Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dcera Kubery: „Neustoupil a stálo ho to život.“ Kvůli rodině chce tlak Číny šetřit Vystrčil

Aktualizováno -
27. dubna 2020
16:19
Autor: Mii - 
27. dubna 2020
13:51

Emotivní zpověď manželky a dcery Jaroslava Kubery (†72) vyvolala jasnou reakci. Kuberův nástupce v čele Senátu Miloš Vystrčil chce prověřit tlak, kterému jeho předchůdce a kamarád před smrtí čelil. A to za plánovanou cestou na Tchaj-wan. Výhrůžný čínský dopis Kubera dostal na obědě u Miloše Zemana, následovala schůzka s čínským velvyslancem před recepcí na čínské ambasádě. Po obou setkáních se prý choval jinak, než obvykle, vzpomínala vdova Věra na ČT. A dcera Vendula pořadu 168 hodin řekla, že je na svého tátu pyšná, že neustoupil. Ale stálo ho to dle ní život. Z jejích slov mrazí.

Za svou cestou na Tchaj-wan si stál, byť kvůli tomu od Číny dostával výhrůžky. Zesnulý předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) před svou smrtí prožil týden plný stresu, ani v poslední moment ovšem čínským vlivům neustoupil.

„Jsem na tátu strašně hrdá,“ prozradila Kuberova dcera Vendula Vinšová v pořadu České televize 168 hodin. S její maminkou, Kuberovou manželkou Věrou, to vnímají tak, že celá kauza stála expředsedu Senátu život. I proto jim vadí postoj Hradu, který se odmítá k věci vyjadřovat. Současný předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS) v pondělí slíbil, že bude výhrůžky dál vyšetřovat. Kuberově rodině to prý dluží.

Jaroslav Kubera zemřel 20. ledna. Jeho manželka Věra našla tzv. výhrůžný čínský dopis krátce poté. Kubera jej dostal 14. ledna na Hradě, 17. ledna následovalo setkání s velvyslancem Číny za zavřenými dveřmi.

Kuberova dcera: Bylo to hrozný

Kuberova rodina promluvila před kamerami poprvé od jeho smrti. Je přesvědčená, že zvýšený stres spojený s výhrůžkami přispěl k prodělanému infarktu. „Já jsem na tátu strašně hrdá, protože neustoupil, a opravdu to vnímáme tak, že ho to v podstatě stálo život,“ prozradila dcera Vendula v reportáži pořadu 168 hodin na České televizi.

Že bylo něco v lednu špatně, si všimla jak ona, tak manželka Věra. „Najednou byl opravdu jiný, nemluvil, my jsme ho skoro neviděly. Udělal si kávu a odešel. I maminka si stěžovala, že nemluví, že na to není zvyklá. Opravdu spolu byli strašně dlouhou dobu. A najednou tatínek nemluvil,“ sdělila Vendula s tím, že Kubera se nikomu z rodiny se svými pracovními problémy nesvěřil.

Skutečný rozsah tlaků, kterým musel čelit, dcera a jeho manželka zjistily až po jeho smrti, když Věra našla v Kuberově aktovce čínský dopis. „Bylo to hrozný. V tu chvíli nám nebylo dobře,“ popsala tehdejší pocity Vendula.

Manželka Věra: Vyděsila jsem se nad dopisem

„Našla jsem to v aktovce, byly mimo desky, které měl oficiálně ze Senátu. Přečetla jsem to a vyděsila jsem se, protože ten první dopis z čínské ambasády na mně působil dost výhrůžně. Pak jsem našla ještě jeden dopis, ten byl přímo z Hradu,“ řekla České televizi Kuberova manželka Věra.

Dokument, ve kterém stojí, že otázka Tchaj-wanu je „velice citlivá“ a jeho návštěva Kuberou by bylo považováno za „vážné porušení uznání principů jedné Číny“, které navíc „vážně ublíží cítění čínských lidí, poškodí přátelskou atmosféru spolupráce mezi Čínou a Českou republikou, reputaci ČR v čínské veřejnosti a zájmy České republiky“, je datován k 10. lednu 2020.

Stojí v něm i výhrůžka, že za případnou Kuberovu návštěvu budou „muset platit“ i české podniky, které mají v Číně ekonomické zájmy. Razítko české prezidentské kanceláře je z 13. ledna. Také přípis Hradu vypočítává další negativa cesty, upozorňuje Česká televize. Kubera dopis obbdržel 14. ledna. Šest dní před smrtí.

Po obědě u Zemana mu bylo špatně, říká vdova

Kubera se totiž právě 14. dledna účastnil společně s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) a kancléřem Vratislavem Mynářem novoročního obědu u prezidenta Miloše Zemana. Kuberův záměr jet na Tchaj-wan se řešil i tam.

„Pan prezident to opět zmínil, on má názor jasný, on má pocit, že by nám to mohlo škodit, já mám obrácený pocit. Čína je zvláštní země a já se tím velmi zabývám,“ říkal na hradním nádvoří Kubera před novináři poté, co od Zemana odešel.

„Z toho oběda se vrátil domů a jindy mi všechno vždycky líčil, tentokrát mi neřekl nic,“ prozradila nyní v ČT manželka Věra. „Bylo mu špatně, večer chodil po zahradě, byl nervózní, což jsem teda byla překvapená, protože to se stalo snad poprvé životě za těch 52 let, co jsme spolu,“ uvedla Věra Kuberová.

Recepce na čínské ambasádě: Kuberovi tam radši nejedli

Vdova Věra vzpomíná, že největší posun v chování jejího manžela nastal poté, co se spolu účastnili 17. ledna - tři dny před Kuberovou smrtí - oslav čínského roku na ambasádě v Praze.

„Když jsme přijeli do Prahy, tak nás rozdělili. Manžela odvedli do místnosti, kde byl jen s panem velvyslancem a čínským překladatelem. Nikdo jiný tam z našich lidí nesměl. Mně odvedli do sálu, já jsem čekala v sále a o 20 minut se prodloužil program, než to začalo. Manžel přišel do sálu a když jsem se ho  ptala, co se dělo, tak řekl: Nic, pana velvyslance odvolají, protože jsem neustoupil,“ popsala vdova.

„Ve mně vyvstal strach,“ vzpomíná na recepci vdova po Kuberovi.„Řekli jsme si, že nebudeme ani nic jíst, nic pít, ale co mu dávali v té místnosti, kde byl sám, já nevím. ale něco se tam dít muselo, protože pak se projevoval úplně nestandardně k jeho stylu života,“ dodává emotivně paní Kuberová.

Dcera: Infarkt byl z pátku

V pondělí 20. ledna pak rodinu těžce zasáhla Kuberova smrt. Kubera zemřel patrně na infarkt. Jeho dcera Vendula Vinšová nyní v ČT uvedla, že informace od lékařky prý zněla, „že ten infarkt už byl z pátku nebo ze soboty. V sobotu byl kongres ODS, v pátek byla schůzka na čínském velvyslanectví s čínským velvyslancem. Ten infarkt už byl starší, odpovídá to té stresové situaci, si myslím.“

Video  V sobotu na kongresu ODS, v pondělí zemřel: Poslední projev Jaroslava Kubery (†72)  - ODS, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Hrad dělá „mrtvého brouka“

Deník N v dubnu informoval, že dokument, ve kterém Čína vyjmenovává, co všechno se stane, pokud Kubera návštěvu Tchaj-wanu uskuteční, si dle jeho informací objednal hradní kancléř Vratislav Mynář. Ten to odmítá.

Současný předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) od té doby Hradu kvůli záležitosti poslal tři dopisy, ve kterých žádá vysvětlení. Dodnes nedostal žádnou odpověď.

Rodina Kubery z toho není šťastná. „Já to vnímám jako neúctu jak vůči rodině, tak i panu Vystrčilovi, je teď předsedou Senátu, druhý nejvýše postavený ústavní činitel, a Hrad mu ani neodpoví na oficiální dopis. To opět podněcuje podezření, že se děje něco nekalého,“ řekla dcera Vendula.

Podobný názor má vdova Věra. „Mám z toho takové smíšené pocity. Já si myslím, že už to není otázka jednání pana prezidenta, ale lidí, kteří stojí za ním,“ uvedla a jedním dechem se slzami v očích dodala: „Vždycky jsem si ústavních činitelů vážila. Ať měli myšlenky, jaké chtěli, každý na to máme právo. Ale tohle se mi opravdu nelíbí. Chtěla bych, aby nelhali a byli upřímní k lidem, i k nám. Dodneška nevím, co si mám o tom všem myslet.“

Vyšetřování dopisu? Dlužím to rodině, říká Vystrčil

Liknavost Hradu odpovědět kritizoval pro 168 hodin i ředitel sekretariátu Senátu Petr Kostka. „Toto mlčení, s tím jsem se já za svou kariéru v Senátu nesetkal,“ uvedl.

Do Mynáře se navíc opřel kvůli jedinému vyjádření, které kancléř na toto téma poskytl – Mynář na oficiálních stránkách Pražského hradu napsal, že kdyby chtěl něco Kuberovi sdělit, prostě by za ním zašel, protože byli kamarádi, určitě by si neobjednával výhrůžné dopisy. Podle Kostky ovšem mezi oběma muži žádné přátelské vztahy neexistovaly. „Pan Kubera si Mynáře nevážil. Měl ho za intrikána,“ řekl ředitel.

Vystrčil dnes v reakci na reportáž slíbil, že ve vyšetřování záhadného výhrůžného dopisu bude pokračovat. „Vznikem, účelem a důsledky čínského dokumentu se budu nadále intenzivně a urputně zabývat. Udělám vše pro to, aby pravda vyšla najevo,“ napsal šéf Senátu na twitteru. Zmínil u toho dcery a vdovu: „Dlužím to Jaroslavu Kuberovi a jeho rodině. Považuji to zároveň za naprosto zásadní pro zachování naší suverenity a svobody.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 24. prosince 2020 14:28 )

no co udělal z Teplic, tak krásné město, dnes samá černá můra a jak se množí, to je dědictví Kubery

panda82 ( 24. prosince 2020 14:23 )

Je na mizině, potřebuje vytřískat peníze, chybí ji soudnost,ten byl vyuzený do morku kosti,jen si to přiznat neumí

aaobcanka ( 7. června 2020 22:59 )

Nás nikdo nebude obelhávat, že úžasného malého velkého chlapa, Jardu Kuberu, nezabili. Manželka s dcerou by měli požádat senátora Vystrčila, po JK posledního chlapa s gulemi, aby se soustředil na tu originální patologickou zprávu, ne na tu zfalšovanou o infarktu, jenž evidentně není příčinou úmrtí. Infarkt je následkem třeba otravy jedem.

fido2 ( 5. května 2020 19:19 )

Novičok, Zeman měl trochu v kufříku...

fido2 ( 5. května 2020 19:12 )

Chtějí z Číny vytlouct také nějakou korunu, nebo alespoň roušku...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa