, že za posledních pět let Arenberger od nemocnice na nájemném získal kolem šesti milionů korun. Výši nájemného za metr čtvereční za předchozí roky 2013 až 2016 ministr nesdělil.

„Vedení FNKV prošlo opakovaně kontrolami svého hospodaření a nikdy nebyly shledány žádné pochybnosti,“ uvedl ministr. „Uvedená smlouva nebyla ani v rámci žádné z dalších kontrol nemocnice nikdy rozporována,“ dodal. Vedení vinohradské nemocnice se k otázkám ohledně nájemní smlouvy podle serveru zatím nevyjádřilo. „Veřejný funkcionář nesmí zneužít informací a postavení, ve kterém působí, pro svůj osobní prospěch,“ uvedl šéf české pobočky Transparency International Petr Leyer.

Kalousek mluví o dojné krávě

„Když už si pan ministr Arenberger udělal z Vinohradské nemocnice soukromou dojnou krávu pro klinické studie i pronájmy nemovitostí, proč proboha šel do politiky? To netušil, že to na něj praskne? Už jen za tuto chybu v úsudku nemá ve vládě co dělat,“ reagoval na twitteru bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. 

„Řekl bych, že pronajímat  vlastní nemovitost v obci Netřeba nemocnici, které je dotyčný ředitelem, jest pravému gentlemanovi netřeba. Ale potřeba jeholt potřeba...,“ přisadil si například bývalý premiér MirekTopolánekk

„Nechápu to pohoršováni nad panem ministrem Arenbergerem. Tak jak se omylem ‚nepropsal‘ majetek v majetkovém přiznání, tak se náhodou ‚propsal‘ nájemní vztah fakultky do jeho nemovitosti. Co nám na tom je nejasné, komu z vás se to občas nestane!“ reagoval šéf KDU-ČSL Marina Jurečka

Nesrovnalosti v majetkovém přiznání

Pochybnosti vzbudila už Arenbergerova majetková oznámení. Média upozornila na to, že po nástupu do funkce ministra přiznal ke konci roku 2020 mnohonásobně větší majetek a vyšší příjmy, než udával v předchozích letech. Arenberger k tomu uvedl, že na rozdíl mezi daňovým a majetkovým přiznáním ho upozornila média a už je dal do souladu. Podle premiéra Andreje Babišee (ANO) se Arenberger dopustil přestupku, svou chybu ale napravil a informace o svém majetku musí do detailu vysvětlit.

 

Video  Arenberger ve střetu zájmů? Čelil nařčení, že nepřiznal miliony za klinický výzkum: "Moje daňové přiznání je v pořádku"  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

verka1 ( 14. května 2021 18:36 )

Černo***níci 😁

1917 ( 14. května 2021 18:09 )

Mirda Kalousek to řekl jasně. Proč proboha lezl do té politiky, když má takhle špinavé ruce? On dobře ví o čem mluví, protože on měl naopak vše řádně ošetřené, protože jako správný katolík se řídí jedenáctým Božím přikázáním. Neprokážeš !!!!!!

oldinek ( 14. května 2021 10:53 )

Kalousek to je ten pravý, který se vyjadřuje k nepra­vostem­.Kalou­sek a Surikata Pekarová jsou ti kteří se pořád vyjadřují ke všemu aby zviditelnili zkomírající TOP 09.

wenzel trousil ( 14. května 2021 09:09 )

Co si po tom vsem myslet o obrezancich dedku Kroupovi, Zeleznymu Jacobovi a jakemusi namestkovi z USTR kdyz v UK utoci na komunisty , tvrdi ze jim slo a jde jen o koryta a ze zbidacuji narod...Jak je mozne neco takoveho ve verejnopravni CT? Opet se potvrzuje ze kdo ma v prackach Media dela politiku! To se potom tezko dela, pripravuje dalsi prevrat kterej by CEsko zbavil obrezancu v Mediich!

j.p.toman ( 14. května 2021 09:08 )

Prostě typická čecháčská závist.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa