Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komentář: Nastupuje Petr Arenberger, poslední šance pro Andreje Babiše

Autor: Petr Holec - 
8. dubna 2021
05:30

Premiér Andrej Babiš nedávno řekl, že v březnu ministra zdravotnictví za ANO Jana Blatného neodvolá. Svůj slib splnil, odvolal ho až začátkem dubna. A ve stejný den prezident Miloš Zeman jmenoval jeho nástupcem šéfa pražské vinohradské nemocnice Petra Arenbergera. Pro Babiše je to poslední šance, jak nevyjít z covidu jako poražený a neprohrát letošní sněmovní volby.

Právě finále pandemie totiž rozhodne o příštím premiérovi. Jenže Babišovi se po rychlém vítězství nad první jarní vlnou koronaviru úplně nedaří. Česko patří mezi nejpostiženější země a hnutí ANO klesají volební preference. Teď se ale přinejmenším zdravotní negativní trend začíná obracet: zatímco v jiných zemích pandemie sílí, v Česku nakažených, hospitalizovaných i mrtvých ubývá a zrychluje očkování. Babiš proto potřebuje covid porazit znovu a prodat to voličům na podzim.

I proto nyní sáhl po Arenbergerovi. Blatný se měl stát pozitivní mediální tváří vládního boje s covidem, moc se to ale nepovedlo. Nejdřív udělal pár komunikačních průšvihů a poté se pustil do boje i s Babišem, což nemohl přežít. Premiér nad ním ale nezlomil hůl kvůli ruskému Sputniku V, i když i o něj se střetli; primárně šlo o sérii neideologických věcí jako například kritickou situaci v chebské nemocnici nebo prodloužení lhůty mezi dvě dávkami očkování. Blatný o ně s Babišem zbytečně válčil, aby s ním nakonec souhlasil.

Navíc se Arenberger i kvůli covidu těší pozitivní mediální reputaci. Vinohradská nemocnice začala úspěšně očkovat jako jedna z prvních a právě očkování politicky rozhodne. Ano, Arenbergerova bezstarostná mediální jízda samozřejmě končí dnem jmenování ministrem v „nenáviděné“ Babišově vládě, odteď je z něj prostě další „obvyklý podezřelý“. Na rozdíl od Blatného, který ve funkci začal mlžením o svém podpisu protibabišovské petice Milionu chvilek, má ale aspoň jistý pozitivní náskok.   

Zeman chtěl do ministerské funkce vrátit svého miláčka Romana Prymulu, místo něj má ale Arenbergera. Přesto vyšel s jeho jmenováním Babišovi okamžitě vstříc, což ukazuje, že ho stále nezatratil, jak se často spekuluje. Na jedno ale přesto nezapomněl: i během jmenování prezident novému ministrovi připomněl, že by i v Česku rád viděl ruské a čínské vakcíny, o které už požádal ruského i čínského prezidenta.

Přinejmenším ke Sputniku V je Arenberger „přátelštější“ než Blatný, Babiš ale při jeho jmenování zopakoval, že s jeho použitím počká, až ho případně schválí Evropská léková agentura EMA. To se samozřejmě může změnit, jestli budou i dál váznout dodávky „západních“ vakcín, o které se teď v EU strhla méně solidární řežba. Jedno je ale jisté už teď: coby hlavní téma volební kampaně tady s námi Sputnik V už zůstane, i kdyby se s ním nakonec nenaočkoval jediný člověk.

Težko teď říct, jak si Arenberger ve zřejmě nejtoxičtější vládní funkci povede. Vloni na podzim rychle zlomila vaz i populárnímu tvrďákovi Prymulovi a stačil k tomu jeden večerní výlet na Vyšehrad. Jestli ale naopak dokáže vládnímu boji s pandemií vtisknout pozitivní obraz a získat zpět důvěru lidí, může i přežít. A na podzim se klidně ocitnout na volební kandidátce ANO. Příběh ještě nedávno odepisovaného britského premiéra Borise Johnsona, z nějž očkování najednou udělalo národního hrdinu, totiž ukazuje, jakou sílu má covid i politicky.        

Video  Tisková konference nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera po uvedení do funkce.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 12. května 2021 20:11 )

To je tak trochu zavadejici informace....Nekde prebyly ockovaci latky, to je horke zbozi, nedea se to skladovat 2 dny...To by mne zajimalo, ktery prakticky lekar to byl..

UFO1 ( 10. dubna 2021 07:15 )

Kolikrát vyslovili nedůvěru vládě?0=žádná opozice není,jde o buresuv tým,dokonale Burešem vybudována opozice

Zobrazit celou diskusi