Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ostudná porážka Babiše, zní po rozdělení vakcín. Premiér se brání, Kalousek zmínil „blbce“

Aktualizováno -
2. dubna 2021
13:33
Autor: ČTK, Mii - 
2. dubna 2021
09:45

Výsledek jednání velvyslanců o rozdělení dodatečných deseti milionů vakcín proti covidu-19 přinesl ostudnou porážku rakouského kancléře Sebastiana Kurze, českého premiéra Andreje Babiše a šéfa slovinské vlády Janeze Janši. Napsal to portál Politico. Tato trojice zemí se odmítla připojit k plánu portugalského předsednictví na pomoc zemím potýkajícím se se zásadním nedostatkem vakcín. Podle serveru Politico nejvíce ztratil Babiš, jenž se svým postojem připravil o desítky tisíc dávek navíc. Za výsledek jednání kritizuje premiéra i česká opozice, on sám reagoval slovy, že se systémem přerozdělování nesouhlasí.

Portugalské předsednictví ve čtvrtek večer informovalo, že 19 členských zemí obdrží poměrnou část z 6,6 milionu vakcín. Jde o země, které se části svých dávek vzdaly ve prospěch Bulharska, Chorvatska, Estonska, Lotyšska a Slovenska. Tato pětice kromě poměrné části z deseti milionů vakcín obdrží jako výraz solidarity i poměrnou část z 2,854 654 dávek. Rakousko, Česko a Slovinsko obdrží poměrnou část z deseti milionů vakcín. V případě českého přídělu jde o 239 000 dávek.

Portugalské předsednictví EU původně navrhlo, aby tři miliony byly rezervovány pro šestici nejpotřebnějších zemí, konkrétně šlo o Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko, Lotyšsko, Slovensko a Česko. Zbývajících sedm milionů dávek mělo být jako obvykle rozděleno podle počtu obyvatel mezi všech 27 členů EU. To se však nelíbilo Praze, Vídni a Lublani.

Rakousko a Slovinsko díky tomu, že se k návrhu Portugalska odmítly připojit, získaly trochu vakcín navíc, naopak Česká republika z „balíku solidarity“ mohla získat asi 140 000 dávek očkovací látky. To, že se k němu odmítla připojit, vedlo k čisté ztrátě 70 000 dávek, píše Politico s odvoláním na diplomaty. Toto by se podle serveru mohlo pro Babiše stát strašákem před podzimními parlamentními volbami.

„Těžko říct, co se tak pokazilo“

Proč se Praha odmítla k návrhu Portugalců připojit, není jasné, píše Politico. Zřejmě mylně počítala s tím, že vyjde taktika kancléře Kurze, který neustále tvrdí, že vakcíny jsou v unii rozdělovány nespravedlivě, a který jich chtěl původně získat více, než Rakousku příslušelo na základě počtu obyvatel. Volá po evropské solidaritě, ale sám k ní odmítá přispět, píše Politico. Přitom skutečnost, že při předchozích objednávkách vakcín Rakousko neprojevilo zájem o celý svůj stanovený příděl, je jeho vina.

„Babiš trvá na tom, že není tradiční politik,“ řekl jiný nejmenovaný diplomat o českém premiérovi. „Ale těžko říct, co to znamená při vyjednávání a co se v Praze tak pokazilo,“ dodal. Jeden český diplomat tvrdí, že je mylné se domnívat, že Praha stála slepě při Kurzovi a ztrátu vakcín pro Česko se snaží vyložit jako zisk pro nějakou zemi, která je potřebnější. „Vyzýváme k solidaritě, ale všem se jí nedostalo. Nakonec ty dávky, které si nevezmeme, mohou skončit u někoho, kdo je potřebuje ještě více,“ snažil se vysvětlit.

Žádné překvapení, zní od opozice

Babiše kvůli selhání kritizuje i česká opozice. „Premiér bravurně vylepšil náš obraz v očích zemí EU. Doteď jsme platili za sobce, kteří by nejraději byli černými pasažéry. Nyní budeme platit i za blbce, kteří neumí počítat. Kromě této pověsti máme o 70 tisíc vakcín méně. Lépe už to fakt vyjednat nešlo,“ konstatuje exposlanec TOP 09 Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek (politik TOP 09, 22 let poslanec).

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové tento výsledek není překvapivý. „S panem premiérem jsem v poslední době několikrát jednala. Absolutně mě proto nepřekvapuje, že nevyjednal 140 tisíc dávek vakcíny navíc. Díky velké shovívavosti našich spojenců máme aspoň něco. Pane Babiši, ani nezkoušejte házet vinu za vaši neschopnost na EU! Ten viník jste Vy,“ směrovala mu rozzlobený komentář.

Také předa lidovců není spokojený. „Premiér bohužel naprosto v jednáních selhal. Mohl zajistit pro naše občany více vakcín, neudělal to ani včera, ani na podzim, když neobjednal pro ČR maximální možný počet vakcín! Tato jeho špatná rozhodnutí bohužel mohou za tisíce zbytečně zmařených životů!“ napsal Marian Jurečka.

„Opakuje se to s železnou pravidelností: Doma dělá Andrej Babiš ramena, v EU neprosadí nic. Pokud se zpráva potvrdí, je to skandální prohra. Vakcíny zachraňují životy, povinností premiéra je bojovat o každou z nich,“ hovoří podobně předseda ODS Petr Fiala.

Petříček požaduje omluvu, Hamáček vysvětlení

Kritickými slovy nešetří ani ministři za ČSSD. „Pan premiér chtěl o všem jednat sám, strategii s nikým nekonzultoval, výsledky nám neoznámil. Takže teď musí také sám převzít zodpovědnost a omluvit se těm, kdo budou na vakcíny čekat zase o něco déle,“ sdělil na twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček je přesvědčen, že Babiš o nevyjednání vakcín bude muset mluvit. „Je to čistě jeho odpovědnost a musí občanům vysvětlit, proč jsme přišli o 70 000 vakcín,“ uvedl Hamáček.  

Babiš: Nechápu tenhle přístup

Samotný Babiš nicméně ze selhání viní spíše Evropskou unii. Uvedl, že nerozumí tomu, jak mohlo portugalské předsednictví oznámit kompromis o rozdělení dodatečných deseti milionů vakcín od firem Pfizer/BioNTech v EU, když s ním ČR, Rakousko a Slovinsko nesouhlasí. Sdělil to dnes ČTK. Klíč, podle kterého se mají vakcíny rozdělit, není podle něj solidární a vybalancovaný. Řešení vzniklo pod vlivem velkých států a na sílu, doplnil Babiš.

„Solidarita se projevuje jen v deklaracích pro média. Při jednání za zavřenými dveřmi žádná neexistuje,“ napsal dnes premiér. Při jednáních podle něj převládla touha potrestat rakouského kancléře Sebastiana Kurze, že se proti nevyvážené distribuci vakcín v EU dříve ozval.

Unijní země v prvním čtvrtletí dostaly přes 90 milionů dávek vakcíny proti covidu-19, což je zvláště kvůli výpadkům od firmy AstraZeneca výrazně méně, než čekaly. Společně nakoupené očkovací látky si mezi sebe rozdělují podle počtu obyvatel. Když ale některé země neprojeví zájem o celý svůj příděl, mohou si jej koupit jiné státy, čímž vzniká nepoměr, který kritizuje Rakousko nebo Česká republika.

Staroduchodce ( 4. dubna 2021 11:40 )

I v souvislosti s rozdělováním vakcím se ptám, co pro to udělali zástupci eurohujerů sedících na statisícových židlích v Bruselu? Nebo tam jen plní propagandu ryzích místních politiků, vstupujících do politiky s holým zadkem a kteří si chtějí konečně nahrabat, když asi moc úspěšní prací nejsou?

Staroduchodce ( 4. dubna 2021 11:02 )

K tomu STB, případně Bureš. Členové KSČ se podpisem také zavázali práskat nepravosti proti soc./ kom. režimu. V padesátých letech praskali vzajemně na sebe, později hlavně když šlo o stranické boje o "lepší postavení". Pokud byl někdo ještě navíc zapsán u STB, asi byl zajímavější než dělník zlepšující třídní složení KSč, který se mohl realizovat na nejnižší úrovni komunistů kádrováním občanů/ sousedů v ulici, na podniku ve mzdové komisi při stanovování platu nestraníků třídní skupiny tzv. THP, atd.. Nakonec i v LM, kde si mohl zastřílet (v roce 1989 byli připravování takto rozehnat demonstrace). V této části býv. ČSSR byl jedn milion členů KSČ, na ně napojeno s různými výhodami, např. při posuzování přijetí na odborné školy kdy ny prvním místě rozhodovalo politické a třídní zařazení rodičů (pozn. při komplexních hodnocení THP v sedmdesátých letech i prarodičů!), postavení v zaměstnání , atd., alespoň 4 příbuzní jako další "burešové", i když nic nepodepsali, pouze dělali agenty členům KSč. Ale i tak byli na tuto skupinu blízkých agentu/ členovi KSČ napojeni další agenti těchto KSČ agentů. Takže často proti Babišovi povykují přímí pohrobci KSČ agentů, nebo přímí potomci, a nebo dokonce KSČ agenti. Proč to asi dělají? Asi mají "máslo na hlavě".

konas3 ( 3. dubna 2021 11:57 )

konas3 ( 3. dubna 2021 11:54 )

Kalousek je vosel, o tom žádná. Jestli jsou tvé informace o pramierovi pouze z Babišových novin, tak to je brutálně nevyvážený zdroj.

konas3 ( 3. dubna 2021 11:52 )

Férový Babiš? Žasnu co se tady člověk nedozví. Tahle novinka by se měla šířeji rozvést. Asi žiješ v jiné zemi a pohled zvenčí není moc reálný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa