Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Očkovací pas jako nutnost pro cestování? První země ho zavedou už od léta

Autor: DW, ksi - 
17. února 2021
18:16

Stockholm a Kodaň chtějí do léta zavést digitální očkovací pas proti koronaviru, a usnadnit tak cestování svým občanům. Server Deutsche Welle rozebral, kdo z toho bude mít prospěch a jak to vypadá v dalších zemích EU. Bude letos v létě opět možné normálně cestovat?

Švédsko proslulo svým speciálním postupem v boji proti pandemii koronaviru. Místo uzávěry a omezení, ke kterým přistoupily ostatní evropské země, se Švédové spoléhali na imunitu občanů a jejich zdravý rozum. Za svůj přístup nakonec sklidili kritiku kvůli vysokému počtu infekcí v zemi. Podle Johns Hopkins University se v desetimilionovém Švédsku dosud covidem-19 nakazilo více než 600 tisíc lidí. Pro srovnání, v Česku je to téměř 1,1 milionu infekcí.

Jak bude vypadat letošní Oktoberfest, pokud na něj budou mít přístup jen očkovaní:

Nyní se Švédsko společně s Dánskem opět vydává neprobádanou cestou – chtějí do léta zavést speciální digitální certifikát o očkování proti koronaviru, který by mohl usnadnit cestování jejich občanům.

Podle švédského ministra pro digitální média Anderse Ygemana jde o prosté osvědčení, že jste byli očkováni. Takový certifikát by v budoucnu mohl být využíván jako propustka do jiných zemí nebo na kulturní a sportovní akce. Digitální infrastruktura pro očkovací pas by měla být spuštěna již do 1. června, na čemž v zemi spolupracuje několik úřadů.

Dánsko své plány o očkovacím pasu oznámilo ještě dříve než jeho severní soused. Účelem je především usnadnit život pracujícím lidem na služebních cestách. Potvrzení o očkování bude možné získat přes speciální webovou stránku nebo v mobilní aplikaci. Další možnosti zatím nejsou známy.

Postup očkování

V tuto chvíli by se však z výhod očkovacího pasu mohl těšit jen málokdo. Podle online platformy Our World in Data (Náš svět v datech) bylo v Dánsku k 16. únoru naočkováno 6,99 procenta obyvatel a ve Švédsku 4,53 procenta obyvatel. V Česku je to jen 4,21 procenta, což je mírně pod průměrem zemí EU, který činí 4,88 procenta populace. Pro srovnání: V Izraeli již bylo proti koronaviru očkováno asi 74 procent lidí.

Není jasné, zda se postupem času nechá většina Švédů naočkovat, neboť je tu na vakcinaci nahlíženo spíše kriticky. Může za to přes deset let stará kauza okolo očkování proti prasečí chřipce. Po očkování přípravkem Pandemrix (který dostaly na světě desítky milionů lidí) se zrovna ve Švédsku a Finsku objevilo na 300 případů narkolepsie – spánkové poruchy.  Jedná se o jeden z největších zdravotních skandálů v zemi a lidé si ho dobře pamatují, jak uvádí Deutche Welle.

Díky očkovacímu certifikátu by si vakcinovaní mohli užívat privilegií. To vypadá na první pohled pozitivně, má to však i své nevýhody. Kritici se obávají, že tak vlády plíživě donutí své občany k očkování – zejména ty, kteří musejí hodně cestovat nebo se chtějí opět účastnit společenského života. To by mohlo podle německého ministra vnitra Horsta Seehofera rozdělit společnost. Kromě toho by mohla být otřesena důvěra v politiky, kteří dříve vylučovali povinné očkování.

Dokud nebude k dispozici dostatek vakcín, jsou výhody pro očkované osoby nespravedlivé. Kromě toho, ne všichni mohou být očkováni bez omezení. Lidé, kteří trpí závažnými alergiemi nebo užívají imunosupresivní léky, by měli být očkováni pouze po konzultaci s lékařem; těhotné a kojící ženy by se pak měly vakcínám úplně vyhnout. Tito lidé budou neprávem zbaveni výhod, aniž by s tím mohli cokoliv dělat, upozorňuje Deutsche Welle.

Cestování do dalších zemí

Dánsko a Švédsko nejsou jediné země, které očkovací pasy zvažují. Británie je připravena vydávat obyvatelům očkovaným proti covidu-19 speciální doklady pro cesty do zahraničí, pokud to budou jiné země vyžadovat, nechystá se je ale zavádět pro domácí využití. „Pokud budou mezinárodně jiné země vyžadovat potvrzení o očkování, pak je myslím správné, abychom to usnadnili,“ řekl BBC britský vládní koordinátor pro očkování Nadhim Zahawi.

Takzvané vakcinační cestovní pasy už svým občanům začal vydávat například Island. Certifikáty mají lidem umožnit volné cestování v případě, že je budou jiné země uznávat. Další evropské země jako Řecko, Kypr a Španělsko rovněž požadují jednotný očkovací certifikát, aby vakcinovaní lidé mohli opět svobodně cestovat a jejich cestovní ruch začal opět fungovat, upozorňuje Deutsche Welle. Polsko a Rumunsko se chystá upustit od karantény pro cestující, kteří byli proti koronaviru očkováni.

Naopak o očkovacím pasu neuvažuje Chorvatsko, oblíbená letní destinace Čechů. „Chorvatsko se nebude ubírat tímto směrem, ale budeme pokračovat v práci na zavedení bezpečnostních protokolů a zdravotních standardů,“ uvedla pro server Total Croatia News chorvatská ministryně turismu Nikolina Brnjacová.

Mezi jednotlivými zeměmi EU dosud převládl názor, že nejprve je třeba pokročit v očkování a také zajistit, aby nebyli diskriminováni neočkovaní lidé. EU jako celek nyní očkovací pas zvažuje. Komisařka pro zdraví Stella Kyriakidesová však uvedla, že si nepřeje očkovací pas, ale spíše jakýsi certifikát. „Rozdíl je v tom, že by toto osvědčení navíc obsahovalo všechna data týkající se očkování.“

Kyriakidesová doufá, že by to mohlo mít vědecké využití. „Umožní nám to sledovat, jak se virus vyvíjí a jaké jsou možné vedlejší účinky očkování, které se dostaví až se zpožděním. Kromě toho také umožňuje diferenciovanou následnou péči bez ohledu na to, ve které evropské zemi se nacházíte.“

Pokud jde o Česko, ministerstvo zdravotnictví se v současné době zaštiťuje Strategií očkování proti nemoci covid-19, ve které se o žádném očkovacím pasu či certifikátu zatím nepíše. Postoj Česka tedy zůstává i nadále nejasný.

Video  Epicentrum - Aleksi Šedo  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

krapotkin ( 18. února 2021 02:13 )

No jasně, buď si to svinstvo necháš píchnout, nebo uvidíš jak s tebou zatočíme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa