Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Virolog Černý o Sputniku i čínské vakcíně Sinopharm: Jak fungují a v čem tkví problém

Autor: Nikola Forejtová - 
11. března 2021
05:30

Kolem vakcín proti covidu Sputnik V je pořádně živo. Prezident Miloš Zeman žádá hlavu ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), který si stojí za svým, aby i ruské vakcíny prošly schvalovacím procesem Evropské lékové agentury. Co to znamená, když Sputnik V používá tzv. lidské adenoviry a jak funguje další vakcína z východu - čínský Sinopharm, kterým by Čechy prezident Zeman také rád nechal očkovat? Současné diskutované, ale i ty v ČR již očkované vakcíny přiblížil pro Blesk Zprávy virolog Jiří Černý. Pozastavil se tak i nad vakcínami AstraZeneca, které pro změnu čelily obavám, že nezabírají vhodně u starší populace.

Čínská vakcína od firmy Sinopharm by nemusela být dostatečně účinná. Důvodem může být její jistá zastaralost, jak podotkl v rozhovoru pro Blesk Zprávy virolog Jiří Černý.

Tato očkovací látka je totiž vyrobena na principu využití mrtvého viru, bohužel ale toho původního, který od té doby prošel řadou mutací. Černý nám vysvětlil i fungovaní ruské vakcíny Sputnik V a zmínil též možnost, že by se musela celosvětová populace na covid-19 pravidelně přeočkovávat. Pozastavil se rovněž nad tím, na jakém principu fungují současné vakcíny, kterými jsou Češi očkováni.

Blesk Zprávy: V současnosti se v ČR očkuje třemi druhy vakcín. Dvě z nich fungují na principu mRNA, co ta třetí, AstraZeneca?

Jiří Černý: Vakcína od firmy AstraZeneca funguje za využití takzvaného adenovirového vektoru. To znamená, že část genetické informace SARS-CoV-2, konkrétně úsek, který kóduje spike protein, je vnesen do genomu jiného viru - adenoviru. AstraZeneca používá speciálně opravený šimpanzí adenovirus, který není pro člověka

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa