Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kuberovu (†72) nástupci gratulovala i vdova Věra. Vystrčil se chystá ze Senátu na Hrad

Autor: Jakub Veinlich - 
25. února 2020
06:00

Miloš Vystrčil patřil k těm, kteří po smrti předsedy Senátu Jaroslava Kubery komunikovali s jeho rodinou. Byli velcí přátelé. I proto původně zvažoval, zda se utkat o jeho šéfovské křeslo. Do senátního časopisu také za klub ODS vepsal vzpomínku na svého politického učitele. Nepřehlédnutelný politik ho prý v mnoha věcech naštval. Věra Kuberová nakonec udělala něco, čeho si Vystrčil podle svých slov velmi váží. Druhý nejvyšší ústavní činitel v zemi už se také chystá na Hrad.

Pojilo je letité přátelství. Jaroslav Kubera bral Miloše Vystrčila jako svého politického žáka. Ten žák se na něj ale rozzlobil. Učitel totiž odešel, ani se nerozloučil.

„Všechny nás překvapil, zaskočil, uzemnil a odzbrojil způsobem, jakým to uměl jenom on. Štve mě, že utekl z politické šachovnice, štve mě, že utekl ze skupiny mých přátel, štve mě, že opustil náš pozemský život a ani neřekl na shledanou,“ loučil se s Jaroslavem Kuberou v časopisu Senát Vystrčil ještě coby předseda senátního klubu.

Video  Epicentrum teaser: Kubera 
Video se připravuje ...

Tím už dnes ale není. Aniž by to čekal, povýšil do Kuberova křesla. „Vím, jak velmi pro něj truchlí jeho rodina, kterou nadevše miloval,“ pokračoval ve smutném úvodníku senátního časopisu Vystrčil.

Gratulace od Kuberové

A právě od Kuberovy ženy Věry, se kterou oslavil zesnulý šéf Senátu před dvěma lety zlatou svatbu, dostal Vystrčil cenné požehnání. „Paní Věra mi gratulovala a velmi si této gratulace vážím,“ řekl Vystrčil Blesk Zprávám.

Když Vystrčil vzpomínal ve studiu Blesk Zpráv v pořadu Epicentrum na svého zesnulého kolegu, dost možná ani sám netušil, že bude sedět brzy v jeho křesle a převezme jeho pravomoci i povinnosti. „Mluvit za Jardu Kuberu nemohu, mohu pouze doufat, že by se nezlobil,“ reagoval Vystrčil na dotaz Blesk Zpráv, jak si myslí, že by Jaroslav Kubera reagoval na to, že ho v čele horní komory parlamentu vystřídal právě on.

Vystrčil se ujal všech pravomocí předsedy Senátu hned po zvolení. Na druhý den po zvolení byl na Pražském hradě při jmenování Pavla Šámala, který doplnil ústavní soudce a kterého právě Senát na návrh prezidenta Miloše Zemana schválil.

V březnu na Hrad

Prezident Zeman ale zatím k separátní schůzce nového šéfa Senátu nepozval. Vystrčil se ale na Hrad chystá alespoň v rámci schůzky ústavních činitelů. „Budeme jednat na začátku března,“ řekl šéf Senátu Blesk Zprávám.

Termín ale definitivně na Hradě ještě nestanovili. „Na březen se plánuje setkání nejvyšších ústavních činitelů. Pevné datum ale ještě není stanoveno,“ reagoval pro Blesk Zprávy na přímý dotaz mluvčí prezidenta Ovčáček.  

Prezident Zeman dal několikrát jasně najevo, že horní komoru parlamentu nemá příliš v oblibě.

„Cokoli vychází ze Senátu, jest od ďábla,“ nechal se slyšet prezident Zeman v loňském roce, když podepisoval takzvaný daňový balíček, který zvedl spotřební daně na tabák či alkohol a hazard. Nebo o 100 % na dva tisíce zápis do katastru nemovitostí.

Video  Poslední vzkaz národu: Novoroční projev předsedy senátu Kubery (†72)  - Česká televize
Video se připravuje ...

Kubera pak v novoročním projevu všechny ujišťoval, že k lidem nepromlouvá z pekla, ale z Malé Strany, kde Senát sídlí v těsné blízkosti Poslanecké sněmovny a hned pod Pražským hradem.

sekebo ( 7. března 2020 15:33 )

Vystrčil šéfem senátu? Tady je možné všechno. S jeho názory bych ho nezařadil ani mezi dospělé.

defakto ( 25. února 2020 11:22 )

... Kubera byl kašpar , který se rád předváděl , dokonce se chtěl stát prezidentem. Vystrčil bude ve své funkci jenom do podzimu , pak budou nové volby . Nejlepší by bylo senát zrušit , ale jak se říká " kapříci si svůj rybník sami nevypustí "!

zada ( 25. února 2020 08:12 )

Vystrčil a na Hrad?!? Se zbláznil nebo co?!? Ten má teda ego. Vystrčile tam se cpe lidí co je v senátu))). No chcešli boha rozesmát, řekni mu osvých plánech . Jeďna "thajvwan" a už tam můžeš i s koronavirem zůstat!!!

panda82 ( 25. února 2020 06:27 )

Tak z toho experta nic dobrého nevane, měl by co nejrychleji odjet do toho Talibánu si nehat tu funkci posvětit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa