Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman přijal na Hradě šéfa KSČM Filipa. Sputnikoví spojenci cupovali Blatného kvůli očkování

Aktualizováno -
23. března 2021
18:00
Autor: ČTK - 
23. března 2021
13:04

Předseda KSČM Vojtěch Filip předpokládá, že postoj jeho strany k vládní žádosti o prodloužení nouzového stavu bude záporný. Členové výkonného výboru KSČM mají podle něj do čtvrtka zjistit stanoviska v krajích. Filip to dnes řekl novinářům po jednání s prezidentem Milošem Zemanem, kterého se též zúčastnila předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá.

„Klub KSČM bude postupovat podle názoru výkonného výboru. Já jsem žádost vlády rozeslal jednotlivým členům výkonného výboru tak, aby od čtvrtka zjistili stanovisko v jednotlivých krajích, ale předpokládám, že naše stanovisko je záporné k prodloužení nouzového stavu,“ řekl Filip. Vláda ve Sněmovně vyjednanou podporu pro prodloužení stavu nouze o 30 dní do 27. dubna nemá. Aktuálně platí do 28. března.

Otázkou podle Filipa například je, jakým způsobem zajistit, aby řešení krizové situace měly na starosti kraje. „Neznám důvod, proč zůstává omezení na okresech, protože okres nemá žádnou správní jednotku kromě policejní a soudní, kdežto obce a kraje mají své samosprávné orgány a mohou ve svých kompetencích rozhodnout o řešení krizové situace,“ poznamenal.

Mluvili spolu mohou i o dalších aktuálních politických tématech. Premiér Andrej Babiš (ANO) po pondělním setkání se Zemanem v Lánech řekl, že do konce března neplánuje žádné změny ve vládě.

Nevyloučil ale, že by k nim mohlo dojít v dubnu. Prezident již dříve řekl, že požaduje odchod ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), kterému vyčítá jeho postoj k ruské vakcíně Sputnik V. Dlouhodobě chce také konec ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD).

Filip také kritizoval vládu a ministra zdravotnictví, že do 30. června určitě nezajistí proočkování populace proti covidu-19. „Potvrdil jsem naše stanovisko, že vláda uzavřením se do evropské skořápky v podstatě neumožnila, aby tady byl dostatek očkovacích látek, na rozdíl například od Maďarska, Rakouska nebo Itálie,“ poznamenal.

Prezident již dříve řekl, že požaduje odchod Blatného, kterému vyčítá jeho postoj k ruské vakcíně Sputnik V. Ministr zdravotnictví trvá na tom, že ruská látka musí být před využitím v Česku schválena úřady Evropské unie, stejně jako tomu bylo v případě jiných používaných vakcín. Prezidentův poradce Roman Prymula v neděli v televizi Prima řekl, že začít zkoumat použití neschválené ruské vakcíny již nemá smysl. Látkou bylo podle něj potřeba očkovat lidi nyní v řádu měsíce, poté už bude dost jiných vakcín. Nyní se v EU i ČR očkuje látkami od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca, v dubnu přijde první dodávka preparátu od firmy Johnson & Johnson.

Dlouhodobě chce hlava státu také konec ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), kterého dnes rovněž Filip kritizoval. O personálním obsazení vlády ale se Zemanem hovořit dnes nestihl.

Druhým hlavním tématem jednání byl podle Filipa Národní plán obnovy, který má být podkladem pro čerpání peněz z nového fondu Evropské unie. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) minulý týden uvedl, že připraveno je 172 miliard korun, ačkoli původně se předpokládala částka o deset miliard vyšší. Plán je rozdělen do několika oblastí, které by z něj měly být financovány. Velká část je určena na digitalizace, další peníze půjdou na fixní infrastrukturu, vědu, výzkum, inovace či vzdělávání. Podporu by měla získat i zdravotní prevence.

Evropská komise stanovila jako nejzazší termín předložení Národního plánu obnovy duben. V pátek o něm bude debatovat Sněmovna.

opm rem rot

Video  Blatný čelil kvůli ruskému Sputniku zlobě komunistů: Dokud budu ministr, budu si stát za svým, vzkázal  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Probírat se bude určitě návrat dětí do škol

Pokud by vláda nečinila kroky, které by směřovaly k ochraně života a zdraví občanů, bylo by to podle Filipa neplněním jedné z podmínek dohody. Nejde podle něj pouze o zajištění ruské vakcíny Sputnik V.

Myslím, že je to otázka vakcín, testování dětí ve školách, vakcinace učitelů, abychom mohli obnovit školní docházku a podobně. To není jedna věc,“ řekl před časem Filip.

Návrat dětí do školy bude jedním z hlavních témat sobotní schůzky poradního týmu prezidenta na zámku v Lánech. Podle Ovčáčka bude jeho hostem ministr školství Robert Plaga (za ANO). Vláda i opozice označují znovuotevření škol za hlavní prioritu při rozvolňování protipandemických opatření.

KSČM posoudí nouzový stav

Otázkou také je, jak se komunisté postaví k vládní žádosti o prodloužení nouzového stavu. Výkonný výbor KSČM doporučí poslancům ve středu, jak se postavit k hlasování. Jeho členové dostali materiály o epidemii od ministerstva zdravotnictví, na jejich základě zváží postup, uvedl v úterý ve Sněmovně Pavel Kováčik. Osobně dá na doporučení širšího vedení.

Jeho kolegyně Hana Aulická Jírovcová uvedla, že bude hlasovat proti prodloužení nouzového stavu. Poslanci budou o věci rozhodovat v pátek. 

„Pro mne osobně je 14 dnů daleko schůdnějších,“ uvedl Kováčik na dotaz, zda komunisté budou usilovat o zkrácení doby, o kterou chce vláda stav nouze prodloužit. Vláda žádá o 30 dnů. Podle Kováčika „je čím dál tím méně pravděpodobné“, že komunisté návrh podpoří. Aulická Jírovcová zmínila mezi překážkami, jak je cítí, například uzávěru okresů. Před hlasováním počítají lídři klubu, že jim situaci shrne Zdeněk Ondráček, který komunisty zastupuje v krizovém štábu.

Video  O Sputnik nestojí ani Putin, ani většina Rusů. Analytik zmínil i podivná čísla nakažených  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

zirioges ( 23. března 2021 22:31 )

Pražský hrad se otřásá v základech!

marmat ( 23. března 2021 19:23 )

wenzel: Očkovat Sputnikem už nemá smysl. Nyní již budeme mít dost jiných vakcín, řekl Prymula ....ČTK Aktualizováno 21. 3. 2021 152

marmat ( 23. března 2021 19:22 )


Očkovat Sputnikem už nemá smysl. Nyní již budeme mít dost jiných vakcín, řekl Prymula
ČTK Aktualizováno 21. 3. 2021 152
*****************
A je jasný, proč má odejít Blatný, proč je Prymula u Hradu a
proč KSČM nepodporuje pár měsíců Babiše i proti hejtmanům !!!
Všechno kvůli neschválené vakcíně !!! Kterou si sami nepíchli...ani Putin.

Tomáš Souček ( 23. března 2021 17:26 )

Copak demokraté?Všichni můžou a KSČM ne??

milan1959 ( 23. března 2021 17:04 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa