Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sputnik se chytl neúspěchu Babiše, slibuje Čechům 300 tisíc vakcín: Drsné vzkazy lidí

Autor: for - 
3. dubna 2021
13:01

Rusko se snaží z neúspěšného vyjednávání premiéra Andreje Babiše (ANO) o dodatečné vakcíny v Bruselu vytěžit co nejvíce. Twitterová stránka Sputnik V včera večer zveřejnila příspěvek, kde slibuje svou látku pro až 300 tisíc Čechů, pokud její nouzový dovoz vláda schválí. Příspěvek strhl v podstatě celosvětovou vlnu kritiky, kdy komentátoři připomínají čekání na vakcíny ve svých státech, ale i stálé čekání na certifikaci ze strany Evropské lékové agentury (EMA).

„V dubnu můžeme poskytnout České republice Sputnik V pro 300 tisíc lidí, pokud bude schváleno její nouzového využití, jako tomu bylo v Maďarsku a dalších 58 zemích,“ napsali zástupci ruské vakcíny na twitteru. 

Reagují tím nejspíše na neúspěchy premiéra Andreje Babiše (ANO), kterému se během jednání v EU nepodařilo zajistit dodatečné dodávky vakcíny Comirnaty od firmy Pfizer a BioNTech.

Nedočkali se ale zrovna vřelého přijetí ze strany veřejnosti, právě spíše naopak. „Strčte si vaši ‚pomoc‘ do p*dele i se Zemanem a Babišem,“ píše například uživatel Václav a podobně jako další Češi sdílí svoje rozhořčení společně s archivními snímky z dob ruské okupace v roce 1968. 

Objevují se ale i sofistikovanější reakce, vesměs spíše negativní. Lidé vyjadřují nesouhlas s přijetím dosud neschválené vakcíny a připomínají i důležité informace. Například, že Rusové dosud nedodali výsledky klinických studií či že doposud nedodali vakcíny zemím, kterým to slíbili. Dokonce se zdá, že nemají vakcíny ani pro své obyvatele. 

Babiš: Nepřímo nás nutí koupit Sputnik

Ačkoliv se spor o dovoz ruské vakcíny vede již delší dobu a premiér několikrát zopakoval, že v Česku necertifikovanou vakcínu nechce, nyní trošku obrátil. „Nedivím se, že rakouský kancléř Sebastian Kurz říká, že si koupí milion Sputniků a že Slováci už si koupili dva miliony Sputniků. My jsme naopak řekli, že chceme hlavně vakcíny, které jsou schválené. Ale teď nás dostávají do pozice, kde na jedné straně se říká, že je solidarita, ale když se to má ukázat, tak to neplatí,“ uvedl Babiš.

Pro Seznam Zprávy dodal, že nás „nepřímo nutí“ k tomu, abychom si tyto vakcíny opravdu objednali. Uvedl to po jednání v Bruselu, kde se mu podařilo vyjednat pouze 70 tisíc extra očkovacích látek, ačkoliv mohl podle diplomatických informací odvézt dvojnásobek. 

Babiš až doposud zastával postoj, stejně jako i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), že vakcíny musí projít procesem schvalování EMA (Evropská léková agentura). Odolával i tlaku prezidenta Miloše Zemana, který přijetí vakcín prosazoval, a dokonce na to konto požadoval o odvolání Blatného a šéfky SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv) Ireny Storové, kteří byli proti tomuto kroku. 

Video  O Sputnik nestojí ani Putin, ani většina Rusů. Analytik zmínil i podivná čísla nakažených  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

O jisté možnosti hledat vakcíny po své ose v pátek hovořil i předseda KSČM Vojtěch Filip, který pro ČTK uvedl, že je lepší se na Brusel nespoléhat. „Je to odborný krok evropské politiky. ČR by se měla obrátit na jiné výrobce bez EU,“ konstatoval. V minulosti Filip prosazoval právě Sputnik. 

Rusko nestíhá

Proces schvalování tu ale není pro legraci, jak zdůrazňují experti napříč obory. Není tu jen pro otestování funkčnosti a bezpečnosti vakcíny, ostatně o jejím složení a bezpečnosti ani experti nijak zvlášť nepolemizují.  „Tento přístup je dlouhodobě ozkoušený. Není důvod, aby byla vakcína špatná, ale je tu jistá nedůvěra k Rusku, a proto tu tyto mechanismy jsou. Firma udělá kontroly, které jsou veřejné, a pak tu vznikne důvěra mezi lidmi, kterou potřebujeme,“ konstatoval během rozhovoru pro Blesk Zprávy již dříve biochemik Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky AV ČR. 

Kontroly se navíc provádí i kvůli velice podstatné věci - EMA se snaží během procesu zjistit, zdali je země schopná vyrábět dostatečné množství vakcín a zdali je dokáže efektivně a včas distribuovat. 

Jak se nyní ukazuje, Rusko toho možná schopné není, jak poukazují světová média. Řada zemí totiž na svoje vakcíny stále čeká. Mezi nimi je nejspíše i zmíněné Slovensko. Slovenský deník ČAS poukazuje na to, že na konci března mělo dorazit dalších 200 tisíc vakcín, není ale jasné, jestli už se do země dostaly. 

Deník zkoušel kontaktovat s dotazem ministerstvo zdravotnictví, dostal ale jen nic neříkající odpověď. „Ministerstvo zdravotnictví bude informovat o dalším postupu v návaznosti na to, jak se obeznámí se závěry Státního ústavu pro kontrolu léčiv,“ napsal slovenskému médiu tamní resort. K dodávkám jako takovým se ale nevyjádřil. 

Podle nepotvrzených informací nedorazilo ani 100 tisíc vakcín do Paraguaye, jak zmiňuje jeden z komentátorů na twitteru. A přidávají se k němu i Maďaři, kteří rovněž poznamenávají, že některé jejich dodávky stále nedorazily. 

Nakažený prezident: Sputnik dostal v lednu

Rusko tvrdí, že co se týče klinických studií, ty vychází více než dobře. Podle tohoto největšího státu světa má účinnost přes 91 %. K oněm 9 procentům možná patří argentinský prezident Alberto Fernández, který se vakcínou nechal v lednu naočkovat a nyní chytil koronavirus. 

„Rád bych ukončil své narozeniny jinak než touto zprávou, ale i tak mám dobrou náladu,“ tweetoval Fernández s poznámkou, že je v dobré fyzické kondici. 

Argentinský prezident Alberto Fernández po očkování vakcínou Sputnik. Argentinský prezident Alberto Fernández po očkování vakcínou Sputnik. | Reuters

Nutno nicméně podotknout, že stávající vakcíny, včetně Sputnik V či AstryZenecy, mají problém s variantami koronaviru. Především s brazilskou variantou, která se nejspíše dokáže uchytit i v těle očkovaného a notně řádí právě v Jižní Americe. Nadále pak platí, že vakcinace pomáhá zamezit těžkému průběhu onemocnění covid-19. 

RH-12 ( 4. dubna 2021 23:19 )

Znám neboj a ty taky by jses měl něco naučit.

RH-12 ( 4. dubna 2021 22:45 )

Já ne ty jsi pleteš dojmy a pojmy, nebyla to KSČ ale StB když už tak paranoidní imbecile.

RH-12 ( 4. dubna 2021 22:23 )

Tak to co jdi napsalo mohu to samé mohu napsat o Rusku fašisto.

RH-12 ( 4. dubna 2021 21:16 )

Neboj taky ji máš jinak by tě rodiče nezplodili.

RH-12 ( 4. dubna 2021 21:11 )

To co dělají Američané děláme i my Češi v rámci NATO a kdybys jsi znal a věděl historií české země budeš psát jinak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa