Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Evropané se těší na léto: Riskují a kupují dovolené, platí o 20 procent víc než dřív

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
10. února 2021
21:28

Pandemie koronaviru lidem udělala čáru přes rozpočet, co se letních dovolených týče. Spousta Evropanů tak v loňské sezóně zůstala doma a objevovala krásy domoviny. Letos to ale vypadá, že se lidé nechtějí nechat připravit o pobyt v zahraničí. Podle cestovní společnosti TUI Group Evropané spoléhají, že v létě se bude moci dát cestovat, za dovolené utrácejí o 20 procent více než před pandemií, uvedla stanice CNN.

I když ve světě panuje nejistota a země pravidelně zpřísňují pravidla pro cestující, lidé plánují letní dovolené. Společnost TUI uvedla, že k úterý 9. února si u nich dovolenou zabookovalo na 2,8 milionu lidí. Oproti roku 2019 je to sice pokles o 44 procent, ale od období červen-říjen 2020 je to pětkrát vyšší počet klientů.

TUI provozuje na 150 letadel, 15 výletních lodí a 400 hotelů, podle mluvčího společnosti lidé v současnosti uplatňují vouchery získané za loňské zrušené zájezdy. Nicméně se zvyšuje i počet nákupů nových pobytů, za poslední měsíc to bylo o 70 procent, uvedl mluvčí TUI. Největší turistická skupina se sídlem v Německu zatím od svých klientů požaduje jen platbu minimální zálohy. Zákazníkům rovněž nabízí zdarma změny rezervací do 21 dnů před začátkem pobytu. To platí pro všechny dovolené zabookované před 9. únorem.

TUI: Lidé si vynahrazují loňské léto

Ředitel společnosti Fritz Joussen upozornil, že neočekávají, že budou muset zlevňovat zájezdy, aby je prodali. Připustil však, že průměrná cena dovolené od roku 2019 vzrostla o 20 procent. Na vině je podle něj vysoká poptávka po dražších a luxusnějších zájezdech. „Dovolenkáři dohánějí sezónu, kterou museli strávit doma, a tak jsou ochotní si připlatit,“ prohlásil Joussen. „Věřím, že jako cestovní společnost před sebou máme dobré léto,“ domnívá se.

Joussenův optimismus je v souladu s výzkumem, který předložila Světová rada cestování a cestovního ruchu. Podle výzkumu všechny velké cestovní společnosti hlásí zvýšený zájem o nákup a rezervaci dovolených. „Cestovní a turistický sektor se vzpamatovává z loňské situace, dá se očekávat silná letní sezóna,“ uvádí Světová rada cestování a cestovního ruchu.

WTO: Turismus se bude vzpamatovávat 4 roky

Ne všichni experti ale souhlasí, světem se nyní šíří nové mutace koronaviru a státy zpřísňují restrikce spojené s cestováním, vyžadují od přijíždějících negativní testy a karanténu. Světová organizace cestovního ruchu (WTO) při OSN už v lednu vyjádřila svoje pochybnosti, co se obnovy turistického sektoru týče. Podle WTO jsou letošní vyhlídky pro sektor ještě horší než loni, návrat k normálu zabere podle organizace nejméně 4 roky.

V evropských zemích platí přísná opatření, někdy i lockdowny, a vlády svoje obyvatele zrazují od cestování, nejen do zahraničí. Nicméně v Evropě, stejně jako po celém světě, se očkuje proti koronaviru. Snad právě proto lidé věří tomu, že se v létě bude moci „normálně“ cestovat. Cestovní společnosti uvedly, že záleží také na rychlosti vakcinačních programů. Konkrétně TUI si pochvaluje rychlou distribuci britské vakcíny od společnosti AstraZeneca, právě Britové jsou totiž jejich největší zákazníci.

Cestovní společnost ve ztrátě

TUI je však kvůli pandemii opět v hluboké ztrátě. V posledním kvartálu loňského roku, což je jeho první finanční čtvrtletí, dosáhla čistá ztráta 20,6 miliardy korun. Tržby se propadly o téměř 88 procent na 12 miliard korun.

Video  Rekordní nadúmrtnost a největší pokles naděje dožití od války. Expertka promluvila o vlivu covidu.  - Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa