Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Důležité je pořád něco dělat,“ radí seniorky (92 a 88) z Prahy. Nechápou odmítavý postoj k očkování

Autor: jza - 
10. února 2021
05:21

Očkování v domovech pro seniory a dalších pobytových zařízeních je v plném proudu. Obyvatele Prahy 1 tento týden objíždí mobilní týmy s druhou dávkou vakcíny po seniory starší 80 let. Tu dostaly i dvě z obyvatelek domu s pečovatelskou službou v Dlouhé ulici, které se podělily o to, jak prožívají koronavirovou epidemii nebo jak si udržet optimismus v době, kdy ho řada lidí ztrácí.

Domovy s pečovatelskou službou jsou jedním z míst, kam míří mobilní očkovací týmy z Nemocnice Na Františku. Ten v Dlouhé ulici spadá pod Středisko sociálních služeb Prahy 1, které zřizuje městská část. Celkem tu očkují desítky seniorů. Ve skromném bytě tu žije už 12 let Dagmar Dukátová (92), která rozhodně neztrácí optimismus. Nebojí se ani chodit ven, i když současné počasí tomu moc nepřeje. „Člověk potřebuje chodit,“ krčí rameny.

Očkování se nebála

Režim návštěv je v domě hodně omezený, občas ji může přijít navštívit kamarádka, která už také dostala vakcínu. Sama s očkováním rozhodně neváhala. „Od samého začátku vím, že se dám očkovat,“ dodala k tomu. V době koronavirové epidemie jí chybí hlavně kulturní vyžití.

V Praze žije celý život. Je, jak sama říká, „Vltavou křtěná“ a těší se, až bude moci opět zajít s kamarádkou třeba na koncert do Rudolfina nebo na kávu. Koronavirus ji už na delší dobu odloučil od rodiny, která žije ve Spojených státech a která se právě kvůli epidemii loni ani nedostala do Česka. Kontakt udržují alespoň na dálku. „Těším se vždycky na sobotu, kdy mi syn zavolá,“ prozradila. Lidé se podle ní během omezení pohybu, když musí zůstat doma, musí hlavně umět nějak zabavit.

Pro lidi, kteří očkování odmítají, nemá příliš pochopení. „Takový postoj já vůbec neumím pochopit,“ řekla k tomu. Diví se tomu, že řada lidí je ochotná naslouchat různým poplašným zprávám, které vykládají o vakcínách bůhví co. „Připadá mi to nesmyslné, celý svět se nechává očkovat,“ dodává.

Očkování je cesta z krize

I další z obyvatelek Jana Novozámská (88) si udržuje optimismus. Očkování také uvítala a neměla z něj žádné obavy. Ani po injekci neměla problémy. „Z krize se dostaneme jedině proočkováním,“ myslí si a říká, že poslouchá hlavně názory lidí, kteří mají nějakou odbornost. Sama totiž léta působila coby vědecká pracovnice na Filozofickém ústavu Československé akademie věd.

Teď v době epidemie covid-19 skoro nevychází z domu i kvůli tomu, že teď musí po úrazu používat chodítko. „Těším se, že budu chodit ven. Mám strašně ráda Prahu,“ říká. Současná situace podle ní může přivést lidi k tomu, více pracovat na sobě. 

Je potřeba pořád něco dělat

Je doktorkou filozofie a hodně se věnuje četbě, čímž si také udržuje bystrou mysl. Rozhodně nesahá po žádné jednoduché literatuře a po letech si znovu přečetla třeba Kunderův Žert, i když to podle ní rozhodně není jednoduché čtení. „Já bych řekla, že cesta, jak se udržet v kondici, je nenudit se, pořád něco dělat,“ poradila by lidem, které koronavirus drží doma.

V prvním kole očkování využilo možnost dostat vakcínu téměř 90 procent seniorů starších 80 let v domovech s pečovatelskou službou, které provozuje městská část. Na Středisko sociálních služeb se mohou lidé telefonicky obrátit na informační linku pro seniory. Linka už pomohla domluvit si očkování desítkám seniorů. Mobilní týmy z Nemocnice Na Františku vyráží i do dalších městských částí, například do Prahy 6, 7 nebo i za seniory v Lysolajích nebo Kolovratech.

Video  Za očkováním z Kolína do Prahy: Rakušan o problémech s registracemi a Babišovi v bunkru  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa