Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Třikrát lhal.“ Vystrčil se opřel do Zemana, ten za Tchaj-wan vymyslel trest. Babiš řešil páteř

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. září 2020
12:41
Autor: Jakub Veinlich, Mii - 
6. září 2020
11:57

Prezident Miloš Zeman hodnotí cestu šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan jako klukovinu. Předseda horní komory napříště podle hlavy státu nedostane pozvánku na poradu ústavních činitelů na Pražském hradě. Zeman to řekl v Partii v CNN Prima News. Vystrčil na slova reagoval vyjádřením, že Zeman v rozhovoru několikrát lhal. Rozhodnutí prezidenta nicméně respektuje. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že nechápe, proč Vystrčil ve svém projevu o Tchaj-wanu mluvil o „narovnání páteře“ Česka, když ji naše země má rovnou.

„To hodnotím jako klukovskou provokaci, kdybych měl být velmi stručný,“ opřel se za cestu na Tchaj-wan do Vystrčila Zeman. Šéf Senátu si prý postavil hlavu proti všem ostatním ústavním činitelům – tedy prezidentovi, premiérovi, předsedovi Poslanecké sněmovny i ministru zahraničí, kteří na poradě, svolané na Hrad, nesouhlasili s Vystrčilovou cestou.

„Pan Vystrčil byl v situaci, kdy jeho návrh na cestu na Tchaj-wan odmítli všichni. On přesto na ten Tchaj-wan jel. No, takže já z toho vyvozuji, že není důvod, aby se pan předseda Vystrčil nadále účastnil porady ústavních činitelů. Nebudu ho tedy zvát, protože kdo nerespektuje pravidla hry, nemůže tuto hru hrát,“ dodal Zeman, podle kterého se schůzka ústavních činitelů k zahraniční politice koná jednou za čtvrt roku.

Video  Šéf Senátu Miloš Vystrčil o své cestě na Tchaj-wan  - ČTK
Video se připravuje ...

Vystrčil podle Zemana svou cestou nerespektoval své kolegy a ve chvíli, kdy označil Tchaj-wan za samostatný stát, prý nelze jeho počínání považovat za nic jiného než politickou chybu. „Neříkejme tomu trest. Říkejme tomu, že je to urážka svých kolegů, protože on si říká: Já jsem někdo víc, než jste vy ostatní,“ dodal Zeman. Podle prezidenta navíc Vystrčilova cesta nepřinese České republice nic.

Dohady o lži a páteř

Vystrčil na Zemanova slova reagoval ostře. V druhé části pořadu Partie na CNN Prima News uvedl, že prezident nemluvil pravdu, když hodnotil jeho cestu na Tchaj-wan. „Je mi to líto, ale třikrát lhal,“ řekl rázně Vystrčil. Podle něj jedna ze lží byla, že se na schůzce ústavních činitelů hlasovalo o jeho cestě. „Nemůžeme hlasovat o něčem, o čem jsme ještě nerozhodli,“ vysvětloval šéf Senátu s tím, že se rozhodl až v létě.

Vadí mu také Zemanovo vyjádření, že podle něj označil Tchaj-wan za samostatný stát. To ale nikdy neudělal. A podotkl, že poslední schůzka se konala v březnu, takže není pravda, že by se se Zemanem setkával co čtvrt roku. „Není dobré manipulovat fakty a říkat věci, které se nestaly,“ řekl Vystrčil.

Do diskuze se připojil i premiér Andrej Babiš (ANO). Ten sdělil, že mu samotná cesta šéfa Senátu nevadí, ale „cítí urážku ve výrocích pana předsedy“. Zejména upozornil na pasáž z jeho projevu, že Vystrčil jel na Tchaj-wan narovnat páteř. „Já mám rovnou páteř, všichni máme rovnou páteř,“ komentoval Babiš a dodal, že Vystrčil svými činy poškodil naši zem: „On kálí do našeho hnízda, do hnízda jménem Česká republika.“

Cestu také hodnotí jako vzkaz před podzimními volbami do Senátu. Čínské straně to bude vysvětlovat, aby netrpěly české firmy. Vystrčil je přesto přesvědčen, že návštěva Tchaj-wanu přinesla českému byznysu více užitku než škody. 

Zeman chápe čínskou kritiku

Čínskou reakci, podle které šéf českého Senátu zaplatí vysokou cenu, označil Zeman za přehnanou. „Toto je náš domácí úkol, vyřešit si tento problém na svém vlastním hřišti. Na druhé straně – lze pochopit čínskou kritiku tohoto kroku,“ nechce Zeman, aby se Čína vměšovala do záležitostí České republiky.

Slova čínských představitelů pak český prezident označil v rozhovoru pro CNN Prima News jako výhrůžku. „Pokud Čína vyjádří pouze nesouhlas, je to v pořádku. Pokud bude vyhrožovat, tak to už v pořádku není. Je to samozřejmě výhrůžka. Pro chování pana předsedy Senátu nemám žádné pochopení. A pokud jde o čínského ministra, myslím si, že to trochu přehnal,“ dodal Zeman k diplomatické přestřelce, po které byl čínský velvyslanec v Praze na koberečku na ministerstvu zahraničí.

Cena, kterou Vystrčil podle Zeman za svou tchaj-wanskou misi zaplatí, bude vysoká do té míry, že mu Čína odepře cestu do země. „A to je vše,“ míní Zeman.  

Spor s Kuberovou pokračuje

Cestu na Tchaj-wan plánoval původně Vystrčilův předchůdce v čele Senátu Jaroslav Kubera. I s jeho plánem Čína nesouhlasila a poslala Kuberovi přes Pražský hrad dopis, který rodina označila za výhrůžky. Hrad se ale k listu stavěl laxně. I proto vdova po zesnulém šéfovi Senátu Věra Kuberová odmítla převzít pro Jaroslava Kuberu ze Zemanových rukou státní vyznamenání.

„Je to pravda, já to respektuji. Je mi to líto kvůli Jaroslavu Kuberovi, protože být vyznamenán nejvyšším českým řádem, byť in memoriam, je něco, co by Jardovi Kuberovi zcela určitě patřilo,“ míní Zeman.

Kuberova žena potvrdila své rozhodnutí nepřevzít vyznamenání 28. října na Pražském hradě webu Seznam Zprávy. Podle Zemana se teď jen veze na vlně, kdy je o její vyjádření i ve spojitosti s cestou Miloše Vystrčila na Tchaj-wan zájem.

„Paní Kuberová se teď dočasně a krátkodobě ocitla ve světě ramp, vydává různá prohlášení, která podle mého názoru nestojí za to komentovat,“ pustil se do Kuberové Zeman.

V minulých týdnech si prý prezident na zámku v lánech pročítal asi 40 životopisů těch, které se chystá vyznamenenat. Už v minulém roce avizoval, že in memoriam vyznamená Karla Gotta a ocenění převezme i nynější vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Zeman o jeho vyznamenání jako první promluvil v pořadu Blesk Zpráv S prezidentem v Lánech, dnes na Primě toto rozhodnutí zopakoval. Prymula prý v říjnu vyznamenání přijme. „Oni ho (vyznamenání) v podstatě přijmou všichni, s výjimkou paní Kuberové,“ uzavřel Zeman.

Video  Miloš Zeman o vyznamenání pro Romana Prymulu  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

„Navalnyj se musí vyřešit“  

Podle prezidenta se musí vysvětlit všechny nezodpovězené otázky v případě údajné otravy ruského opozičního politika Alexeje Navalného. V opačném případě podle Zemana dopadá stín na všechny země, včetně Ruska. „Je v zájmu všech, i Ruska, aby se tato kauza vysvětlila. To znamená – kdo tuto otravu spáchal, kdo si ji objednal a kdo zaplatil. Pokud zůstane otazník nad touto kauzou, tak to samozřejmě poškodí všechny země,“ míní prezident. 

Zeman také nevyloučil, že by mohl za otravou Navalného stát ten samý člověk či instituce jako v případě agenta Skripala. 

„Vzhledem k tomu, že tady už byla kauza Skripal, kde byl rovněž novičok použit, tak se dá pouze tvrdit, že ať to organizoval kdokoliv, byl to patrně tentýž člověk nebo instituce, který organizoval pokus o zavraždění pana Skripala,“ míní Zeman.   

Navalnyj měl problémy už v minulosti:

Zeman se zmínil také o vyhrocené situaci v Bělorusku, kde protestují lidé kvůli výsledkům prezidentských voleb, ve kterých vyhrál Alexandr Lukašenko. Zeman vidí smysl v sankčním seznamu, zároveň by ale také nechal překontrolovat odevzdané volební hlasy. 

„Já si myslím, že ten black list je klidně možný. Já bych navrhoval přepočítání volebních lístků, pak se ukáže, kde je pravda,“ dodal Zeman k situaci v Bělorusku. 

marmat ( 8. září 2020 11:50 )

Vaše "analýza" je tendenční a jalová !!!

marmat ( 8. září 2020 11:48 )

Rozhodl jste se označit vulgární hlupáky....ale totálně MIMO MÍSU

marmat ( 8. září 2020 11:45 )

Wajwt: Možná jste senzačně zaplacenej....ale vyrobil jste složitou trollí hovězinu, která je mimo mísu i když chce vypadat intelektuálně . sofistikovaně a JINAK !!!
Urážky 100% nemají s premiérem/ANO ani "Ň"

Wajet ( 8. září 2020 00:59 )

Stále totéž. Ta samá jména, ty samé příspěvky. Nadávky, vulgarismy, sprosťárny. Omezený slovník, žalostná slovní zásoba a spousty gramatických chyb. Tohle jsou ti sympatizanti / možná i zaměstnanci / becherovko-koblihové aliance. Inu, jaký pán - takový krám. Možná je okouzluje možnost beztrestně plivat na lidi, kterým nesahají ani po kotníky. Třeba se pak někde v putyce chlubí - svým stejně mentálně postiženým kamarádům, jak jim to " natřeli ". Ale třeba to jsou zaměstnanci jedné PR agentury / placené Burešem /, kteří vědí, že mohou oslovit jen určitou cílovou skupinu - hýkající smíchy , a tak získat jejich sympatie. Možná / patrně / nikdy neslyšeli o dynamice sociálních vztahů. Očekávám záplavu urážek, přesně na úrovni jejich intelektu a z bezpečí anonymity. Tak co, koblihy, překvapíte ?

jjusa2 ( 7. září 2020 14:38 )

Od středy se budou v Praze nosit roušky v obchodech,dostali 5 linek z Tchaj-wanu na výrobu roušek tak proč ne,linky se musí využít.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa