Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman Vystrčila na Hradě nechce. K novoročnímu obědu zasedne jen se šéfem Sněmovny

Autor: Jakub Veinlich - 
6. ledna 2021
05:35

Boj prezidenta s předsedou Senátu pokračuje. Miloš Zeman nejen že nezve Miloše Vystrčila (ODS) na schůzky ústavních činitelů k zahraniční politice, ale tentokrát zůstane jeho místo volné i při tradičním novoročním obědu hlavy státu s předsedy parlamentních komor. Pozvánku má jen šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Je to už letitá tradice. Nejdříve prezident hned na začátku roku pozve ke slavnostnímu obědu na zámek v Lánech předsedu vlády a o pár dní později prostře slavnostní tabuli na Pražském hradě předsedům parlamentních komor. Letos tomu bude jinak.

Video  Babiš po obědě v Lánech: Zeman se nechá očkovat v druhé polovině ledna  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Plánuje se oběd s předsedou Poslanecké sněmovny, v půli ledna,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.  Předseda Senátu pozvánku nedostal. „Ne,“ reagoval na doplňující dotaz hradní mluvčí, zda skutečně Miloš Vystrčil pozvaný nebyl.

Proč? I na to se moderátorka Blesku Vera Renovica zeptá přímo Miloše Zemana. V neděli 10. ledna v pořadu Ptám se, pane prezidente. Už po 22. živě přímo ze zámku v Lánech. A ptát se můžete i vy.  

„Pozvánku žádnou nemám. Nepočítám s tím, že bychom spolu obědvali, ani se o to nijak nezajímám,“ reagoval pro Blesk Zprávy už v polovině prosince předseda Senátu Vystrčil. Naznačil tak, že ani po jeho znovuzvolení předsedou horní komory parlamentu nejsou vztahy s prezidentem zrovna ideální.

„Nejsem u sebe v kanceláři, takže o pozvánce nevím. Předběžně jsme ale domluveni na 13. 1. 2021,“ potvrdil Blesk Zprávám předseda Sněmovny Radek Vondráček termín, kdy by měl s prezidentem poobědvat.

Je to datum téměř symbolické. Ten den bude mít 42. narozeniny právě Zemanův mluvčí, ale co víc. Oběd Zemana a Vondráčka (někdy sedí u stolu také prezidentův kancléř Vratislav Mynář) bude bez jediného dne přesně jeden rok po té, co dnes již zesnulý šéf Senátu Jaroslava Kubera (†72, ODS) dostal při novoročním obědu na Hradě výhružný dopis z čínské ambasády kvůli chystané cestě na Tchaj-wan.

Prezident Miloš Zeman spolu s kancléřem Vratislavem Mynářem na Pražském hradě přijali šéfa Senátu Jaroslava Kuberu (ODS) a předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO; 14. 1. 2020) Prezident Miloš Zeman spolu s kancléřem Vratislavem Mynářem na Pražském hradě přijali šéfa Senátu Jaroslava Kuberu (ODS) a předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO; 14. 1. 2020) | Twitter / Jiří Ovčáček

Čína Kuberu důrazně před cestou varovala. O týden později předseda Senátu náhle zemřel. V křesle ho nahradil právě Miloš Vystrčil, který se na Tchaj-wan vypravil místo Kubery.

Štěch pohoštění odmítl

V roce 2018 Kuberův předchůdce v čele Senátu, sociální demokrat Milan Štěch odmítl na oběd se Zemanem přijít. Měl se totiž konat před druhým kolem prezidentských voleb. Do té doby prý prezident neměl čas se s politiky potkat. Štěch se prý ale nechtěl stát součástí předvolební kampaně Zemana, kterého ve volbách nepodporoval.

„Nechci být spojován a využit v kampani prezidenta a účastnit se akce, která byla nejprve zrušena, respektive nebyla potvrzena. A najednou po prvním kole se objeví, že ten oběd má být. Považuji to za účelové,“ reagoval Štěch tehdy. Bývalý předseda Senátu vloni po 24 letech neobhájil mandát a ve vysoké politice skončil.  

Zemana čekají na Hradě ještě dva novoroční obědy. V roce 2022 a poslední v roce 2023. Poté mu skončí mandát. Potřetí za sebou už kandidovat nemůže.

Šéfové parlamentních komor Miloš Vystrčil a Radek Vondráček se poprvé v letošním roce objevili na veřejnosti prostřednictvím televizních obrazovek už 1. ledna. Na Nový rok měli oba své projevy k národu. Vystrčil živě, Vondráček projev předtočil o den dřív. 

Video  Novoroční projev Miloše Vystrčila: Vzpomněl Havla, Kuberu i covidové útrapy  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Video  Vondráček při projevu demonstrativně sundal roušku: „Epidemie otevřela novou štěpící linii“  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

prochaskanamoste ( 9. ledna 2021 05:27 )

Moc dobře se pan prezident rozhodl! Ještě aby si kazil dobrou mňamku s nějakým chrochtou Vystrčilem. Neumí se chovat, zůstane nepozván. Na takovou úroveň a prostory nemá. Neumí poslouchat a diplomacii, je to jen akorát Tchajwanec.

ingmarie ( 6. ledna 2021 21:56 )

To je jak z hororu . Krematoria nestíhají a na Hradě slavnostně obědvá prezident s předsedou parlamentu. . To chce plechovejc žaludek

ingmarie ( 6. ledna 2021 21:52 )

Jenže my nejsme ani předseda sněmovny ani prezident - oba placení z daní občanů , to je sakra rozdíl , jestli vám to nedochází

t.novak ( 6. ledna 2021 18:24 )

Kdo by asi tak stál o oběd, s něčím tak odpornym🤮

donypan ( 6. ledna 2021 13:42 )

p.Nastrčila určitě rádi pozvou na oběd zastupci Tchaj-wanu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa