Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Další rána pro očkování v Česku: Vakcíny Johnson & Johnson v dubnu nedorazí, přiznal Babiš

Autor: ČTK - 
23. března 2021
20:16

Vakcína proti nemoci covid-19 od firmy Johnson & Johnson v dubnu do Česka nedorazí. Premiér Andrej Babiš (ANO) to dnes řekl rozhlasové stanici Frekvence 1. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ještě v pátek uváděl, že Johnson & Johnson dodá do České republiky v dubnu desítky tisíc dávek.

„Bohužel, v dubnu ji nedostaneme, nikde nebude, ani CureVac. Dostaneme Pfizer/BioNTech, Modernu, AstraZenecu. Ale ta snížila počet dodávek. Ale je to velká nejistota, těžko se to plánuje,“ řekl Babiš Frekvenci 1.

Vakcína proti covidu od firmy Johnson & Johnson měla být podle původních vyjádření ministra zdravotnictví dodávána do Evropské unie od 16. dubna. Do unie měly směřovat celkem tři miliony dávek, v květnu pak 13 milionů a v červnu 39 milionů. Česko má objednáno celkem dva miliony dávek této jednodávkové vakcíny. „Již v dubnu budou do ČR dodány vakcíny pro desítky tisíc osob. Očkovat je budou přímo praktičtí lékaři a přímo jim bude zavážená,“ řekl v pátek ministr Blatný.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) zhruba před dvěma týdny doporučila podmínečnou registraci vakcíny od americké firmy Johnson & Johnson v zemích EU. V unii je už povoleno použití vakcín proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Počítá také s dodávkami látek od firem CureVac nebo Sanofi.

Většina unijních států se potýká s nedostatkem vakcín. Hlavní potíže mají s britsko-švédskou společností AstraZeneca, která v prvním čtvrtletí tohoto roku dodá jen asi třetinu z více než 90 milionů původně přislíbených dávek. Dodávky hodlá výrazně omezit i ve druhém kvartálu. Také Johnson & Johnson dodá podle evropských médií během dubna méně vakcín, než se původně předpokládalo, a jejich doručení posune na květen a červen.

Video  Epicentrum - Rastislav Maďar  - Blesk
Video se připravuje ...

gjim ( 24. března 2021 08:12 )

Když magořina, tak magořina. Naše ctěná vláda objednala méně vakcín na covid u EK v Bruselu než bylo zapotřebí. To už hraničí s hazardem životů.

santikxauz ( 24. března 2021 05:15 )

Prý spojenci a kašlou na nás a z Ruska nesmíme dovážet,Brusel si to nepřeje.

deratizater ( 24. března 2021 04:18 )

Profesor docent Pavol Török z Košic který už několik týdnů úspěšně léči covid Ivermektinem a vypracoval na jeho léčbu takzvaný Košický protokol uvádí že včasné podávání Ivermektinu infikovaným zabrání až v 86% hospitalizaci .Nechápe ty byrokraty ,politiky a doktory a kteří použivání toho antivírového urputně brání s tím že není certifikovaný na covid.Nazval je byrokraty kteří potřebují mít certifikát i na toaletním papíru .Babiš z nás dělá pokusné králíky na americké vakcíny a léky a ještě za to musíme tvrdě zaplatit.Přitom by stačilo zajistit dostatek Ivermektinu a Isoprinosine do lékáren,nemocnic a není co řešit.Ti co chytnou covid by měli okamžitě nafasovat jeden z těchto dvou léků a rychle se přeléčit.Vakcínová magořina nebude mít konce neb účinnost vakcín trvá kolem půl roku a ne každý očkovaný je chráněný.

Omasta ( 24. března 2021 00:05 )

Já jsem řekl jít k praktickému lékaři. Jestli se rozhodneš zemřít, je tvoje starost.

Omasta ( 23. března 2021 23:25 )

Nebuďte ergoista a myslete i na blaho utlačovaných občanů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa