Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Očkování v Praze: Většina praktiků se chce zapojit, městská centra jsou připravená. Chybí vakcíny pro seniory

Autor: ČTK - 
5. února 2021
13:14

Většina praktických lékařů v Praze se chce zapojit do očkování proti covidu-19. Vyplývá to z průzkumu, který mezi nimi uskutečnil magistrát. Radní Milena Johnová (Praha Sobě) a pražský koordinátor očkování Martin Ježek dnes v rozhovoru s ČTK řekli, že zásadní bude propojení systémů lékařů se státním očkovacím systémem. Pro očkování by měli praktici využívat vakcínu AstraZeneca, která by měla dorazit v sobotu. Dávky z první dodávky nicméně ještě město zřejmě smění s jinými kraji za vakcínu Pfizer/BioNTech, kterou potřebuje.

Ježek uvedl, že magistrát oslovil e-mailem 686 praktických lékařů ze 720, kteří v metropoli ordinují. Ti, kteří osloveni nebyli, podle něj nemají e-mail, což je zřejmě dáno jejich vyšším věkem. Z oslovených lékařů jich 444 do čtvrtka zareagovalo a 437 účast na očkování potvrdilo. Nezájem tedy nahlásilo pouze sedm praktiků. Ochotu dojíždět za nemobilními seniory přímo domů pak podle koordinátora vyslovilo 296 praktiků.

„Je perfektní, že mají takovýto zájem, je důležité využít znalosti praktiků o jejich pacientech,“ uvedla k tomu Johnová. Zásadní podle ní je zejména očkování doma, protože převoz do očkovacího centra může být pro nepohyblivé starší lidi stresující, i když mohou využít například převoz dobrovolnými hasiči, dopravní zdravotní službu nebo služby neziskových organizací.

Pro praktiky bude zásadní to, aby byly jejich systémy propojeny s očkovacím systémem, a mohli tak do něj vkládat informace o naočkovaných pacientech, stejně jako je získávat. Ježek řekl, že podle informací ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se na řešení pracuje a mělo by být představeno příští týden.

Očkování se zpozdí

Pro očkování bude vhodná vakcína firmy AstraZeneca, protože ji není nutné uchovávat v hlubokých mrazech, a praktici ji tak budou moci skladovat v běžných lednicích. Podle posledních informací dorazí první dodávka nové vakcíny do Česka v sobotu, mělo by jít asi o 20 000 dávek. V Praze nicméně stále chybí dávky Pfizer/BioNTech nutné k očkování lidí, kteří už dostali první dávku, není jí dost ani pro klienty domovů pro seniory. Podle Johnové nebude vůbec výjimečné, že senioři v domovech dostanou druhou dávku později. Dodala, že na dodržení termínu už na čtvrteční schůzce netrval ani ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

První část dodávky látky AstraZeneca určená pro metropoli tak zřejmě poputuje do jiných krajů, které výměnou zašlou dávky Pfizer/BioNTech. Tato směna se už uskutečnila s několika tisíci dávek séra Moderna.

Očkovací centra připravena

Ježek také uvedl, že podle aktuálních informací by mělo do metropole v polovině února dorazit 9700 dávek séra od firmy Moderna. Na rozdíl od vakcíny firem Pfizer a BioNTech si město na ministerstvu zdravotnictví dojednalo, že Moderna bude chodit přímo do magistrátních center a o její distribuci bude rozhodovat pražský koordinátor. Magistrátní očkovací centra  v poliklinice ve Spálené ulici a v Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech jsou podle Ježka připravena ke spuštění, otevřít se mají 15. února.

Ministr Jan Blatný promluvil o očkování v Epicentru Blesku:

Video  „Rozvolnění brání mutace,“ tvrdí Blatný. Přiznal výhrůžky i „otázku za milion dolarů“.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Máme připravený klíč, jak budeme postupovat při rozdělování vakcíny,“ řekl dále Ježek. Počet dávek se podle něj bude určovat v závislosti na kapacitě daného očkovacího místa a na tom, kolik lidí v něm podle centrálního systému na vakcinaci čeká. Bude nicméně záležet na tom, kolik dávek bude mít město k dispozici.

Magistrát také připravuje vlastní očkovací strategii, která by podle Johnové měla být hotová do dalšího jednání zastupitelstva, které se bude konat 18. února. „Bylo by pro nás dobré, abychom věděli více o plánech vlády,“ řekla v té souvislosti radní.

Covid_19 ( 5. února 2021 17:34 )

zdravotníci a lidi očkování zvládnou, i když jim vládní nemehla škodí co mohou . Když v pátek dodají praktikovi vakcínu Pfizer, tak má 5 dnů na naočkování vakcíny, když se naředí, tak je na aplikaci 5 hodin, v tom nevidím problém, ani praktici v tom nevidí problém. Problém se vším má vláda, protože lobbing nemocnic za očkování je velký, nechtějí nechat vydělat praktiky, ale chtějí masově očkovat a pěkně si mastit kapsu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa