Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

2500 hovorů za týden. Na pražské lince k očkování drnčí telefony nonstop

Autor: ČTK - 
23. ledna 2021
10:47

Na linku 800 160 166 k očkování seniorů, kterou spolu s organizací Život 90 provozuje hlavní město, se za týden provozu dovolalo asi 2500 lidí. Části z nich pomohli operátoři s registrací k očkování v Centrálním rezervačním systému, kde si nyní mohou termín očkování objednat lidé starší 80 let. ČTK to sdělila hlavní koordinátorka linky Terezie Šmídová z organizace Život 90.

Senioři se přes krajskou linku mohou do systému registrovat od pátku 15. ledna. Operátoři na lince rovněž podávají základní informace týkající se vakcinace proti covidu-19. Zatím nejvíce lidí volalo v pátek 15. ledna, kdy byla registrace k očkování pro lidi starší 80 let spuštěna.

Operátoři ten den podle Šmídové vyřídili 821 hovorů a k očkování registrovali 112 zájemců o vakcinaci proti nákaze koronavirem. Pomoc s registrací do systému operátoři poskytovali v pátek 15. ledna až odpoledne, protože dopoledne podle Šmídové neměli k rezervačnímu systému přístup. Velký zájem byl i v pondělí 18. ledna, kdy se operátorům dovolalo téměř 500 lidí. Ostatní dny volalo průměrně 250 seniorů, zhruba polovina volala kvůli pomoci s registrací do státního systému.

Pomáhá i nadace Život 90

Linka 800 160 166 je v provozu denně od 8:00 do 16:00 a je určena pro pražské seniory a seniorky nad 80 let. Provoz zajišťují operátoři z řad zaměstnanců pražského magistrátu a pracovníků organizace Život 90. V budoucnu by podle plánu mělo linku obsluhovat až 16 lidí. Dobrovolníci, kteří by se do pomoci seniorům chtěli zapojit, se mohou hlásit přes e-mail dobrovolnici@zivot90.cz.

Infolinky mají i městské části

Informační telefonní linky spustily i některé pražské městské části. Jejich operátoři zatím mohou podávat základní informace k očkování nebo volajícího seniora na dálku provést rezervačním systémem k očkování.

Praha 6 přijímá dotazy k očkování prostřednictvím linky 778 711 281. Operátor je k dispozici každý všední den od 08:00 do 16:00, uvedl mluvčí šesté městské části Jiří Hannich.

Informační linku 800 600 604 pro seniory spustila v úterý 12. ledna také Praha 2. Pracovníci humanitního odboru Úřadu městské části Praha 2 dotazy a požadavky volajících vyřizují v pracovní dny od 8:00 do 16:00. Radnice městské části zprostředkovává očkování ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, jak je uvedeno na webu Prahy 2.

Svou radnici mohou v případě nesnází kontaktovat například i senioři žijící v Praze 14, a to na lince 225 295 222, nebo v Praze 12. Úřad dvanácté městské části hovory přijímá v pracovní dny na lince 244 028 316.

Naočkovaných je zatím necelých 200 tisíc

Zdravotníci v Česku od začátku vakcinace provedli 187.889 očkování. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek řekl, že vakcínu dostalo 1,7 procenta populace, tedy včetně zdravotníků a klientů zařízení sociálních služeb, což je podle něj srovnatelné s Německem. Aplikovalo se více než 170.000 dávek, obě potřebné dávky dostalo zhruba 9000 lidí.

Video  „Symbol plný naděje.“ Spot vlády ke startu očkování v Česku  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Milan Šmid ( 23. ledna 2021 14:42 )

Špatné zprávy: První dávka vakcíny od Pfizeru není dost účinná, tisíce očkovaných chytily covid PředchozíDalší První dávka vakcíny proti koronaviru od firmy Pfizer není natolik účinná, jak výrobce uvádí a jak se očekávalo. Řekl to hlavní izraelský koordinátor boje proti koronaviru Nachman Aš, se zprávou přišly Novinky.cz. Odborník Aš se odvolává na statistiky, kdy se v mezidobí po podání první dávky a při čekání na dávku druhou infikovalo 12 400 izraelských občanů. 21. 1. 2021 13.45 | Autor Martin Synek Izraelský koordinátor boje proti koronaviru Nahman Aš řekl, že se mnoho lidí nakazilo v období mezi první a druhou vakcínou. První dávka je prý méně účinná, než se myslelo a nižší než data, která předložila společnost Pfizer. Aš dodal, že než se v organismu rozvine imunita, může to klidně trvat deset i více dní. Firma loni v prosinci sdělila, že její vakcína má po první dávce účinnost 52 procent, zatímco po druhé dávce už 95 procent. Novinky.cz uvádějí, že prohlášení Nahmana Aše přichází v momentě, kdy některé země zvažují odklad druhé dávky kvůli nedostatečným dodávkám vakcín. Třeba Velká Británie rozhodla, že umožní podání druhé dávky až dvanáct týdnů po prvotním naočkování. Britští experti na boj s epidemií počítají s nižší účinností než při rychlém podání dvou dávek. To znamená, že se jim i při nedostatečném množství vakcín podaří naočkovat více lidí a zamezí tak šíření viru. Doporučený odstup mezi dávkami jsou tři týdny. Řada odborníků ale s britskými experty nesouhlasí, dle nich je Brity navrhovaný odstup moc velký. Ani samotná společnost Pfizer s tím nesouhlasí. Tvrdí, že nemá testy, které by mohla dodat jako důkaz, že jedna dávka funguje déle než tři týdny. Poradce britské vlády Patrick Vallance říká, že všechny vakcíny budou ve skutečnosti méně účinné, než říkají jejich studie. A že Británie by měla bedlivě studovat všechny údaje, aby zjistila, jaký účinek vakcíny mají. V Izraeli je v současné chvíli proočkováno 30,14 procenta lidí z devítimilionové populace

kahuja ( 23. ledna 2021 13:20 )

Proočkovanost v ČR a v Německu je srovnatelná, je to 1,7% celé populace v každém státě.
Ve skutečnosti má ale Německo proočkovaných 8x víc lidí, protože má 8x víc obyvatel než ČR.
Blatný by se měl konečně naučit buď základy matematiky, nebo říkat pravdu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa