Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zdravotníci o očkování: Jan (23) zmínil i bolesti. Adélu (27) nepustil systém kvůli věku

Autor: Nikola Forejtová - 
2. února 2021
05:30

Vakcinace je podle řady expertů jedinou nadějí, jak se překlenout přes pandemii koronaviru. V Česku se nyní očkují nejrizikovější skupiny obyvatel a zdravotníci. Právě zdravotníci ale měli potíže s tím, se na svůj termín vůbec objednat. Jak popsala Blesk Zprávám Adéla, systém ji nechtěl pustit kvůli věku a po 26. lednu jí zase hlásil, že není v registru zdravotníků. Vedle toho Jan (23) už má očkování zcela za sebou. Na očkování nevidí nic zajímavého, podle něj se prostě jedná o klasickou vakcinaci, které se člověk nemá obávat. 

Očkování v Česku zvolna běží. Zdravotníci v Česku dosud podali téměř 269 000 dávek vakcíny proti covidu. Zhruba 37 200 lidí už dostalo obě potřebné dávky očkování. Mezi nimi je i zdravotník Jan (23), podle kterého se očkování proti covidu-19 neliší od jakéhokoliv jiného očkování. 

„Celý proces aplikace očkovací dávky probíhá stejně jako u jiných očkování. Poté, co doktorka ukončí otázky a je si jistá, že na základě zjištěných anamnestických údajů a absence akutního onemocnění může být podána dávka, vám ji sestřička pod dohledem doktorky aplikuje. A poté čekáte v čekárně po dobu 30 minut. Pokud je vše v pořádku, můžete jít domů,“ popsal Blesk Zprávám.

Jan: Měl jsem bolesti, ale nic hrozného

Jan se setkal i s vedlejšími účinky, jak ale zdůrazňuje, nejednalo se „o nic hrozného“. „Po první dávce jsem měl lehkou slabost, která trvala asi šest hodin a po druhé dávce jsem měl slabost těla už větší i s bolestí hlavy, jako když na vás leze chřipka, a to kolem 11 hodin,“ uvádí.

Zdravotník tak popsal nejčastější vedlejší účinky vakcín, na které upozorňuje i Státní ústav pro kontrolu léčiv. „Relativně často se po očkování mohou rozvinout potíže podobné chřipce se zimnicí, bolestí hlavy, kloubů a svalů, může být i vysoká horečka, je tedy potřeba počítat s možnými omezeními,“ vypočítává nejčastější negativní účinky pro Blesk Zprávy tisková mluvčí SÚKL Klára Brunclíková.

Video  Šéfka SÚKLu vyvrací mýty o Sputniku. Jak nadějné jsou další vakcíny?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jan neměl na rozdíl od jiných jeho kolegů větší problém ani u registrace. „Vrchní sestry a primáři/ky udělali seznam zaměstnanců, kteří mají zájem o očkování. Vše probíhalo rychle a hladce. Udělal se seznam a dostali jsme na výběr termíny, kdy bychom mohli jít, a my si jeden vybrali, nebo nám bylo rovnou řečeno, kdy máme jít. V den, co jsem tam byl já, tam bylo hodně lidí, ale očkování probíhá rychle,“ dodává pro Blesk Zprávy.

Oslovený zdravotník dodal, že on svou druhou dávku získal po třech týdnech od první. Zdravotnice Adéla (27) pak na svou první vakcínu teprve čeká. „Jdu v pátek. Musím ale říct, že s registrací byl problém a vše to bylo zmatené,“ svěřila se Blesk Zprávám. Její snaha o registraci totiž probíhala v době, kdy vláda měnila registrační systém - tedy v době kolem 20. ledna.

Největší problém měla Adéla kvůli svému věku. Systém ji prvotně nechtěl pustit dál. „Poté, co systém upravili a ohlásili, že od 26. ledna se můžeme bezproblémově přihlásit, jsem to zkoušela znovu. Opět neúspěšně. Nejdříve mi psali, že mě nenašli v registru zdravotníků a podruhé mě to nepustilo dál kvůli výběru nemocnice,“ uvádí.

Adéla není jediná, kdo hlásil problém během prvních i druhých pokusů o registraci. A problém spatřuje i v nepřehlednosti systému. „Když se mi konečně povedlo zarezervovat si termín na 5. února, tak mi přišla potvrzovací SMS. Hned poté mi ale přišla další, že mám jít na očkování 5. března,“ uvádí s tím, že až později si dokázala v „nejčastějších“ otázkách dohledat, že se jedná o termín očkování na druhou dávku. „Dlouho jsem to hledala a byla nejdříve zmatená, jestli nejsem omylem napsaná dvakrát,“ konstatovala v rozhovoru pro Blesk Zprávy. 

Za podivné jí přijde i to, že se na očkování registrovala ve stejný čas jako její kolegyně. Ta ale zatím žádnou zvací SMS nedostala. Původně fungoval registr tak, že člověk obdržel po SMS tzv. PIN2. Nyní ale dochází právě zvací SMS, kdy je člověku přímo oznámeno, že jeho termín je volný a je zapsaný. 

Video  Pokus o registraci do systému a následnou rezervaci očkování skončil neúspěšně. Termíny již byly rozebrány  - Pavel Schuster
Video se připravuje ...

Očkování proti covidu-19 začalo v Česku loni 27. prosince. Registrační systém pak vláda obhajuje. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měl systém jen drobný výpadek ve svém rozjezdu. Později ale došlo ke změnám a vláda smetla ze stolu i plán, že by se na svůj termín začaly od 1. února rezervovat další skupiny obyvatel. 

„My určitě nebudeme otevírat nějaké nové registrace, myslím kategorie občanů, protože zkrátka tuto kategorii (nad 80 let) budeme očkovat dlouho... Aspoň za mě není žádný plán, že bychom otevírali nějaké nové věkové kategorie z hlediska očkování,“ uvedl Babiš. Důvodem ale není chyba systému, ale prostý fakt, že vakcíny není prozatím dostatek.

Do České republiky výrobci v únoru dodají 525 000 dávek vakcíny proti covidu-19. Dvě třetiny z 335 000 dávek od Pfizer/BioNTech půjde na přeočkování. Dalších 110 000 dávek dodá Moderna a počítá se také s 80 000 dávek od AstraZeneca. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa