Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Blatný jako ministr skončil. Zmínil čisté svědomí, neschválené vakcíny a vir, co nezmizí

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. dubna 2021
13:30
Autor: simao, ČTK - 
7. dubna 2021
10:15

Jan Blatný (za ANO) ve středu po zhruba pěti měsících skončil jako ministr zdravotnictví. Prezident Miloš Zeman ho na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) odvolal. Své odvolání chápe Blatný jako politické rozhodnutí, na které měl Babiš právo. Uvedl, že má čisté svědomí a vždy rozhodoval podle odborných dat. Znovu se vymezil proti dovozu neschválených vakcín do ČR, mezi které patří především ruský Sputnik V. A varoval Čechy, že je vir zákeřný a nezmizí.

Lékař a odborník na dětskou hematologii Jan Blatný (za ANO) byl do funkce ministra zdravotnictví uveden 29. října 2020, kdy nahradil epidemiologa Romana Prymulu, kterému zlomila vaz kauza Vyšehrad - schůzka s Jaroslavem Faltýnkem (ANO) v zavřené pražské restauraci.

Blatný však nyní končí, místo něj nastoupil profesor Petr Arenberger, ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a expert na dermatologii a venerologii.

„Pan prezident mne na žádost pana premiéra dnes odvolal. Jako důvod já sám vidím politické rozhodnutí, na které má jistě pan premiér právo. Sám za sebe mám čisté svědomí, že jsem pracoval jen a jen na základě své odbornosti a rozhodoval jsem se vždy na podkladě odborných dat a analýz. Dá se to snad i interpretovat tak, že i pan premiér se již domnívá, že jsme z nejhoršího venku,“ uvedl Blatný na své poslední tiskovce na ministerstvu zdravotnictví.

Blatný: Určitě toho nelituji

Roli ministra bral jako své odborné poslání a nelituje toho, že na nabídku kývl. „Člověk se učí celý život. Musím přiznat, že takovou zkušenost bych asi nikde jinde než ve vládě a nikdy jindy než v této době získat nemohl,“ podotkl. Věří, že se podařilo v něčem pomoci. „Určitě toho nelituji a určitě je to něco, co považuji i sám pro sebe za přínos,“ loučil se Blatný.

Důvodem odvolání Blatného z pozice ministra není nespokojenost s jeho prací. Na dnešní tiskové konferenci po uvedení nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera do funkce to řekl premiér Babiš. Rozcházel se s ním v názoru, jak by měl resort fungovat.

Odvolání Blatného není podle předsedy vlády politické rozhodnutí. Blatný ho tak přitom podle dopoledního vyjádření chápe. Babiš považuje za nutné ministerstvo personálně posílit. Důvodem konce Blatného není podle Babiše ani ruská vakcína proti covidu-19 Sputnik V.

Vytýkací dopisy od Babiše

Blatný nastoupil na ministerstvo se zkušenostmi z řízení brněnské fakultní nemocnice, kde působil jako náměstek. Premiér Andrej Babiš (ANO) však nebyl spokojen s jeho komunikací či nedostatečnou podporou experimentálních léků proti covidu, a proto poslal Blatnému během jeho působení několik vytýkacích dopisů.

O konci Blatného se spekulovalo dlouhodobě. Právě Blatný coby ministr zdravotnictví představil v listopadu protiepidemický systém PES, na který však vláda postupem času víc a víc zanevřela.

Plaga dál ministrem?

Ještě v úterý po jednání vlády Blatný o spekulacích, že má skončit on i ministr školství Robert Plaga (za ANO), tvrdil: „O tomto jsme s panem premiérem nemluvili, on se nás na to neptal, ani nám to neoznamoval.“

Rovněž Plaga se nechal slyšet, že neví o tom, že by měl skončit. S Babišem se nepohodl ohledně letošní podoby maturit, premiérovi se také nezamlouval plán návratu žáků do škol. „Nemáme žádné informace o tom, že by na postu ministra školství mělo dojít ke změně,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Plaga podle ní nadále zůstane ministrem.

Večerní schůzka s Babišem

O odvolání se Blatný dozvěděl v úterý večer od Babiše, který ho pozval na osobní schůzku. „Důvody vám asi sdělí sám premiér. Rozhovor, který jsme měli, byl o vzájemné možnosti spolupráce a politických otázkách. Dál se vyjadřovat nechci,“ uvedl Blatný, který nechtěl komentovat, zda končí na přání prezidenta.

Video  Blatný a Plaga čelili otázkám na vládní vyhazov: O ničem nevíme, nikdo s námi nemluvil.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Trnem v oku Zemanovi

Blatný se stal trnem v oku Miloši Zemanovi za své odmítání očkování Sputnikem V, jelikož požadoval, aby ruské vakcíny proti covidu-19 podstoupily, stejně jako všechny ostatní používané v Česku, kompletní schvalovací proces EMA, Evropské lékové agentury. Do Blatného kvůli tomu vytrvale šila i KSČM.

Zeman otevřeně požadoval Blatného odvolání. „Celou dobu jsem si stál za používáním pouze schválených vakcín. Jen tak mohu lidem zaručit, že jsou pro ně bezpečné, vyzkoušené a že opravdu fungují. Podobně je to i s léky proti covidu. Umožnili jsme léčbu protilátkovými léky po odborné diskuzi s cílem chránit zdraví pacientů. Pro mě jako pro lékaře je nicméně stejně důležité jako to, zda lék funguje, i to, že si musím být stoprocentně jistý, že nejenom pomůže, ale také neublíží,“ uvedl na tiskovce Blatný.

„Všechna opatření a pokyny jsem úzce diskutoval s řadou odborníků, kteří mohou mít často rozdílné názory. A já si cením každého návrhu, hledal jsem vždy širokou shodu. Jako ministr jsem se snažil také o shodu napříč celým politickým spektrem a jsem rád za nastavení konstruktivní debaty s opozicí. Moc si přeji, aby se nadále prohlubovala,“ pokračoval Blatný.

Virus neodpouští, varuje Blatný

„Epidemie brzdí a vše je teď připravené k postupnému návratu do normálního života. Musíme ale být stále velmi opatrní, protože virus je stále nebezpečný a neodpouští naše chyby,“ varoval Blatný na své poslední tiskovce. „Chtěl bych také poděkovat všem těm, kteří dodržovali, a věřím, že i budou dodržovat, ochranná opatření, protože díky tomu se nám podařilo společně odvrátit to nejhorší,“ vzkázal Blatný. „Očkování je jedinou spolehlivou cestou, jak se vrátit zpět k normálnímu životu. Věřím, že do léta se nám to podaří,“ uvedl Blatný.

„Věřím, že se mému nástupci podaří udržet zlepšující se trend a v létě budeme moci všichni společně slavnostně prohlásit, že jsme epidemii porazili a hlavně že jsme se naučili s virem žít. On totiž nezmizí. Žádám spoluobčany a moc je o to i prosím, aby nové vedení ministerstva respektovali,“ vyzval Blatný.

Blatný reagoval i na to, zda něco považuje za svou vlastní chybu. „Nejsem si vědom nějakého pochybení, ale když se zpětně dívám, co bych udělal jinak, tak si myslím, že zásadní změna byla dána tím, že jsme v prosinci před Vánoci neměli k dispozici informace o tom, že už je zde poměrně všudypřítomná britská mutace. Kdybychom tuto informaci měli, jak jsme zpětně dotrasovali, že vlastně už na začátku prosince zde byla, pravděpodobně bychom i my jako vláda, a věřím, že i většina občanů, postupovali jinak,“ poznamenal na poslední tiskovce nyní již bývalý ministr Jan Blatný.

UFO1 ( 10. dubna 2021 14:17 )

Pro své čisté svědomí by justice měla tohoto muže spravedlivé soudit,kdyby byla demo­kraci­e.Pr­osin­cove rozvolnění nese znaky skutkové podstaty t.c.?

Omasta ( 7. dubna 2021 16:47 )

Blatný zavinil smrt spousty lidí. Pochybuji, že Ahrenberger něco udělá jinak, než chce covidová mafie.
Kdyby vydal nařízení, že všichni s covidem musí povinně zajít k obvodnímu lékaři, nemocnice by se zcela vyprázdnily. Za 14 dní by mohl zrušit všechny lockdowny, uzávěry, vrátit děti do škol bez testů a náhubků.

A ještě by navíc umíralo méně lidí, protože umírají takoví, co se léčí po svém, poškodí si plíce, nechají se odvézt do nemocnice, kde zmírají poškozené plíce.
Praktický lékař umí léčit komplikace, zápal plic, plicní embolii, a k poškození plic nedojde.

Tuší někdo, proč to Blatný dělá naopak?

anna1234 ( 7. dubna 2021 14:32 )

.. když to bereš přes odbornost, tak nový ministr je specialista na dermatologii a pohlavní choroby. To je v pořádku?

ivalen ( 7. dubna 2021 13:48 )

Z počátku se mi zdálo, že Blatný skáče podle Babiše, ale později jsem měl pocit, že je schopen mít i jiný názor a snahu si ho prosadit. Ten nový ministr bude asi lehko manipulovatelný, tak uvidíme, kam se s ním dostaneme ...

Andrejko Bures ( 7. dubna 2021 13:18 )

Pri tom mnozstvi ockovani bude vzdycky nejaky procento vedlejsich ucinku.
Britanie je drtivou vetsinou ockovana astrou - a maji tam snad nejake velke problemy?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa