Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Mrazivá slova o posledních dnech Kubery (†72): Manželka a dcera popsaly stres a tlak Číny

Autor: trm, ČTK - 
26. dubna 2020
23:00

Zesnulý předseda Senátu Jaroslav Kubera byl před smrtí pod obrovským tlakem kvůli plánované návštěvě na Tchaj-wan. Byl nervózní, téměř nemluvil, popsaly jeho manželka Věra a dcera Vendula Vinšová v pořadu České televize 168 hodin. Dopis od čínské ambasády, v němž komunistický režim vyhrožuje, že pokud cestu uskuteční, potrestá Kuberu i české firmy podnikající v Číně, dostal  6 dní před tím, než zemřel – na novoročním obědě u prezidenta Miloše Zemana. Od té chvíle se podle vdovy Věry jeho chování změnilo. Tři dny před smrtí s ním navíc mezi čtyřma očima také mluvil čínský velvyslanec v Česku. 20. ledna náhle zemřel na infarkt, který ale podle lékařů prodělal zřejmě už o několik dní dříve.

Kubera oznámil úmysl navštívit Tchaj-wan už loni. Sklidil za to kritiku od čínské diplomacie i prezidenta Miloše Zemana, podle něhož cesta není v ekonomickém zájmu ČR. Kubera 14. ledna, týden před svou smrtí, uvedl, že mise nemá protičínský charakter a nebude mít dramatické důsledky pro vztahy ČR s Čínou, která Tchaj-wan pokládá za svou součást.

Číňané cestu označili za porušení prohlášení o navázání strategického partnerství, které prezident Zeman podepsal při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze v roce 2016. Hrad podle serveru v dopise od první věty varovali před důsledky případné Kuberovy cesty na Tchaj-wan.

„České podniky, které mají ekonomické zájmy v Číně, budou muset za návštěvu Tchaj-wanu předsedou Kuberou platit. Návštěva Tchaj-wanu předsedou Kuberou nikomu nepřispěje. Doufáme, že česká strana dodrží politiku jedné Číny a zruší tuto návštěvu, a tím zabrání porušování čínsko-českých vztahů,“ píše se mimo jiné v dopise.

Dopis našla po Kuberově smrti vdova Věra. „Našla jsem to v aktovce, byl mimo desky, které měl oficiálně ze Senátu, takže jsem si to přečetla a vyděsila jsem se, protože ten první dopis z čínské ambasády na mě působil dost výhrůžně. Pak jsem našla ještě jeden dopis, ten byl přímo z Hradu,“ zmínila v pořadu 168 hodin Věra Kuberová. Druhým dopisem byl přípis z Pražského hradu, který vypočítává rizika návštěvy.

Dopis Kubera dostal 14. ledna na novoročním obědě u prezidenta Miloše Zemana. Od té chvíle se jeho chování podle rodiny změnilo, zkušený politik byl ve velkém stresu. „Z toho oběda se vrátil domů, jindy mi vždycky všechno líčil, tentokrát mi neřekl nic, jenom, že to proběhlo normálně. Bylo mu špatně, večer chodil po zahradě, byl nervózní, což jsem teda byla překvapená, protože to se stalo snad poprvé v životě za těch 52 let, co jsme spolu,“ řekla Kuberova žena Věra.

„Najednou byl jinej, nemluvil, my jsme ho skoro neviděly. Udělal si kávu, odešel a nemluvil. I maminka si stěžovala, že nemluví, že na to není zvyklá. Opravdu byli spolu strašně dlouhou dobu, najednou tatínek nemluvil,“ popsala Kuberova dcera Vendula Vinšová.

Tlak na čínské ambasádě

O tři dny později se Kubera i s manželkou zúčastnil oslav čínského nového roku na ambasádě v Praze. Tam mluvil s velvyslancem mezi čtyřma očima. A i tam se podle Kuberové řešila návštěva Tchaj-wanu. „Manžela odvedli do té místnosti, kde byl jen s panem velvyslancem a čínským překladatelem, nikdo jiný z našich lidí tam nesměl. Mě odvedli do sálu, o 20 minut se prodloužil program, než to začalo. Manžel přišel, a když jsem se ho ptala, co se dělo, tak řekl nic, pana velvyslance odvolají, protože jsem neustoupil,“ líčí Kuberová.

Stejné informace stihl Kubera předat i šéfovi sekretariátu šéfa Senátu Petru Kostkovi. „Jenom mi stačil špitnout, že ho asi odvolají, předpokládám, že myslí velvyslance. A z toho jsem si vyvodil, že velvyslanec říkal, že pokud na té cestě bude trvat nebo pokud ji uskuteční, tak že on bude mít problém jako velvyslanec,“ řekl pro 168 hodin Kostka.

Zbytek recepce byl podle vdovy po Jaroslavu Kuberovi napjatý a jen rozhovor na ambasádě ještě prohloubil jeho stres. „Ve mně vyvstal takový strach na té recepci. Říkali jsme si, že nebudeme nic jíst, nic pít. Ale co mu dávali v té místnosti, kde byl sám, já nevím. Ale něco se tam dít muselo, protože pak se projevoval úplně nestandardně k jeho stylu života,“ popsala Kuberová.

O tři dny později, v pondělí 20. ledna, Jaroslav Kubera zkolaboval ve své kanceláři a ani přes okamžitou pomoc se lékařům druhého nejvyššího představitele Česka nepodařilo zachránit. Zemřel na infarkt. „Podle informace od lékařky máme, že ten infarkt už byl z pátku nebo ze soboty. V sobotu vlastně byl kongres ODS, v pátek byla ta schůzka na čínském velvyslanectví s tím čínským velvyslancem. Takže ten infarkt už byl starší, už odpovídal té stresové situaci, si myslím… Já jsem na tátu strašně hrdá, jsem na něj hrdá, protože neustoupil. A opravdu to vnímáme tak, že ho to stálo v podstatě život,“ dodala Kuberova dcera Vendula Vinšová.

Deník N. už dříve napsal, že výhrůžný dopis si u čínské ambasády „objednal“ prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Ten to striktně odmítl. „Kategoricky odmítám, že si Kancelář prezidenta republiky (KPR) měla mým prostřednictvím objednat tzv. výhrůžný dopis čínské ambasády bývalému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi. Je to naprostá lež," uvedl Mynář. „Žádný výhružný dopis Jaroslavu Kuberovi ve skutečnosti ani neexistuje. Dokument, který média takto prezentují, není ani oficiálním dopisem, není podepsán a rozhodně není adresován panu Jaroslavu Kuberovi,“ dodal kancléř. Pro 168 hodin České televize se Mynář nevyjádřil.

Carolyne ( 13. května 2020 13:04 )

Dobrý den všem. Málokdy se vyjadřuji s nějakými příspěvky. Nestarám se o politiku, protože vím, že se napíše dost často cokoliv aniž by se to zakládalo na pravdě.Panu Kuberovi přeji,ať mu je zem lehká. Pouze jsem chtěla napsat jen jeden malý zážitek, který se stal někdy před 20 ti lety. Tehdy jela skupinka lidí namačkaná v jednom autě na jednání do Německa. Já tam byla jako překladatelka a bohužel již tehdy pan Kubera velmi kouřil a to i v autě, které bylo plné lidí, tak kouřil každých pět minut.

vankr ( 28. dubna 2020 08:33 )

Tak nám Čína zabila Kuberu? Přitom na kongresu byl ve formě, vesele vyhuloval.Kuberová měla dost času odnaučit ho kouřit a vážit si lékařů, ještě tady mohl být.Nu a Vystrčil je člen Senátu, co víc dodat.

jaromir123 ( 27. dubna 2020 23:46 )

Ulambatorovickine: Napíši to krátce - Jsi IDIOT.

va45 ( 27. dubna 2020 20:43 )

Pro h.l.o.u.p.é. Koranovirus do Česka dotáhli Čeští lyžaři.Kdo nebyl lyžovat v Itálii hop hop hop není Čech.Tak nějak.

va45 ( 27. dubna 2020 20:38 )

Když někdo řekne,že Kubera měl tři dny před smrtí už infarkt tak co si má o tom člověk myslet.To řekla jeho žena.Takže on chodil s infarktem klidně do práce a za tři dny jeho prokouřené srdce a plíce to nevydrželi tak zemřel. Manželka a dcera Kubery si užili 5 minut slávy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa