Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vedlejší účinky po vakcíně: Zažívá je minimum Čechů, hlásí lékový úřad. Vyšetřuje 5 úmrtí

Autor: ČTK - 
18. února 2021
10:22

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) eviduje pět hlášení o úmrtí lidí, která mohla souviset s očkováním proti covidu-19. Za týden počet těchto podezření vzrostl o čtyři. SÚKL to uvedl v pravidelném hlášení o podezřeních na nežádoucí účinky vakcín proti covidu-19. Případy úmrtí se budou prověřovat. Celkem lidé k úterku nahlásili 729 možných nežádoucích účinků, což je asi 1,5 promile z celkového počtu podaných očkovacích dávek.

„Očkování proti covidu-19 podstupuje velké množství lidí, včetně osob, které trpí závažnými zdravotními problémy či komorbiditami, tedy větším množstvím nemocí najednou. V důsledku toho se mohou vyskytnout i nahlášená podezření na nežádoucí účinky, jejichž důsledkem může být úmrtí,“ uvedl SÚKL.

Už minulý týden, kdy SÚKL zaznamenal první případ úmrtí, které mohlo souviset s očkováním, ústav uvedl, že informace o těchto případech posílá do evropské databáze nežádoucích účinků. V databázi se shromažďují případy ze všech zemí, v kterých je vakcína registrována. Všechny případy úmrtí, které mohly souviset s podáním vakcíny, se následně pečlivě hodnotí. Kdyby výbor Evropské agentury pro léčivé prostředky (EMA) došel k závěru, že mezi přípravkem a reakcí existuje příčinná souvislost, může například změnit jeho registraci.

Podezření na další nežádoucí účinky vakcín proti covidu-19, která zatím SÚKL obdržel, odpovídají očekávaným reakcím, které byly popsány v klinických studiích. Nejčastěji, asi ve 45 procentech hlášení, lidé oznamovali takové reakce, jako je horečka, zimnice, únava, reakce v místě vpichu či bolest v podpaží. U některých lidí se objevila bolest hlavy, mdloba, bolesti svalů, nevolnost i vyrážka.

K úternímu večeru, ke kterému je i aktuální hlášení nežádoucích účinků, mělo v Česku ukončené očkování zhruba 182 000 lidí, dalších asi 302 000 lidí zatím dostalo jen jednu očkovací dávku. V ČR se očkuje třemi vakcínami, které jsou registrovány v EU, a to od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

EMA, která sleduje vakcinaci v zemích Evropské unie a vedlejší účinky očkovacích látek, ve zprávě z 29. ledna uvedla, že dosavadní hlášené případy úmrtí po podání vakcíny firem Pfizer a BioNTech nesouvisejí s očkovací látkou.

Video  Šéfka SÚKLu vyvrací mýty o Sputniku. Jak nadějné jsou další vakcíny?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa