Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Výměna Blatného? Opozice až na komunisty varuje před Sputnikem, Hamáček zmínil odborníka

  • Autor: ČTK,sova - 
    Aktualizováno -
    7. 4. 2021
    12:41
    7. 4. 2021
    12:30

    Jan Blatný (za ANO) ve středu po zhruba pěti měsících skončil jako ministr zdravotnictví. Novinářům řekl, že prezident Miloš Zeman ho na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) z funkce odvolal. Čtvrtým ministrem zdravotnictví v nynější vládě se dnes podle Babišova návrhu stal ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger. Jak reagují političtí partneři a oponenti hnutí ANO na Blatného odvolání?

  • 1.Jan Hamáček, šéf ČSSD

    Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček respektuje právo koaličního partnera vyměnit ministra. ČTK napsal, že věří, že ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger naváže na práci dosavadního ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), který ve středu zhruba po pěti měsících ve funkci skončil.

    „Pan Arenberger je odborník. Věřím, že naváže na práci ministra Blatného a podaří se mu dotáhnout do úspěšného konce boj s epidemií,“ uvedl Hamáček.

    Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na tiskové konferenci po jednání vlády (22. 3. 2021) Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na tiskové konferenci po jednání vlády (22. 3. 2021) | Úřad vlády ČR

  • 2.Vojtěch Pikal, místopředseda Pirátů

    Místopředseda Sněmovny a Pirátů Vojtěch Pikal Místopředseda Sněmovny a Pirátů Vojtěch Pikal | Pirátská strana

    Místopředseda Sněmovny i opozičních Pirátů Vojtěch Pikal by považoval za nerozumné uprostřed koronavirové krize měnit ministry. Řekl to ve středu ještě před oficiálním koncem ministra Jana Blatného (za ANO) ve funkci. Blatný podle Pikala alespoň držel zásadový postoj.

  • 3.Petr Fiala, šéf ODS

    Způsob odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) ukazuje, v jakém rozkladu se současná vláda nachází. Ve vyjádření zaslaném ČTK to uvedl předseda ODS Petr Fiala.

    „K ministru Blatnému jsem měl řadu výhrad, pokud jsou ale důvodem jeho odvolání jeho výhrady k vakcinaci Sputnikem V, je to skandální,“ poznamenal Fiala. Nový ministr bude mít podle něj jen krátkou dobu na uplatnění své koncepce, pokud nějakou má. „Zdravotnictví je klíčový resort, změna má zakrýt neschopnost vlády a selhání Babišovy politiky. Premiér se neskryje za personální rošády, toto je jeho odpovědnost,“ dodal.

    Předseda ODS Petr Fiala při rozhovoru pro Blesk Předseda ODS Petr Fiala při rozhovoru pro Blesk | Blesk

  • 4.Marian Jurečka, šéf KDU-ČSL

    Také předseda lidovců Marian Jurečka uvedl, že v mnoha ohledech s Blatným nesouhlasil, ocenil ale jeho snahu komunikovat s opozicí.

    „Co zaslouží ale největší pozornost, je jeho pevný postoj, se kterým odolával lobbistickému tlaku prezidenta a premiéra na naprosto nestandardní povolení vakcíny Sputnik V, kdy, tak jako u jiných výrobců, jasně hájil standardní postup registrace a bezpečného uvedenÍ do praxe. Tento postoj ho nakonec stál post ministra,“ napsal ČTK.

    Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka | Blesk: Martin Přibyl

  • 5.KSČM

    „Je věcí premiéra a následně prezidenta, kdo bude a nebude ministrem. Co se týká pana ministra Blatného, měli jsme řadu připomínek i k výkonu jeho práce. Předpojatost vůči některým vakcínám, to nebylo jenom o Sputniku, byla jednou z připomínek,“ řekl šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Arenberger je podle něj zkušený a kvalitní ředitel nemocnice, očekává, že funkci ministra bude vykonávat dobře.

    Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik se nachází ve vážném stavu v nemocnici. Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik se nachází ve vážném stavu v nemocnici. | Archiv Blesku

    Místopředseda KSČM Stanislav Grospič dodal, že komunisty mrzí, že „se rozděluje přístup k jednotlivým lékům a posuzuje se země původu, protože by měla rozhodovat odbornost a pomoc občanům“.

    Místopředseda KSČM Stanislav Grospič na tiskové konferenci komunistů po krajských a 1. kole senátních voleb (3. 10. 2020) Místopředseda KSČM Stanislav Grospič na tiskové konferenci komunistů po krajských a 1. kole senátních voleb (3. 10. 2020) | Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch
  • 6.Markéta Pekarová Adamová, šéfka TOP 09

    Blatný podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové stál v cestě neověřeným a neschváleným vakcínám Sputnik V a Sinopharm. Babiš podle ní opět projevil absolutní oddanost Zemanovi. „Hlavním kritériem pro výběr nového ministra se tak stal pouze postoj ke Sputniku - a ten je u pana Arenbergera znám, je mu nakloněný,“ poznamenala.

    Do volebního štábu TOP 09 v Café Louvre na Národní třídě dorazila s manželem šéfka strany Markéta Pekarová Adamová (3. 10. 2020). Do volebního štábu TOP 09 v Café Louvre na Národní třídě dorazila s manželem šéfka strany Markéta Pekarová Adamová (3. 10. 2020). | Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

wenzel trousil ( 8. dubna 2021 09:45 )

Lzes jak Ceska televize!! SAsenko,,ze te vopichali ASTROU ZENECOU? To bude ztoho!

wenzel trousil ( 8. dubna 2021 09:41 )

Sputnik se bude vyrabet v Nemecku (Ilertissen) a Bavorsko jeste v cervnu dostane 2 500 000 davek original SPutnika "made in Rossia"..Kdo pozde chodi-toho potresta sam zivot..

bauta ( 7. dubna 2021 20:06 )

Kdekdo křičel proč nemáme Sputnik. Blíží se doba dovolených, kdy koupě covidpasu každému vše zjednodušší, včetně návštěv restarací a hotelů. A cestovní ruch a gastronomie je výkonný dodavatel peněz do státní kasy.
Vakcíny nejsou a posedlí cestovatelé a návštěvníci Zanzibaru nebo Chorvatska, si na vlastní nebezpečí (jinak řečeno podpisem Informovaného souhlasu) nechají rádi Sputnik píchnout a ještě se bude podílet na výzkumu . Jen Blatný tomu stál v cestě

ivanak ( 7. dubna 2021 20:05 )

Opozice razí pouze heslo,,čím hůře,tím,lépe"

erich ratzka ( 7. dubna 2021 19:13 )

Je neuvěřitelné co nám to vládne. Bude li vám kapat vodovodní kohoutek , obraťte se na ministra zdra­votnic­tví.Od­bornik na slovo vzatý.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa